Reseptit

Omena-marenkitorttu

18.11.2017 Teksti: TAINA SALOVAARA Kuvat: PAULA KUKKONEN/OTAVAMEDIA

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Säilykekikherneiden liemestä syntyy helposti ihmeen hyvä marenki omenapiirakan pinnalle. Voit tietysti tehdä marengin myös perinteiseen tapaan valkuaisista.

Ainekset

Taikina

100 g vegaanista leivontamargariinia
1 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl vettä

Täyte

800 g kotimaisia omenoita
1/2 dl vettä
1/2 sitruunan mehu
1/2-3/4 dl sokeria (omenoiden happamuuden mukaan)
1 tl kanelia

Vegaanimarenki

1 dl kikhernetölkin lientä
1 dl hienoasokeria

Tavallinen marenki

2 valkuaista
1/2 dl hienoa sokeria

Valmistusohje

1. Peitä irtopohjaisen, halkaisijaltaan 22–23 cm:n kokoisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Sekoita pohjataikinaa varten margariini ja sokeri toisiinsa. Lisää kuivat aineet ja sen verran vettä, että taikinasta tulee sopivan pehmeää. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pane pohja jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.

2. Kuori ja viipaloi omenat. Pane omenat, vesi, sitruunamehu ja sokeri kattilaan. Hauduta omenat juuri ja juuri pehmeiksi. Mausta kanelilla. Kaada omenat piirakkapohjan päälle. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

3. Valmista vegaanimarenki. Valuta kikherneet liemestään, kaada liemi kulhoon. Vatkaa lientä sähkövatkaimella noin 3 minuuttia. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa vielä toiset noin 3 minuuttia. Tai valmista tavallinen marenki. Erottele valkuaiset puhtaaseen kulhoon. Vatkaa ne hyväksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on kiiltävää ja paksua.

4. Pursota tai lusikoi marenki omenatortun pinnalle. Pane torttu uuniin ylätasolle 5–7 minuutiksi tai kunnes marenki on saanut sopivasti väriä.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi