Ruoka

Kuuma ruokatrendi Koreasta: gochujang on uusi sriracha

Tulisen ruoan ystävän ehdoton uusi hittituote on gochujang-chilitahna, joka maustaa vastustamattomasti niin liha- ja pataruoat kuin kananmunatkin. Varoitus: tähän voi jäädä koukkuun!

Teksti:
Tiina Rantanen
Kuvat:
Tiina Rantanen

Gochujang-chilikastike antaa ihanasti uutta makua lähes ruokaan kuin ruokaan.

Tulisen ruoan ystävän ehdoton uusi hittituote on gochujang-chilitahna, joka maustaa vastustamattomasti niin liha- ja pataruoat kuin kananmunatkin. Varoitus: tähän voi jäädä koukkuun!

Pinterestiä selaamalla voi havaita, että gochujang-chilitahna on vyörynyt ruokaohjeisiin tsunamin tavoin. Voimakkaan makuinen tahna on valmistettu käymismenetelmän avulla, ja se kuuluu olennaisena osana korealaiseen keittiöön.

Gochujangia käytetään niin liha-, kala- kuin kasvisruokiin, ja tahna antaa ruoalle tyypillisen, korealaiseksi tunnistettavan makuvivahteen.

Miten gochujang eroaa srirachasta?

Tulisuutensa gochujang saa pääasiassa punaisista chileistä ja tyypillisen makunsa fermentoinnista eli käymisestä. Chilipippuri tuli Koreaan portugalilaisten kauppiaiden mukana Yi-dynastian aikana 1700-luvulla. Korealaiset osasivat jo tuolloin valmistaa erilaisia maustetahnoja fermentoimalla soijapapuja. Chilin viljelyn yleistyessä ne löysivät tiensä soijapapujen kaveriksi maustetahnaan ja gochjangin resepti oli syntynyt!

Sriracha puolestaan on kotoisin Thaimaasta. Chilikastike on saanut nimensä Si Rachan kaupungin mukaan. Sriracha-kastike valmistetaan tyypillisesti aurinkokuivatuista chileistä, valkosipulista, etikasta, sokerista ja suolasta. Kastike on paksumpaa ja vähemmän tulista kuin esimerkiksi Tabasco.

Mihin gochujangia käytetään?

Gochujang on olennaisen tärkeä ainesosa bibimbapissa, pataruuissa ja lihojen marinadeissa. Ihan oman twistinsä chilitahna antaa kananmunaruoille, joten chilitahnaan kannattaa tutustua vaikka paistettujen aamiaismunien kautta. Laita pannulle hieman chilitahnaa jo rasvan sekaan tai kokeile tahnaa jo paistetun munan mausteena.

Varoituksen sana, ”gochu” on hyvin addiktoiva mauste tulisen ruoan ystäville.  Siihen jää heti koukkuun!

Mistä gochujangia saa?

Korealaista chilitahnaa myydään ainakin K-ryhmän marketeissa 500 gramman  ja 170 gramman pakkauksessa.

Kokeile jutun alta löytyviä korealaisia reseptejä!

X