Mainos: Mr Muscle
Mainos | Mr Muscle Hohdokasta kotoilua

Innokkaimmat jouluttajat aloittavat valmistelut jo nyt – näin koti muuntautuu joulun ihmemaaksi

Lämmin joulutunnelma syntyy kotiin kausivaloista ja suloisista tonttuoviasetelmista. Intohimoiset jouluttajat kertovat jouluvalmisteluistaan.

Lämmin joulutunnelma syntyy kotiin kausivaloista ja suloisista tonttuoviasetelmista. Intohimoiset jouluttajat kertovat jouluvalmisteluistaan.

Joulu on helsinkiläiselle Leenalle piristys kiireiseen, pimeään ja kylmään vuodenaikaan. Joulu on hänen perheelleen aikaa, jolloin voi hengailla pyjamissa vaikka koko päivän.

– Joulu pursuaa jännittävää odotusta, lahjasalaisuuksia ja lasten iloa. Kuka ei haluaisi odottaa innoissaan jotain kivaa?

Leena alkaa orientoitua joulun tuloon yleensä silloin, kun ensimmäiset joulukalenterit saapuvat kauppoihin. Ensimmäisenä perheen kodissa paikkansa löytävät tunnelmaa luovat kausivalot ja kynttilät.

– Vähitellen valojen viereen ilmestyy jouluisempia esineitä, pikkuisia tonttuja on varmaan joka huoneessa. Joulukalenterit tulevat ilman muuta kaikille perheessä. Tilaa vievät koristeet, kuten kuusi palloineen ja hahmoineen, pääsevät esille joulukuun puolella, Leena listaa.

Minimaailma avautuu tonttuoven takaa

Tonttuovi kutsuu tontut kylään! Ovi on helppo askarrella yhdessä lasten kanssa.

Koko perhe nauttii jouluvalmisteluista ja hauskoista joulukoristeista ympäri kotia. Leena on innostunut viime vuosina monissa muissakin kodeissa ilostuttaneista tonttuovista. Hän pitää niitä mahtavina inspiraation lähteinä, omina minimaailmoinaan, jotka eivät kuitenkaan vie paljon tilaa kotona. Hän aikoo vaihtaa tänä vuonna tonttuoviasetelmaa monta kertaa.

– Monissa lapsiperheissä juuri tonttuoville jätetään toivelistoja, tai tonttu puuhaa joka päivä jotain erilaista.

Leena nauttii puhtaan kodin, piparien ja glögin tuoksusta. Jouluksi tehdään perusteellinen joulusiivous, sillä Leena kokee puhtaiden ja siistien pintojen rauhoittavan mielen ja antavan koristeillekin niiden ansaitseman tilan. Hän ei kuitenkaan aio väsyttää itseään siivoamisella.

– Joku viisas totesi joskus, että kaapit kannattaa siivota jouluksi, jos aikoo viettää joulunsa kaapissa. Olen täsmälleen samaa mieltä.

Joulukuusi Amerikan malliin

Tunnelmalliset valot syttyvät pihoille jo ennen joulua. Ne tuovat valoa vuoden pimeimpään aikaan.

Vantaalaisen Ninan jouluvalmistelut alkavat yleensä ulkoa ja siirtyvät joulun lähestyessä sisälle. Omakotitalon pihaan ilmestyvät kausivalot ja havuja, ulko-ovea koristaa kranssi. Myöhemmin jouluvalot ripustetaan ikkunoihinkin.

Ninan kohdalla jouluttaminen on perinnöllistä. Lapsuudenkodissa oli jouluisin äidin pieteetillä rakentama taikamaa, johon kuuluivat notkuvat joulupöydät ja kauniit koristeet. Omilleen muutettuaan Nina loi joulun tunnelmaa vanhasta kaupan karkkipussitelineestä, joka imitoi joulukuusta Ninan pienessä yksiössä.

Nykyisin tilaa joulukoristeluun on enemmän, sillä Nina asuu perheensä kanssa omakotitalossa.

– Talon kylmä ullakko mahdollistaa rönsyilyni. Sinne mahtuvat kaikki joulutavarat silloin, kun ne eivät ole esillä. Vähemmälläkin tavaralla pärjäisi, Nina nauraa.

Karkkitelineen jälkeen joulukuusi päivittyi pieneksi maljakkokuuseksi ja myöhemmin suureksi muovikuuseksi, joka on nykyisin joulukodin keskipiste. Kuusi koristellaan näyttävästi ”Amerikan malliin”.

Koristeet valitaan väriteeman mukaan

Joulukoristeita tarttuu Ninan mukaan paitsi kirpputoreilta myös matkoilta. Perheellä on tapana ostaa matkamuistoksi jokin joulukoriste, ja jouluperinteisiin kuuluu muistojen esille asettaminen joulukuusen oksille tai muualle kotiin.

– Joka joulu nostamme takan reunukselle tonttuhiiret, jotka sain lahjaksi ollessani 16-vuotiaana kesävaihdossa Idahossa. Koristeet muistuttavat tietyistä matkoista, ajanjaksoista ja ihmistä.

Perheen joulukoristuksessa on oltava teema, sillä kaikki koristeet eivät mahdu millään samaan aikaan esille. Välillä väriteemana on kultainen ja valkoinen, joskus panostetaan joulutauluihin, toisinaan joulupukkeihin.

Nina ei ole siivousintoilija, mutta joulu on perusteellisemman siivouksen aikaa siksikin, että kaikki joulukoristeet saadaan mahtumaan esille.

– On ihanaa istua sohvalla, kun kynttilät ja kuusi loistavat, Nina fiilistelee.


Vinkit joulusiivoukseen

Huolla viemärit – Joulun alla putkistoon päätyy erityisen paljon rasvaa, joten tukoksia kannattaa ehkäistä ennalta. Mr Muscle Kodin Putkimies hajottaa viemäreissä muhivat rasva-, hius- sekä saippuajäämät. Katso lisää vinkkejä!

Puhdista uuni – Jouluna uuni on kovalla käytöllä, joten varmista sen puhtaus ennen kokkausta. Suihkuta Mr Muscle Uuninpuhdistajaa uunin sisään, anna vaikuttaa 30 minuuttia ja pyyhi lika.

Pese sauna – Joulusauna on erityisen nautinnollinen, kun sauna on puhdas. Lue vinkit saunan pesuun!

Tuoksut viimeistelevät tunnelman – Glade-tuoksut viimeistelevät joulusiivouksen ja virittävät joulun tunnelman parhaimmilleen. Jouluun sopii erityisesti kanelia ja omenaa yhdistävä Cosy Apple & Cinnamon -tuoksukynttilä.


Lue myös

Artun vinkit 10 minuutin pikasiivoukseen

Suomen ihanin kylpyhuone sai inspiraationsa vanhan ajan murhamysteerisarjoista

Miia Metson kotiunelma toteutui – koko perhe nauttii tunnelmallisen pihasaunan lempeästä lämmöstä

Hohdokasta kotoilua - kaikille jotka rakastavat kotiansa. Tämän sivuston sisällöstä vastaa Transmeri. Transmeri on suomalainen perheyritys, jolla on pitkät perinteet onnistuneiden tuotelanseerauksien ja merkittävien markkina-asemien luomisessa

X