Terveys

Kirsi, 66, sai painon hallintaan kekseliäillä konsteilla: ”Nukkuminen on maailman helpoin keino laihtua”

Työstressi sai Kirsi Tikan painon nousemaan. Elintapamuutoksessa auttoivat kuntosaliyhteisö ja kunnon ruoka, mutta dekkareillakin oli roolinsa.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Sara Pihlaja

Kaupunkialueella askelia kertyy huomaamatta. – Kävellen olen nopeammin perillä, Kirsi Tikka kertoo.

Työstressi sai Kirsi Tikan painon nousemaan. Elintapamuutoksessa auttoivat kuntosaliyhteisö ja kunnon ruoka, mutta dekkareillakin oli roolinsa.

Kirsi Tikan, 66, elintapamuutos onnistui, kun hän otti stressin hallintaan ja sai taas nukuttua paremmin.

”Nukkuminen on maailman helpoin tapa laihtua. Viime vuonna mediassa kerrottiin tutkimustuloksesta, jonka mukaan univaje lihottaa ja unen lisääminen laihduttaa. En ole tutkija, mutta tiedän tämän omasta kokemuksesta. Sen, minkä unessa menettää, saa kiloina tilalle.

Tein aiemmin työtä, joka oli henkisesti raskasta. Korona-aikana työt siirtyivät kotiin, mikä vain lisäsi taakkaa. Etätyö oli yksinäistä puurtamista, eikä se sopinut minulle. Olin stressaantunut ja aloin heräillä öisin.

Vähitellen vaatteeni alkoivat kiristää ja housunnappi painaa vyötäröä. Söin kuten ennenkin ja liikuin edelleen paikasta toiseen kävellen. Ainoa muutos tapahtui unessa, ja se näkyi painossa. Siirryin vaa’an lukemissa uudelle kymmenluvulle.

Jos olisin aiemmin ymmärtänyt, kuinka rankkoja viimeiset vuodet ennen eläköitymistä voivat olla, olisin voinut tai pikemmin halunnut jäädä eläkkeelle aiemmin. Tein töitä yliajalla, sillä halusin itselleni paremman eläkkeen. En halunnut stressiä ja unettomia öitä. Ne muuttivat minua muutenkin kuin ulkoisesti. Minusta tuli ikävä ihminen.”

Lue myös: Lyhytkin univaje voi saada aikaan muutoksia ihmisen käytöksessä – Kolmistaan-blogin Karoliina Pentikäinen kertoo, kuinka väsymys on saanut hänet käyttäytymään jopa itsekkäästi

”Aloin uudelleen lukea kirjoja, ja samalla jääkaappikävelyt jäivät”

”Kiristävät vaatteet kiukuttivat. Olen säästäväinen, enkä halunnut ostaa uusia. Varasin itselleni maksuttoman tutustumiskäynnin liikuntakeskuksen fustratunnille. Fustra on harjoittelumuoto, jossa kiinnitetään erityistä huomiota kehon virheasentojen korjaamiseen, liikkuvuuden parantamiseen ja keskivartalon vahvistamiseen.

Liikuntakeskuksessa oli myös kuntosali, ja minä innostuinkin laiteharjoittelusta. Joka toisesta päivästä tuli salipäivä ja kuntosaliyhteisöstä henkireikäni ja stressinpurkukeinoni.

Salitreeni muutti syömisiäni. Aloin syödä, jotta jaksan. En enää lähtenyt liikenteeseen pelkällä puurolla. Lisäsin siihen marjoja, pähkinöitä ja raejuustoa. Alkoholin käyttö jäi lähes kokonaan. Sain riittävästi hyvänolon hormoneja kuntosalilta.

Aloin uudelleen lukea kirjoja, ja samalla jääkaappikävelyt jäivät. Hyvä dekkari piti otteessaan: havahduin sohvalla siihen, etten ollut käynyt television mainostauolla napsimassa suuhuni mitään. Kun vuoden päästä kokeilin vanhaa kesämekkoa, se sujahti päälleni tuosta vain.”

Elintapamuutos kiinteytti – ”Olen mieluummin vahvempi kuin kevyempi”

”Painoni ei ole juurikaan laskenut, mutta olen kiinteytynyt. Numero vaa’alla ei merkitse minulle mitään. Olen mieluummin vahvempi kuin kevyempi. Jaksan kantaa painavaa reppua selkä suorana. Miehetkin katsovat perään toisella tavalla kuin ennen.

Jäin syyskuussa eläkkeelle. Tiedän, että keholla kestää aikansa sopeutua uuteen, eläkeläisen rytmiin. Se muistuttaa menneestä herättämällä minut edelleen kerran pari viikossa kesken unien. Se ei haittaa, sillä nyt voin jatkaa uniani aamulla pidempään.

Joskus nousen jo neljältä ja keitän kahvit. Silloin ajattelen, että tämä oli tällainen yö, mutta seuraava voi olla parempi. Stressi on poissa. Painohuolet ovat poissa.”


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 1/2024.


X