Ruokajutut

Kello viiden tee on peribrittiläinen tapa – keitä kannullinen lempiteetäsi ja kokkaa seuraksi pientä suolaista ja makeaa

Kello viiden tee on mainio vaihtoehto suositulle brunssille tai perinteisille iltapäiväkahveille. Nappaa parhaat reseptit herkutteluun ja kutsu ystävät saman pöydän ääreen nauttimaan.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Kello viiden tee on mainio vaihtoehto suositulle brunssille tai perinteisille iltapäiväkahveille. Nappaa parhaat reseptit herkutteluun ja kutsu ystävät saman pöydän ääreen nauttimaan.

Kello viiden tee on viktoriaanisen ajan helmi, levollinen hetki lounaan ja päivällisen välissä. Heittäydy englantilaiseen kartanotunnelmaan, keitä kannullinen lempiteetäsi ja kokkaa sen seuraksi pientä suolaista ja makeaa.

Lue lisää: Tunnetko teelaadut?

Kello viiden tee eli afternoon tea juontaa juurensa Englantiin

Kello viiden tee eli afternoon tea juontaa juurensa Englantiin 1840-luvulle. Tuolloin Bedfordin herttuatar Anna tilasi huoneeseensa pannullisen teetä ja kevyttä syötävää tuntiessaan itsensä nälkäiseksi aamupalan ja perinteisesti vasta myöhään illalla tarjottavan päivällisen välissä. 

Vähitellen hän alkoi kutsua myös ystäviään teelle nauttimaan samalla suolaisia ja makeita pikkuherkkuja. Tapa levisi nopeasti yläluokan keskuudessa ja vähitellen siitä kehkeytyi koko kansan tapa. 

Kello viiden tee on terminä jossain määrin harhaanjohtava, sillä englantilaista teetä ei välttämättä tarjoilla tasan viideltä. Esimerkiksi työväen luokan parissa afternoon teasta kehittyi oma versio, high tea, joka nautittiin yleensä työpäivän jälkeen noin kello kuusi. Pikkusyötävien sijaan se sisälsi usein tuhdin ja täyttävän aterian.

Muutoinkin teehetki ajoittuu Briteissä iltapäivään kolmen ja seitsemän välille ja saattaa toisinaan kestää useamman tunninkin ajan.

Mitä tarjolle iltapäiväteelle? 

Iltapäiväteellä pääosassa ovat niin tee kuin erilaiset tarjottavatkin. Iltapäiväteen ei tarvitse olla mitään tiettyä teelaatua, vaan sen voi valita makunsa mukaan. Tärkeintä on hauduttaa tee huolella. 

Kaada lämpimällä vedellä lämmitettyyn kannuun keitetty vesi, lisää teelehdet (tai teepussit) ja hämmennä. Hauduta teetä 3–5 minuuttia, ei kauempaa. Vihreälle teelle riittää 2 minuuttia. Liian pitkä haudutusaika tekee juomasta kitkerää. 

Teen seurana voidaan nauttia raikas mocktail tai vaikkapa klassikkococktail, kuten kepeä kuohuviinipohjainen mimosa. Myös lasi samppanjaa toimii aina. 

Syötäväksi kannattaa valita sekä makeaa että suolaista. Pöydän ei tarvitse notkua seitsemää sorttia, vaan jo yksi suolainen ja yksi makea tekee kello viiden tee -hetkestä juhlavan. Kun leivonnaiset ja leivät ovat tarpeeksi pieniä, voi nautiskelija ottaa surutta joka sorttia.

Herttuattaren iltapäiväteellä tarjoiltiin muun muassa kurkku- ja kerrosvoileipiä, makeisia, erilaisia leivoksia ja kakkuja sekä pikkuleipiä. Valitse tarjottavat vaikka alla olevien reseptien joukosta.

Kello viiden tee: Suolaiset tarjottavat 

Jos teet vain yhden suolaisen syötävän, valitse kurkkuleivät, jotka ovat iltapäiväteen kera nautittava klassikko. Kaiken lisäksi ne valmistuvat vähällä vaivalla. Sipaise paahtoleivälle majoneesilla notkistettua tuorejuustoa, levitä päälle ohuita kurkkuviipaleita sekä tuoretta tilliä tai ruohosipulia ja paina toinen leipä kanneksi. Leikkaa leivät sahanteräisellä veitsellä kolmioiksi.

Jos kurkkutäyte tuntuu liian tylsältä, valitse leipien täytteeksi avokadoa, kylmäsavulohta tai sinihomejuustoa.

Oliivi-juustosarvet keräävät kehut ja suosionosoitukset, kun valmista ne alusta alkaen itse. Leivonnaiset ovat parhaimmillaan lämpiminä heti paistamisen jälkeen, mutta voit lämmitä ne myös nopeasti 200-asteisessa uunissa. 

Kylmäsavulohi-kurkkurulla on nopea ja helppo tarjotta­va. Rullat sopi­vat erinomaisesti kello viiden teelle muiden suolaisten herkkujen kanssa. Rulliin kannattaa pistää cocktailti­kut, jotta ne pysyvät paremmin koossa. 

Kello viiden tee ei olisi mitään ilman suussa sulavan juustoisia keksejä. Pienet parmesaani-yrttikeksit maistuvat pieneen suolaisen nälkään sellaisenaan tai punaisen tomaattipeston tai oliivitahnan kanssa. 

Myös vastapaistetut skonssit eli englantilaiset teeleivät ovat iltapäiväteen olennainen osa, mutta tiesitkö, että klassinen iltapäiväteen menu ei alun perin sisältänyt skonsseja, vaan ne ovat vasta 1900-luvun keksintö. Iltapäiväteelle ne sopivat kuitenkin kuin nakutettu. Parhaimmillaan teeleivät ovat juuri paistettuina, pinnaltaan rapeina ja sisältä pehmeinä. Tarjoa skonssien kanssa peribrittiläiseen tapaan clotted creamia, eli paksua, paahteisen makuista kermaa, sekä hilloa tai voita ja juustoa.

Kello viiden tee: Makeat tarjottavat

Herrasväen pikkuleivät on klassikko, joita kelpaa tarjota tilanteessa kuin tilanteessa. Mukavan mureat, hillolla täytetyt pikkuleivät ovat täydellinen pikkumakea iltapäiväteen kylkeen.

Vaikka macaron-leivokset ovatkin alkujaan Ranskasta, sopivat ne loistavasti myös englantilaiselle iltapäiväteelle. Macaronien valmistus on tarkkaa puuhaa, mutta ohjetta seuraamalla onnistut varmasti. Kuoret voi leipoa valmiiksi jo edellisenä päivänä, täyte kannattaa lisätä vasta hetki ennen tarjoilua. Tässä ohjeessa makuna ihastuttaa klassinen vadelmamarmeladi. 

Makean kirpeä lemon bar on suosittu herkkupala englantilaisessa teepöydässä. Kun leikkaat ruudut tarpeeksi pieniksi, ne on helppo syödä sormin pikkuleivän tapaan. 

Madeleinet ovat nekin alkujaan ranskalaisia, simpukan muotoisia leivonnaisia, jotka tarjotaan klassisesti teen kanssa. Madeleinetaikinan voi maustaa eri tavoin, tässä ohjeessa on simppelisti sitruunankuoriraastetta.

Kello viiden tee on täydellinen, kun tarjolla on tartaletti vadelma-limettitäytteellä. Mureat leivospohjat on tehty näppärästi muffinipellille. Pohjat voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Ne säilyvät tiiviissä rasiassa noin viikon ajan, pakastimessa ainakin kuukauden.

Cocktail täydentää teetarjoilun

Perinteisesti iltapäiväteen kanssa ei ole nautittu teetä väkevämpää, mutta nykyään teen seurana voidaan nauttia vaikkapa jokin klassikkococktail. Tyypillinen cocktail on iltapäivään sopiva, kevyt, kuohuviinipohjainen juoma, kuten twisted bellini tai persikka bellini, mutta yhtä hyvin juoma voi olla myös teepohjainen tai vaikka trendikäs kombuchabooli.

Kurkkucocktail on raikkaan keväinen juoma. Malja onnistuu myös alkoholittomana: korvaa rommi ginger alella ja lisää drinkkiin tippa rommiesanssia.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Miten tee haudutetaan? Poimi ammattilaisten vinkit hyvän teen valmistukseen

X