Mainos: Nicorette

Juttuvirta

Mainos

Totuuksia nikotiinista

Nikotiinikorvaushoito voi tarjota pehmeän laskun matkalla kohti savutonta elämää. Mitä sen hyödyistä ja mahdollisista haitoista tiedämme?
Mainos | Nicorette Lopeta pysyvästi

Monta tapaa onnistua

Valtaosa tupakoijista haluaisi lopettaa. Onnistuminen on useimmiten kiinni omasta huolellisesti valmistellusta ja oikein ajoitetusta päätöksestä.

Valtaosa tupakoijista haluaisi lopettaa. Onnistuminen on useimmiten kiinni omasta huolellisesti valmistellusta ja oikein ajoitetusta päätöksestä.

Joillekin se on läpihuutojuttu, monille muille pitkäaikaista taistelua tottumusta ja omia mielitekoja vastaan. Tupakoinnin lopettaminen ei välttämättä onnistu ensimmäisellä kerralla, useimmilta vasta 3–4 yrityksen jälkeen.1 Tärkeintä on muistaa, että lopettaminen kannattaa aina, epäonnistuneista yrityksistä huolimatta.

Katso videolta Juhan tarina savuttoman elämän aloittamisesta.

 

Pehmeä lasku vai kertarysäys?

”Ei enää ikinä.” Joillekin lopettaminen on kerrasta poikki -ratkaisu esimerkiksi ensimmäisen lapsen syntyessä. Yhtä hyvin motiiviksi voi käydä vaikkapa tuore savuton parisuhde tai muutto uuteen raikkaaseen asuntoon.

Ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa lopettaa. Joskus tupakoinnin asteittainen vähentäminen on ensimmäinen askel tiellä täydelliseen savuttomuuteen.

Liikkeelle selkeällä päätöksellä

Onnistunut lopettaminen tarvitsee tuekseen selkeän järkisyiden varaan rakentuvan päätöksen. Ota vauhtia ratkaisuun tupakoinnin terveysriskeistä ja muista haittavaikutuksista. Valitse päivä, jolloin jätät lopulliset hyvästit tottumuksellesi. Ole valmis tahtojen taisteluun mielitekojesi ja päätöksesi välillä.

Tukiverkosto kuntoon

Ammattiapuun turvautuminen jopa nelinkertaistaa onnistumisen mahdollisuuden. Keskustele lopettamispäätöksestäsi lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa. Tutustu tarjolla oleviin ryhmävieroitusvaihtoehtoihin. Käytä netin vieroitussivustoja ja vertaistukea hyväksesi. Varmista myös oman lähipiirisi ja tuttavaverkostosi tuki kertomalla päätöksestäsi jo etukäteen.

Vältä kiusausta

Hankkiudu hyvissä ajoin eroon kaikista tupakointivälineistäsi kotona, työpaikalla ja autossa. Vältä mahdollisuuksien mukaan tupakoivien henkilöiden seuraa ja sellaisia tilanteita, joihin tupakka on aiemmin olennaisesti liittynyt. Muista, että alkoholi ja jopa kahvi laukaisevat usein tupakanhimon.

Kun himo iskee

Kun tupakanhimo yltyy, käy mielessäsi läpi lopettamispäätöksen syitä ja etsi korvaavaa tekemistä. Lähde vaikka reippaalle kävelylle. Jo viiden minuutin liikunnan on osoitettu hillitsevän tupakanhimoa. Ajatusten ja tarkkaavaisuuden keskittämisen johonkin muuhun on todettu nujertavan pahimman himon usein jo 5–10 minuutissa.2

Varaudu vieroitusoireisiin

Kun tupakan sisältämä nikotiini alkaa poistua elimistöstä, useimmat pitkään tupakoineet alkavat kärsiä vieroitusoireista. Oireiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat yksilöllisesti. Osa lopettajista selviää jopa täysin ilman. Oireet ovat yleensä voimakkaimmillaan ensimmäisen viikon aikana. Yritä suhtautua oireisiin myönteisesti, sillä ne ovat merkki elimistön käynnistyneestä puhdistautumisesta.3

Apua nikotiinituotteista

Moni lopettaja saa vieroitusoireisiin apua erilaisista nikotiinikorvaushoidoista. Tutkimusten mukaan päätöksen tueksi otetut nikotiinituotteet voivat parhaimmillaan jopa tuplata tupakasta irti pääsemisen todennäköisyyden. Esimerkiksi nikotiini-suusumute voi olla tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen.4,5

Palkkio porkkanaksi

Lopettaminen on pitkään polttaneelle palkkio jo itsessään. Stressinhallinta paranee, samoin yöunen laatu. Hengitys on raikkaampi, ja ihokin voi paremmin. Suorituskyky kohenee. Myös henki kulkee vaivattomammin.6,7

Voit parantaa motivaatiotasi lupaamalla itsellesi tuntuvan palkinnon vaikkapa ensimmäisestä vuodesta ilman savukkeita. Jos olet tupakoinut 15 savuketta päivässä, muuhun on vuoden aikana säästynyt yli 2700 euroa.8

Löydä sinulle sopivat tuotteet

NICORETTE®-SUUSUMUTE
• Helpota nikotiininhimoa jo 30 sekunnissa (2 × 1 mg annos)
• Imeytyy nopeasti suun limakalvojen läpi.
• Pakkauskoko: 150 annosta.
• Kaksi makua: Freshmint ja Berrymint

NICORETTE®-LÄÄKEPURUKUMI
• Kaksi vahvuutta: 2 mg ja 4 mg.
Valitse itsellesi sopivin vahvuus sen mukaan, kuinka paljon tupakoit.
• Nikotiini imeytyy nopeasti elimistöön suun limakalvojen läpi.
• Perinteinen maustamaton Nicorette® sekä pehmeät, ksylitolilla makeutetut Freshmint, Fruitmint ja Mentholmint.

NICORETTE®-IMESKELYTABLETTI
• Liukenee suussa nopeasti lievittäen nikotiinihimoa ja vieroitusoireita.
• Kaksi vahvuutta ja kaksi makua: mintunmakuinen Icemint sekä hedelmänmakuinen Fruit. Valitse itsellesi sopivin vahvuus sen mukaan, kuinka paljon poltat.

Lähteet:
1 https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2004/4/duo94102
2 https://www.northumbria.nhs.uk/our-services/stop-smoking/new-you/triggers-and-how-manage-them
3 https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/tobacco/withdrawal-fact-sheet
4 https://www.nhs.uk/conditions/stop-smoking-treatments/
5 http://www.tobacco-cessation.org/PDFs/NicFactSheet-09-07.pdf
6 http://www.tobaccoinaustralia.org.au/chapter-7-cessation
7 https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/tupakka/tupakoinnin-lopettaminen/lopettamisen-hyodyt
8 Kun käytät 15 savuketta/pv (10,65 €/aski, 20 savuketta/aski) 12 kuukauden ajan tai 15 sumutetta/pv (keskihinta 05/2022) 3 kuukauden ajan. Suositus 1-2 sumutetta/kerta

NICORETTE® on lääke avuksi vieroitusoireisiin kun lopetat tupakoinnin. Sisältää nikotiinia. Lue pakkausseloste. Ei lasten ulottuville. Ei alle 18-vuotiaille. Markkinoija McNeil FI-NI-2300068.

NICORETTE®-nikotiinivalmisteet on tarkoitettu tupakkariippuvuuden hoitoon. Ne lievittävät tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviä vieroitusoireita. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Pidä poissa lasten ulottuvilta. Kun aloitat hoidon, lopeta tupakointi kokonaan. Jos sinulla on krooninen ihosairaus (koskee vain laastareita), sydän- tai verisuonitauti, olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärisi kanssa. Ei alle 18-vuotiaille. Hengitysliitto Helin koordinoima maksuton STUMPPI-neuvontapuhelin ohjaa lopettamiseen liittyvissä kysymyksissä maanantaisin ja tiistaisin klo 10-18 ja torstaisin klo 13-16 numerossa 0800 148 484. Tämän sivuston julkaisija on McNeil, joka on yksinomaan vastuussa sisällöstä. Se on tarkoitettu suomalaiselle yleisölle. Kaikki sisältö ©Copyright McNeil. Kaikki oikeudet pidätetään.

X