Reseptit

Omena-marenkitorttu

Säilykekikherneiden liemestä syntyy helposti ihmeen hyvä marenki omenapiirakan pinnalle. Voit tietysti tehdä marengin myös perinteiseen tapaan valkuaisista.

Teksti:
TAINA SALOVAARA
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Tämä omenapiirakka sopii niin gluteenittomaan kuin vegaaniseenkin ruokavalioon.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina

  • 100 g vegaanista leivontamargariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1/2 dl perunajauhoja
  • 1/2 dl vettä

Täyte

  • 800 g kotimaisia omenoita
  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1/2-3/4 dl sokeria (omenoiden happamuuden mukaan)
  • 1 tl kanelia

Vegaanimarenki

  • 1 dl kikhernetölkin lientä
  • 1 dl hienoasokeria

Tavallinen marenki

  • 2 valkuaista
  • 1/2 dl hienoa sokeria

Valmistusohje

Omena-marenkitorttu leivotaan näin:

Omena-marenkitorttu saa höysteekseen marenkia. Tässä ohjeet sekä vegaanisen että perinteisen marengin tekoon.

1. Peitä irtopohjaisen, halkaisijaltaan 22–23 cm:n kokoisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Sekoita pohjataikinaa varten margariini ja sokeri toisiinsa. Lisää kuivat aineet ja sen verran vettä, että taikinasta tulee sopivan pehmeää. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pane pohja jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.

2. Kuori ja viipaloi omenat. Pane omenat, vesi, sitruunamehu ja sokeri kattilaan. Hauduta omenat juuri ja juuri pehmeiksi. Mausta kanelilla. Kaada omenat piirakkapohjan päälle. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

3. Valmista vegaanimarenki. Valuta kikherneet liemestään, kaada liemi kulhoon. Vatkaa lientä sähkövatkaimella noin 3 minuuttia. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa vielä toiset noin 3 minuuttia. Tai valmista tavallinen marenki. Erottele valkuaiset puhtaaseen kulhoon. Vatkaa ne hyväksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on kiiltävää ja paksua.

4. Pursota tai lusikoi marenki omenatortun pinnalle. Pane torttu uuniin ylätasolle 5–7 minuutiksi tai kunnes marenki on saanut sopivasti väriä.

Katso myös: Näin syntyy täydellinen marenki – vinkit, ohjeet ja parhaat marenkireseptit

Lue myös Kotiliesi.fi. Italialainen marenki – katso ammattilaisen neuvot

X