Viihde

Etkö tiedä mitään MM-jalkapallosta? 6 faktaa ja 6 lausetta, joilla pärjäät keskustelussa kuin keskustelussa

Taas on jalkapallon MM-kisojen aika. Kokosimme kuusi faktaa kisoista ja kuusi lausahdusta, joilla pärjäät kisakeskusteluissa – vaikka et tietäisikään jalkapallosta juuri mitään.

Teksti:
Maija Kajanto
Kuvat:
Istock

Taas on jalkapallon MM-kisojen aika. Kokosimme kuusi faktaa kisoista ja kuusi lausahdusta, joilla pärjäät kisakeskusteluissa – vaikka et tietäisikään jalkapallosta juuri mitään.

1. Kisat pidetään Venäjällä

Pelejä pelataan 12 eri kaupungissa, joista yksi on talviolympialaisista tuttu Sotsi. Suomalaisille lähimmät pelit ovat Pietarissa, jonne VR kuljettaa kisojen aikaan myös ylimääräisillä junavuoroilla.

Sano tämä: ”Oletteko muuten huomanneet, että niillä on ihan hillittömät välimatkat noiden pelipaikkojen välillä? Pietarista Sotsiin on suurin piirtein yhtä pitkä matka kuin Helsingistä Barcelonaan!”

2.  Suomi ei ole mukana kisoissa – tänäkään vuonna

Kisoissa pelaa 32 maata. Isäntämaa Venäjä pääsi kisoihin automaattisesti, muut osallistujat valikoituivat karsinnoissa. Suomen tippuminen jatkosta ei ollut iso yllätys. Sen sijaan jalkapallon mahtimaiden Hollannin ja Italian karsiutuminen herätti enemmän haloota.

Sano tämä: ”Tulee olemaan kyllä todella outoa, että Hollanti ei pelaa tänä vuonna!”

3. Kisoissa nähdään muutama tuttu jalkapallon suurnimi

Argentiinan Lionel Messi ja Portugalin Cristiano Ronaldo keräävät kentällä varmasti huomiota. Sen sijaan Ruotsin tähti Zlatan Ibrahimovicia ei kisoissa nähdä. Zlatanin osallistumisesta on ollut paljon spekulaatioita. On kuultu myös kannanottoja, joiden mukaan Ruotsin joukkueen pelit voisivat jopa kärsiä tähtipelaajan läsnäolosta.

Sano tämä: ”Voi olla Ruotsin etu, että Zlatan ei pelaa MM-kisoissa. Joukkue saattaa pelata paljon tasaisemmin, kun ei ole yhtä sooloilevaa tähteä joukossa.”

4. Brasilian tähtipelaaja Neymar on ollut poissa pelikentiltä jalkavamman takia helmikuusta lähtien

Neymar teki paluun MM-kisojen harjoitusotteluihin ja pelaa tällä tiedolla MM-kisoissa jo Brasilian avausottelussa.

Sano tämä: ”Saa nähdä, onko se Neymar pelikunnossa. Olihan sillä ihan hirveän pitkä toipumisaika siitä helmikuun loukkaantumisesta!”

5. Ennakkoon suurimmat voittajasuosikit ovat Brasilia ja Saksa

Brasilialla on hallussaan peräti viisi MM-mestaruutta. Saksa voitti vuoden 2014 MM-kisat kukistettuaan finaalissa Argentiinan.

Sano tämä: ”Kyllähän nämä kisat taitavat mennä joko Saksalle tai Brasilialle, jos vedonlyöntikertoimia on uskominen.

6. Tämän vuoden jalkapallon MM-kisat ovat ensimmäiset, joissa käytetään videotuomareita

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA hyväksyi videotuomareiden (video assistant referee, VAR) käytön maaliskuussa. Jääkiekkomaailmasta tuttu videotarkistus siirtyy siis nyt myös jalkapallokentille.

Sano tämä: ”Mitenhän se uusi videotarkistus mahtaa toimia? Saattaa pelit pidentyä, jos videotarkistuksia tulee paljon.”

Jalkapallon MM-kisat pelataan 14. kesäkuuta – 15. heinäkuuta.

X