Hyvinvointi

Kipeät ja halkeilevat kantapäät voivat johtua sieni-infektiosta

Teksti:
Anna.fi

Kantapääni ovat jo usean vuoden ajan halkeilleet ja olleet kipeät. Kun ne ovat auki, niin veri näkyy haavoista. Ei auta, vaikka niitä rasvaa usein. Jalkojen hoitokone ei auta.

Miehen paljaat jalat merivedessä.

Kesällä jalkojen halkeilu pahenee kummassakin kantapäässä. Olen saanut kerran lääkkeen, joka maksoi yli 300 euroa, jonka jälkeen jalat olivat terveet kuukauden. Näin kalliisiin lääkkeisiin minulla ei ole varaa.

– Sakari

Lääkärin vastaus

Jalkapohjien, varpaanvälien ja varpaankynsien sieni-infektiot uusivat herkästi niillä henkilöillä, joilla on taipumusta sieni-infektioihin. Silloin tehokkain hoito on sisäinen sienilääke. Vuodesta 2000 lähtien sienilääkkeiden hinnat ovat laskeneet, ja nykyään löytyy hyvin kohtuuhintaisia valmisteita. Suositan hakemaan omalääkäriltä reseptin.

Paksuuntunut iho kuivuu ja halkeilee helposti. Haavat ulottuvat verinahkaan asti, ja bakteerit pääsevät niistä elimistöön. Haavat toimivat infektioporttina esimerkiksi ruusulle. Jalkojen säännöllinen kylvetys, rasvaus ja paksuuntumien ohentaminen helpottavat tilannetta. Erilaisia jalkavoiteita ja salisyylivaseliinia voi käyttää, mutta vasta sieni-infektion hoito lopettaa todellisen syyn.

Kirsti Visa, Ihotautien erikoislääkäri

X