englantilaiset skonssit ja clotted cream
Reseptit

Englantilaiset skonssit ja Clotted cream

Tunnetko englantilaisen perinneherkun, clotted creamin? Skonssien kanssa tarjottavaa paksua, paahteisen makuista kermaa voi tehdä kotonakin. Sen tekeminen uunissa on helppoa, mutta aikaa on varattava runsaasti.
Teksti: TAINA SALOVAARA Kuvat: PAULA KUKKONEN/OTAVAMEDIA

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Skonssit:

  • 125 g voita
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2 dl kermamaitoa

Clotted cream:

  • 6 dl kuohu­kermaa (ei isku­kuumennettua)

Valmistusohje

Skonssit:

1. Kuumenna uuni 225­-asteiseksi. Peitä pelti leivinpaperilla.

2. Pilko kylmä voi kulhoon tai monitoimikoneeseen (käytä hienonnusterää). Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi tai sekoita ainekset voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Vat­kaa muna ja kermamaito sekaisin ja lisää taikinaan. Sekoita puuhaarukalla vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista.

3. Painele taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä noin 3 cm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä muotilla tai juomalasilla pyöreitä teeleipiä. Pane teeleivät pellille ja pistele haarukalla. Paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia. Tarjoa skonssit lämpiminä voin tai clotted creamin ja marmela­din kanssa.

Clotted cream:

1. Kuumenna uuni 80­-asteiseksi. Kaada kerma paksupohjaiseen uunivuokaan tai pataan, peitä kannella. Pane kerma uuniin 10–12 tunniksi.

2. Nosta astia huoneenlämpöön jäähtymään ja siirrä se sitten jää­ kaappiin. Anna olla jääkaapissa yön yli.

3. Kuori kerman pinnalta varoen pois ketto eli kalvo. Kaavi pak­suksi jähmettynyt kerma lusikal­la varoen astian pohjalla olevan heran päältä. Ohjeella tulee clotted creamia noin 3 desiä. Se säilyy jääkaapissa pari viikkoa. Heran voit käyttää leivontaan.

X