Reseptit

Puolalainen luumu-marenkikakku

9.12.2013 Teksti: Sirkka Hirvonen Kuvat: Jorma Marstio

Kaupalliset yhteistyöt

Suosittelemme

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

Arvostelu

Puolalaisen luumu-marenkikakun  täytteenä on jouluista luumumarmeladia ja pinnalla rouhittuja saksanpähkinöitä.

Ainekset

pohja:

150 g voita tai margariinia
1.3 dl tomusokeria
4 keltuaista
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

väliin:

300 g luumumarmeladia

pinnalle:

4 valkuaista
1.8 dl sokeria (1 3/4 dl)
150 g rouhittuja saksanpähkinöitä

kiisseli:

3 dl maitoa
0.8 dl sokeria (3/4 dl)
0.8 dl maissitärkkelystä (3/4 dl)
150 g voita

Valmistusohje

Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja tomusokeri kuohkeaksi. Lisää keltuaiset yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos muiden aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi käsin tai monitoimikoneessa.

Jaa taikina kahteen osaan. Peitä pelti tai kaksi samankokoista irtopohjavuokaa leivinpaperilla. Kauli tai painele taikinapalat käsin vuokiin tai pellille kahdeksi pyöreäksi levyksi. Levitä päälle luumumarmeladi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki luumumarmeladin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele rouhitut pähkinät pinnalle.

Paista leivonnaisia 150 asteen lämmössä noin 40 minuuttia. Tee sillä aikaa kiisseli.

Mittaa maito, sokeri ja maissitärkkelys pieneen, pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna koko ajan hämmentäen, kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Nosta kattila kylmään veteen jäähtymään. Lisää notkeaksi vatkattu voi pieninä nokareina huoneenlämpöisen kiisselin joukkoon voimakkaasti sekoittaen.

Ota kakkulevyt uunista ja anna niiden jäähtyä. Poista irtopohjavuoista reunat.

Nosta toinen jäähtynyt kakkulevy tarjoiluvadille. Levitä voikiisseli pinnalle ja nosta toinen kakkulevy päälle. Annaluumu-marenkikakun jähmettyä jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

Julkaistu aiemmin

viva

Luetuimmat

Lue myös

Suosittelemme