Lifestyle

Muodin huipulle: Maria Jokela

Teksti:
Anna.fi
Maria Jokela Lähde: MTV3

Muodin huipulle ohjelmasta tutuksi tullut Maria on opiskellut muotisuunnittelijaksi Iso-Britanniassa, University of Central England in Birminghamin Art and Design -instituutissa. Yhdessä ystävänsä Anni Niemen kanssa 32-vuotias tamperelainen suunnittelee ja valmistaa Dead Birds & Lionheart -nimistä vaatemallistoa.

Tausta

”Olen aina harrastanut taiteita. Opiskelin yliopistossa kirjallisuustiedettä, mikä ei riittänyt tyydyttämään konkreettisen tekemisen tarvetta. Halusin opiskella muotia nimenomaan Englannissa maan vahvojen muotiperinteiden takia. Opinnoissa edettiin kireässä tahdissa, myös henkisen kehitykseni vauhti oli kova. Englantilaisten tapa käsittää muoti laajasti poikkitaiteellisena alana vastaa omia näkemyksiäni.

Minulle muoti on laaja kenttä, johon sisältyy elokuvat, kuvataide, musiikki. Siinä näkyy vaikeasti määriteltävä ajanhenki, zeitgeist. Käsitän muodin intertekstuaalisena, kaikki uudet asiat käsitetään muiden juttujen kautta. Pyrkimys havannoida ajassa liikkuvia ilmiöitä ja tulkita niitä on syy, miksi suunnittelen vaatteita. Ilman niitä vaatesuunnittelussa ei olisi minulle mitään mieltä. Kaikki vaatteessa olevat viittet eivät suinkaan näy sen käyttäjälle, mutta minulle ne ovat tärkeitä. Kaikki ideani eivät päädy vaatteeksi, vaan niistä voi tulla runo, valokuva tai päiväkirjamerkintä.”

Luomisprosessi
Dead Birds & Lionheart

”Havaitsen ympäristössä pieniä merkkkejä, jotka alkavat toistumaan ja joita yhdistän mielessäni. Kokoelmia luodessani jumiudun kuuntelemaan jotakin levyä tai katsomaan tiettyjä tv-sarjoja. Lähiympäristön tapahtumat ja tunnetilat vaikuttavat ja kehittyvät mielessäni tarinoiksi. Uskon, että ajassa on jotain, joka houkuttelee näkemään ja kuulemaan juuri sillä hetkellä vaikuttavia, oikeita asioita. En seuraa trendiennustuskirjoja, mieluummin kokoan niitä itse. Uskon vahvasti omaan intuitiooni.

Vaatteen muotoilu on tärkeä vaihe. Sen aikana kaikki omaksumani vaikutteet ja ideat tulevat läpi. Paras tulos syntyy yleensä intuitiivisesti ja nopeasti.

Tämän talven mallistossa on viitteitä niin Kings of Leon -bändin southern-tunnelmista kuin tv-sarjoista Mindfreak ja Chris Angel. Ruutukuosien ja perinteisten kangasvalintojen, kuten hampun ja luomupuuvillan kautta osa vaikutteista näkyy asiakkaallekin.

Kesän 2009 mallistoa luodessani mielessäni oli sairauteen ja terveyteen liittyviä asioita. Näkemäni kuvat leikkauksista ja arvista tulevat esiin valmiissa vaatteissa. Ompelin niihin käsin tikkejä. Katsoin Wallander-elokuvia, ja niiden synkkyys vaikutti. Näin televisiosta sattumalta ohjelman, jossa kerrottiin enkelien pituudeksi kaksi metriä kolmetoista senttiä. Malliston nimi onkin ”Embrace Scars Stand 213 Tall”.”

Dead Birds & Lionheart
Dead Birds & Lionheart
Oma merkki

”Olen suunnitellut ja toteuttanut yhdessä Anni Niemen kanssa omaa mallistoa vuodesta 2004. Merkkimme nimi, Dead Birds & Lionheart, on sekin esimerkki päänsisäisistä tarinoistani. Siihen liittyy melankolia, mutta myös satujen sankareiden urheus, heidän suuret tekonsa jonkin asian puolesta.

Teemme kaikki malliston vaatteet Tampereella omalla työhuoneellamme, joka toimii samalla showroomina. Teemme laadukkaista kankaista pieniä sarjoja, ja osa vaatteista on yksittäiskappaleita. Vaatteiden hinnat liikkuvat 100 – 400 euron välissä.”

Dead Birds & Lionheart
Dead Birds & Lionheart
Muodin huipulle

”Muodin huipulle -ohjelman kuvausten aikana koin joskus ahtaan paikan kammoa, kun en päässyt normaaliin tapaani ammentamaan visuaalisesta ympäristöstäni enkä tutkimaan luonnoskirjaa, johon olen koonnut ajanhengen värähtelyjä. Dead Birds & Lionheart -mallistoissa olen jo kauan päässyt toteuttamaan omia visioitani. Niinpä minulla ei ollut mielessä valmiita vaatteita, joita on pakko päästä tekemään, kun kerrankin tulee tilaisuus. En myöskään halunnut tehdä itsestäänselviä ratkaisuja ja varman päälle nättejä vaatteita, mistä välillä tuli hankaluuksia tuomariston kanssa.

Toki ohjelman teossa oli hyviäkin hetkiä, jolloin kanavat pysyivät auki ja tein omaa, minunnäköistä linjaani. Halusin tehdä ohjelmassakin mieluummin ajatuksia herättäviä, pureskelemista vaativia töitä kuin helppoja ratkaisuja.

Tv-ohjelmalla on ollut suuri vaikutus. Ihmisten kiinnostus on lisääntynyt huimasti ja liikkeet haluavat vaatteitamme valikoimiinsa.”

Dead Birds & Lionheart
Dead Birds & Lionheart
Tulevaisuus

”Olemme Annin kanssa mahdollistaneet oman vaatemerkin olemassaolon käymällä töissä muualla. Olen työskennellyt mieluummin postin jakelukeskuksessa kuin vaatetusalalla toteuttamassa jonkun muun visioita. Lähitulevaisuuden suunnitelma on vihdoin lopettaa työskentely postissa ja keskittyä omaan alaani.

Minulla on aina ollut vahva visio lähdöstä jonnekin. Voin hyvin kuvitella tekeväni muodin alalla muutakin kuin vaatesuunnittelua. Trendiennusteiden kokoajana voisin hyödyntää kykyäni aistia ja paikantaa ajan henkeä. Valokuvaus kiehtoo, samoin elokuva-ala – ei niinkään puvustajana, vaan kokonaisuuksista vastaavana art directorina. Haluan toteuttaa jotakin suurta.”

Dead Birds & Lionheart -mallistoa myynnissä:

Liike
Yrjönkatu 25, Helsinki

Super Mukava
Ojakatu 1, Tampere

Laws of L1ght
(merkin oma showroom)
Satakunnankatu 12

Non Boutique
Pakkahuoneenkatu 5

Design Shop Outlet

Teksti: Taru Torikka
Malliston kuvat: Johanna Viljakainen
Henkilökuva Maria Jokelasta: MTV3

X