Reseptit

Puolalainen luumu-marenkikakku

Puolalaisen luumu-marenkikakun  täytteenä on jouluista luumumarmeladia ja pinnalla rouhittuja saksanpähkinöitä.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Jorma Marstio

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

16

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

pohja:

  • 150 g voita tai margariinia
  • 1 1/3 dl tomusokeria
  • 4 keltuaista
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta

väliin:

  • 300 g luumumarmeladia

pinnalle:

  • 4 valkuaista
  • 1 3/4 dl sokeria
  • 150 g rouhittuja saksanpähkinöitä

kiisseli:

  • 3 dl maitoa
  • 3/4 dl sokeria
  • 3/4 dl maissitärkkelystä
  • 150 g voita

Valmistusohje

Puolalainen luumu-marenkikakku leivotaan helposti näin:

1. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja tomusokeri kuohkeaksi. Lisää keltuaiset yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos muiden aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi käsin tai monitoimikoneessa.

2. Jaa taikina kahteen osaan. Peitä pelti tai kaksi samankokoista irtopohjavuokaa leivinpaperilla. Kauli tai painele taikinapalat käsin vuokiin tai pellille kahdeksi pyöreäksi levyksi. Levitä päälle luumumarmeladi.

3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki luumumarmeladin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele rouhitut pähkinät pinnalle.

4. Paista leivonnaisia 150 asteen lämmössä noin 40 minuuttia. Tee sillä aikaa kiisseli.

5. Mittaa maito, sokeri ja maissitärkkelys pieneen, pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna koko ajan hämmentäen, kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Nosta kattila kylmään veteen jäähtymään. Lisää notkeaksi vatkattu voi pieninä nokareina huoneenlämpöisen kiisselin joukkoon voimakkaasti sekoittaen.

6. Ota kakkulevyt uunista ja anna niiden jäähtyä. Poista irtopohjavuoista reunat.

7. Nosta toinen jäähtynyt kakkulevy tarjoiluvadille. Levitä voikiisseli pinnalle ja nosta toinen kakkulevy päälle. Puolalainen luumu-marenkikakku saa jähmettyä jääkaapissa vähintään pari tuntia ennen tarjoilua.

Vinkki: Vegaaninen marenki syntyy kikherneiden liemestä – näin se onnistuu ensikertalaiseltakin

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin teet marengilla hunnutetun jäätelökakun

X