havaintoja parisuhteesta

Miksi ihmeessä pelätä jotain niinkin tyhmää kuin sitä, että kestääkö suhde?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Muistatko, että minkälainen olit kymmenen vuotta sitten? Entäpä 20 vuotta sitten? Oletko mielestäsi muuttunut ihmisenä vuosien aikana? Ajatteletko elämästä toisella tavalla kuin silloin?

Niin. Arvelen, että sinä olet. Jokainen meistä on. Olisi jopa hieman surullista, jos näin ei olisi. Sillä muutos on eteenpäin vievä voima. Omassa elämässäsi muuttujia on yksi, mutta parisuhteessa kaksi.

Onhan niitä harvinaisia tapauksia, joissa kaksi nuorena yhdessä suhteeseen kiinnittynyttä kasvaa samaan suuntaan. Vielä harvinaisempaa, että kasvu on mennyt eri suuntiin, mutta parisuhde on kestänyt sen. Miksi sanon, että harvinaista? Siksi, että elämänmittaiset tai vuosikymmenten mittaiset parisuhteet ovat yhä harvinaisempia. Eikös ensimmäinen avioliitto kestä keskimäärin noin kahdeksan vuotta?

Rakkaus. Mitä sekin parisuhteessa tarkoittaa? Minulle se tarkoittaa vapautta. Vapautta antaa toisen kasvaa haluamansa suuntaan. Olla hän, joka hän on. Jos hän on jotain muuta kuin mitä häneltä toivon tai haluan, niin sen jälkeen rakkaus tarkoitta sitä, että päästää hänet menemään. Olemaan jollekin toiselle enemmän tai ihan vain itselleen. Typerintä olisi alkaa muuttamaan häntä. Ei se elämää kaada jos kahdesta rakastavaisesta ei tulekaan loppuelämän rakastavaiset. Kuten sanoin, harvinaistahan se sellainen on.

Siksi tärkeämpää on olla tässä. Miksi ihmeessä edes miettiä liian pitkälle? Miksi ihmeessä pelätä jotain niinkin tyhmää kuin sitä, että kestääkö suhde? Mistä sen tänään tietää, että kestääkö se? Mitä enemmän sen kestämiselle luo paineita, niin sitä enemmän siitä tulee pakkoajatus ja sitä vähemmän siinä on ympärillä lempeää ja helppoa rakastamista.

Tänään on tänään ja tänään on syytä rakastaa niin isosti kuin osaa. Mitä kymmenen vuoden päästä on? Kukapa sitä tietää. Voihan se olla, että saamme silloinkin suudella toisianne illan viimeisenä hetkenä. Voihan olla, että emme saa. Tänä iltana se kaikki on samantekevää.

Paitsi ei aivan. Sillä jos tämä iltana jättää suutelenatta, niin sitä varmemmin rakkaasi huulet karkaavat sinulta. Joten lakkaa lupaamasta ja miettimästä tulevaa, rakasta nyt kun vielä voit.

Lue myös

X