Reseptit

Bibimbap – näit teet herkullisen korealaisen kulhoruoan itse

Bibimbap on korealainen kulhoruoka, jonka nimi tarkoittaa sekoitettua riisiä. Kaunis annos nautitaan sekoittamalla kaikki ainekset gochujang-kastikkeen kanssa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Bibimbab

  • 1/2 kurkku
  • 200 g (puna)kaalia
  • 1 rkl riisiviini- tai omenaviinietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä (tummaa)
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 porkkanaa
  • 100 g sieniä (esim. siitake-)
  • 1-2 kevätsipulia
  • 3 rkl seesaminsiemeniä
  • 3 dl riisiä

Lisäksi

  • 300 g jauhelihaa (kana- tai naudan paisti-)
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 limetin mehu
  • 4 kananmunaa

Gochujang-kastike

  • 2 rkl gochujang-maustetahnaa
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl seesamiöljyä (tummaa)
  • 1 rkl seesaminsiemeniä
  • 1/2 limetin mehu

Valmistusohje

1. Aloita valmistelemalla kasvikset. Halkaise kurkku, poista siemenet lusikalla. Leikkaa kurkku sentin paloiksi. Suikaloi kaali ohuelti. Sekoita viinietikka, seesamiöljy, suola ja sokeri keskenään. Sekoita puolet liemestä kaalin ja puolet kurkkupalojen joukkoon.

2. Leikkaa porkkanat ohuiksi tikuiksi tai suikaleiksi. Viipaloi sienet ja paista ne öljytilkassa pannulla. Halutessasi voit myös pikapaistaa porkkanat. Suikaloi kevätsipuli. Paahda seesaminsiemeniä hetki kuivalla pannulla.

3. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kypsennä jauheliha tai tofu riisin kiehuessa.

4. Paista jauheliha seesamiöljyssä. Mausta soijalla, fariinisokerilla, inkiväärillä ja limettimehulla. Peitä pannu kannella ja anna makujen tekeytyä jonkin aikaa. Jos käytät tofua, paista se pakkauksen ohjeen mukaan. Paista kananmunat pannulla niin, että keltuaiset jäävät valuvan löysiksi. Mausta munat ripauksella suolaa.

5. Kokoa annokset laittamalla kulhojen pohjalle riisiä, päälle kasviksia, jauhelihaa ja/tai tofua ja paistetut munat. Ripottele pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä ja tarjoa lisänä gochujang-kastiketta.

6. Gochujang-kastike: Sekoita kastikeainekset hyvin keskenään.

Vinkki! Jauhelihan sijaan tai halutessasi voit lisätä annokseen lisäksi 1 pkt (250 g) maustettua revittyä tofua (Aasia).

Vinkki! Korealaiset käyttävät bibimbapiin valkoista, pyöreäjyväistä riisiä. Puuro-, sushi- ja jopa arborioriisi sopivat kulhon pohjalle. Jos pidät aromaattisista riiseistä, jasmiini- tai basmatiriisi ovat hyviä vaihtoehtoja. Koreassa bibimbap on talvella lämmin, kesällä kylmä ruoka eli riisi voi olla joko kuumaa tai haaleaksi jäähtynyttä. Jääkaappikylmä riisi ei ole maukas vaihtoehto.

Katso myös: Korealainen jauhelihapaistos

Katso myös Kotiliesi.fi: Korealaiset katkarapu-salaattikupit

X