Reseptit

Yrteillä maustettu hirven paahtopaisti

Punertavaksi kypsentyvä hirven tai peuran paahtopaisti vaatii sisälämmökseen 70 astetta. Leikkaa liha vasta jäähtyneenä. Tarjoa hirven paahtopaistin lisukkeina maa-artisokkamuhennosta ja herukkahyytelöä.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 hirvenvasan tai peuran paahtopaisti, n. 700 g
  • ½ tl karkeaa suolaa
  • 1 tl mustapippuria rouheena
  • 1 rkl männyn, kuusen tai pinjan siemeniä
  • 1 oksa oreganoa
  • 1 oksa rosmariinia ja katajaa
  • 8 katajanmarjaa

Piparjuurimajoneesi

  • 2 dl valmista majoneesia
  • 1 tl piparjuuriraastetta
  • 1 tl hunajaa

Lisänä

  • Maa-artisokkamuhennosta
  • herukkahyytelöä

Valmistusohje

Hirven paahtopaisti tehdään näin:

1. Kytke uuni 180 asteeseen. Aseta huoneenlämpöinen paisti kuivaksi taputeltuna uunivuokaan katajanoksien päälle. Ripota pinnalle yrtit ja katajanmarjat. Varusta paisti paistomittarilla.

2. Nosta vuoka uuniritilän päälle ja kypsennä uunissa kunnes paistomittari näyttää 70 astetta (liha on vielä reilusti punertavaa). Ota uunista ja anna seistä 15 minuuttia esimerkiksi foliokuvun alla.

3. Mausta valmis majoneesi piparjuuriraasteella ja hunajalla.

4. Leikkaa vetäytynyt hirven paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa hirven paahtopaisti haaleana tai täysin kylmänä.

Maa-artisokkamuhennos

Keitä pestyt maa-artisokat kuorineen kypsiksi, kuori ja puserra soseeksi. Mausta sose suolalla ja voilla sekä kevyesti muskottipähkinällä. Levitä sose laakealle vadille ja pirskota pinnalle öljyä. Varaa pöytään marjahyytelöä ja kauden etikkasäilykkeitä, esimerkiksi sieniä.

Vinkki: Voit tarjota paistia myös tanskalaisen voilevän tapaan leikkeleannoksena lisukkeineen. Maa-artisokkatahna toimii leivän levitteenä.

Katso myös:

Paahtopaistia pastramiliemessä, Ruoka.fi

Kolmen sipulin hirvipaisti, Ruoka.fi

Routapaisti, Kotiliesi.fi

X