Ruoka

Huippukokki paljastaa - parhaat vinkit ja pahimmat mokat

Teksti:
Anna.fi

Huippukokki Akseli Herlevistä on tullut koko kansan virallinen grillimestari. Ruoka.fi kääntyi Akselin puoleen ja kyseli tulevan kesän grillitrendit ja parhaat vinkit.

– Tänä kesänä pinnalla on hiilillä grillaus ja Back to basics -meininki, Akseli kertoo. Raaka-aineissa ikitrendinä ovat laatulihat kuten entrecote ja marmorifileistä grillatut pihvit. Kannattaa myös tutustua keraamiseen Big Green Egg -hiiligrilliin, joka on tänä kesänä rantautunut Suomeen, Akseli vinkkaa.

Tämän kesän ykkösgrillivinkiksi Akseli kertoo superhelpon savustuksen: – Heitä kostutettuja savustuslastuja hiillokseen ja grillaa kansi kiinni. Liha savustuu samalla kun grillaantuu!

Pahimmat grillimokat ja niiden välttäminen

Monet grillaavat vain makkaraa ja pelkäävät mokaavansa herkemmät raaka-aineet grillissä. Mitkä nyt sitten ovat ne pahimmat grillimokat ja miten niiltä vältytään?

– Pahin moka on varmaankin se, että grillataan lihat, kalat ja broileri liian pitkään ja kuiviksi, Akseli kertoo.

– Herkän tuotteen kuten broilerinrinnan voi kääräistä vaikkapa pekoniin. Pekoni suojaa ja maustaa sen sisällä suojassa olevaa lihaa.

– Toinen moka on, että kasvikset leikataan grilliä varten pienen pieniksi paloiksi. Parempi tapa on jättää kasvikset reiluiksi paloiksi. Näin ne eivät tipu grillin ritilöiden lävitse, eivätkä ylikypsy. Grillaamisen jälkeen kasvikset voi sitten pilkkoa pienempiin paloihin ja maustaa vaikkapa vinaigretella, Akseli neuvoo.

Myös suomalaisten suosikkikalan lohen grillaukseen löytyy huippukokilta huippuvinkki:

– Sivele lohipalan päälle ohuelti majoneesia ja grillaa sen jälkeen. Pinta saa hyvin grillistä makua ja kala ei tartu ritilään kiinni!

Teksti: Johanna Nikama
Kuvat: SKOY, Colourbox

X