Reseptit

Jouluinen viikunakakku

Jouluinen viikunakakku vain paranee vanhetessaan. Kakku sopii myös jouluiseksi leivonnaislahjaksi.
Teksti: Teresa Välimäki Kuvat: Kari Hautala

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 3 dl kuivattuja viikunoita hienonnettuina
  • 1 dl portviiniä tai glögiä
  • 2 dl hasselpähkinöitä rouhittuina
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl muskottia
  • 0.5 tl neilikkaa
  • 0.5 tl suolaa
  • 2 dl piimää
  • 2 dl sulatettua voita
  • 3 kananmunaa

kuorrutukseen:

  • sokerivesikuorrutusta

Valmistusohje

1. Laita hienonnetut viikunat kulhoon ja kaada päälle portviini tai glögi. Anna mehustua noin kaksi tuntia. Lisää joukkoon pähkinät.

2. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, sokerit, ruokasooda sekä mausteet. Lisää joukkoon piimä, voi ja kananmunat sekä lopuksi marinoidut hedelmät ja pähkinät nopeasti sekoittaen.

3. Kaada taikina yhteen isoon tai kahteen pieneen voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista kakkua 150-asteisessa uunissa 75-90 minuuttia riippuen kakun koosta. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Jos kakun pinta tummuu paiston aikana, peitä se foliolla. Jäähdytä kakku vuoassaan.

4. Kuorruta vadille kumottu kakku sokerivesikuorrutteella. Kakku säilyy hienosti pari kolme viikkoa, ja vain paranee vanhetessaan.

X