
Kurpitsakakku
Porkkanakakun tyyliin tehtyyn kakkuun käytettiin butternut squash -kurpitsaa. ”Tykkään talvikurpitsoista niiden monikäyttöisyyden vuoksi. Teenpä kurpitsasta keittoa, kakkua tai lisuketta, paahdan hedelmälihan ensin uunissa pehmeäksi. Paahtaminen tiivistää kurpitsan maun hienosti.” Henri Kotkavuori, vuoden kokki, ravintola Savoy.
Kurpitsakakku on muhkean mehevä, kun se leivotaan porkkanakakun tyyliin ja kuorrutetaan tuorejuustolla.
Ainekset
Kurpitsakakku
- 2 keskikokoista talvikurpitsaa
- 4 munaa
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 1/2 dl fariinisokeria
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl leivinjauhetta
- 1 tl kanelia
- 1 tl inkivääriä
- 1/2 tl kardemummaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 200 g voisulaa
- 1 dl rouhittuja pekaanipähkinöitä
Kostutukseen
- omenamehua
Kuorrutukseen
- 400 g tuorejuustoa
- 50 g pehmeää voita
- 4 dl tomusokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl luomusitruunan raastettua kuorta
- tilkka sitruunamehua
Valmistusohje
1. Kurpitsakakku tehdään paahdetuista kurpitsoista. Halkaise kurpitsat, poista siemenet ja paahda kurpitsoita 200-asteisessa uunissa, kunnes hedelmäliha on pehmeää. Koverra hedelmäliha kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.
2. Sulata voi, rouhi pähkinät. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon yhdessä voisulan kanssa. Lisää pähkinät ja kurpitsasose.
3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun, halkaisijaltaan noin 23 cm:n kokoiseen kakkuvuokaan. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se tuntuu keskeltä tikulla koetettaessa kypsältä. Anna kakun jäähtyä hetki, pistele sinne tänne reikiä bambutikulla ja kostuta kurpitsakakku omenamehulla. Peitä foliolla ja anna vetäytyä pari tuntia.
4. Vatkaa tuorejuusto ja voi sekaisin sähkövatkaimella. Lisää sokerit ja mausta sitruunalla. Voit levittää kaiken kuorrutuksen kakun päälle tai halkaista kakun ja levittää puolet seoksesta kakun väliin.
5. Koristele kurpitsakakku halutessasi pekaanipähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä.
Katso myös Kotiliesi.fi: Näin leivot kurpitsamuffinit
Kommentit
”Kaksi keskikokoista talvikurpitsaa” – apua, paljonko se tarkoittaa valmista sosetta….
Kommentit
”Kaksi keskikokoista talvikurpitsaa” – apua, paljonko se tarkoittaa valmista sosetta….
Kakusta tuli ainakin minulla koostumukseltaan erilainen kuin kuvassa, tiivis ja kostea. Itse paahdoin kurpitsoja muistaakseni 40-45 min. Ilmeisesti tarkoitetaan että 1 tl kanelia JA 1 tl inkivääriä? Ainakin näin päättelin. Omenamehua ei ole ainesosaluettelossa ja se saattaa epähuomiossa jäädä hankkimatta. Hyvää tuli joka tapauksessa.
Miksi aineita ei laiteta grammoina? Keskikokoinen kurpitsa on niin savolainen mitta, että jää taas kakku tekemättä. Pitäisi kyllä nykyaikana jo löytyä ammttitaitoa ohjeiden kirjoittajalla, kun leipureita on niin monen lähtöön ja kaikille ei tuo keskikokoinen sano mitään. Samoista aineista voi leipoa niin hyvää ja samoin niin kuraa, riippuen ohjeesta.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous