Havaintoja parisuhteesta

”Haluan kuulla olevani rakastettu, tärkeä tai kuuma ja haluttava, sekin käy oikein hyvin”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

”Romantiikan ja kosketuksen suhdetta mietiskelen junassa istuessani. Lueskekin jotain fb-ryhmää kommentteineen ja siellä toistui miehen ja naisen suhteessa ilmeisesti aika yleinen ongelma. Nainen kuvaa tilanteen, jossa (ainakin hänen mielestään) miehellä kosketus liittyy vain seksiin ja nainen itse kuvaa kaipaavansa enemmän romantiikkaa, romanttisuutta.

Mutta mitä romanttisuudella tässä yhteydessä käytännössä tarkoitetaan? Se ei suinkaan aina ole tarinallista romantiikkaa kukkakimppuineen vaan kaipuuta arjessa kosketukseen, halailuun, ehkä myös sanoihin omasta ihanuudesta.

Läsnäoleva halaaminen, vierekkäin tai päällekkäin lojuminen, rapsuttelu, silittely tai vastaava ei minusta ole romantiikkaa. Se on ihmislapsille luontaista ja teinitkin voivat vielä hyvin etsiytyä lojumiskasoihin. Vasta aikuistuminen karsii kosketuksen nykykulttuurissa, varsinkin heteromiehiltä. Heteronaiset voivat vähän enemmän nojailla toisiinsa, ainakin humalassa tms. (Kväärit joutuvat joka tapauksessa enemmän keksimään pyörän uudestaan, jolloin halikasatkin voivat pysyä kuvioissa).

Joten miten lapsille luontainen toiminta voisi olla Romantiikkaa?

Kun asiasta puhutaan väärillä nimillä, saadaan vääriä tuloksia. Vaimo sanoo toivovansa romantiikkaa, mies vie ravintolaan ja ostaa ruusun ja illalla riidellään, kun kosketuksessa on ”taas” seksin sävy eikä tarvetta muuhun ole täytetty.

Jos miehelle on maailma opetettanut, että miehen pitää olla ainavalmis panokone ja elämän onnistuminen tarkoittaa yhdyntäkertoja, jää siinäkin paljon onnea saamatta. Uusi tutkimus kertoo, että erektioilla on yllättävän vähän yhteyttä mielen halukkuuteen, keho voi tosi paljon puuhailla omiaan. Erektio-ongelma on suhdekriisi, jos tärkein / ainoa kosketus on perustunut erektiota vaativaan yhdyntään.

Seksin ja romantiikan rinnalla pitäisi minusta puhua enemmän itseisarvoisesta kosketuksesta. Sekä suhteissa että niiden ulkopuolella. Halaukset ja rapsutukset voivat olla osa ystävyyttä, kaveruutta, kumppanuutta.

”Kaipaan koskettamista / kosketetuksi tulemista” , tämä on ihan eri halu kuin haluta seksiä tai haluta romanttisuutta.

Mä voin varsin helposti koskettaa muita ihmisiä, mä voin hieroa niskat tai pohkeet tai poistaa punkin puolitutun kaverin nivustaipeista kohteliaan molemminpuolisen nolouden vallitessa.

Kosketuksen vastaanottaminen taas on valtaosaltaan vaikeaa. Vaatteiden kanssa menee yleensä, kunhan ihminen ei halua kevyesti epävarmasti hipeltää, urgh. Paitsi syliteltäviltä tai kanniskeltavilta pikkulapsilta on ok, he eivät jostain syystä kuormita kosketusaistia niin helposti.

Kun just saarnasin seksin ja kosketuksen erillisyydestä niin mulle seksiin laajalti liittyvä kosketus ja aistiaalto on kaikkein parhaita rentoutus- ja maadoituskeinoja. Kumppaninkin kanssa läheisyyskoskettelu voi olla kuormittuneena vaikeaa, aina jokin kutittaa, painaa tai raapii.

Aikoinaan kauan ennen diagnoosia mä sain pääni ihan solmuunkin tällä. Kun miettii itsään naisena (naisehkona) niin oli oppinut, että Seksi on Naiselle Vaikeaa ja siksi pitää ensin olla Romantiikkaa, jotta kestäisi sen seksin. Mulla se on oikeastaan toisinpäin. Pitkän päivän iltana voi hyvinkin jaksaa jonkinlaisen seksittelyn muttei välttämättä sitä muuta intensiivistä lähelläoloa.

Romantiikkaa en juuri koe kaipaavani muuten kuin sanallisesti. Haluan kuulla olevani rakastettu, tärkeä. Tai kuuma ja haluttava, sekin käy oikein hyvin.

Sen sijaan on mahtavaa, kun minulle kertoo, millaista kosketusta haluaa ja sitten sen voi tehdä itselle sopivalla tavalla. Se on suorastaan maagista, miltei telepatiaa.

Kun on joutunut sovittelemaan itseään maailmassa kulmikkaana palasena pyöreisiin koloihin, on ollut pakko oppia miettimään ja kertomaan. Jos olisi enimmiltään enemmistöjä, voinee ehkä helpommin päätyä suhteisiin ja tilanteisiin, jossa on matala-asteista tyytymättömyyttä. Kun lähestulkoon sopii standardiin, ei ole niin helppoa osoittaa sitä asiaa, jota kaipaa.

Tästä syystä ehkä välillä myös lukee yleistä keski-ikäisten naisten suhdekommentointia vähän hämmentyneenä. Miten Se Mies ei tajua, kuuntele eikä yritä muuttua ja oppia. Kun koko jutussa on just hauskinta se kokeileminen ja oppiminen ja jatkuva pohdiskelu suhteesta, seksistä, tuntemuksista ja kosketuksista.”

X