Hyvinvointi

Krapulaa vai murheita – tutkimus tuo uutta toivoa arkeen Parkinsonin kanssa

Teksti:
Anna.fi

Liisa Erähalme oli 45-vuotias, kun hän ensimmäisen kerran huomasi kätensä jäykistyvän. ”En tahtonut saada aamulla otetta puurolusikasta, koska käsi oli niin jäykkä. Toinen jalkani alkoi samoihin aikoihin laahata oudosti kävellessä. Mietin, onko päässäni vikaa vai kuvittelenko tilanteen. Olin itse sairaalassa töissä ja tajusin, että asia olisi tutkittava.” Lääkärissä jäykkyyden luultiin johtuvan rasituksesta ja käteen yritettiin laittaa useita kortisonipiikkejä – ilman tulosta. Lopulta Liisa sai lähetteen fysiologille, joka osasi epäillä neurologista sairautta. Yli puolen vuoden epämääräisten diagnoosien jälkeen Liisalla todettiin Parkinsonin tauti 15 vuotta sitten.

Krapulaa vai murheita – tutkimus tuo uutta toivoa arkeen Parkinsonin kanssa

Parkinsonin tauti on neurologinen ja useimmiten hitaasti etenevä sairaus, joka on todettu noin kymmenellätuhannella suomalaisella. Kuten Liisalla, suurimmalla osalla sairaus löydetään myöhään, sillä oireet vaihtelevat paljon ja ne tunnetaan melko heikosti. Tällä hetkellä Parkinsonin tauti todetaan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on ehtinyt tehdä suurimman osan tuhoistaan. ”Parkinsonin taudin oireet johtuvat aivojen mustan tumakkeen hermosolujen vähittäisestä tuhoutumisesta. Nämä hermosolut tuottavat dopamiini-välittäjäainetta, jota tarvitaan liikkeiden ja lihasten toiminnan ohjaukseen. Parkinsonin taudin tyypillisimpiä oireita alkaa ilmetä, kun noin 60–80 % hermosolujen sisältämästä dopamiinista on tuhoutunut” professori Vilho Myllylä Oulun yliopistosta selittää.

Krapulaa vai murheita – tutkimus tuo uutta toivoa arkeen Parkinsonin kanssa

Parkinsonin taudista puhutaan melko vähän, sillä se salataan usein. ”En kertonut sairaudesta kenellekään enkä antanut mieheni tai lastenikaan kertoa. Se saattaa kuulostaa hullulta, mutta erilaisuus hävetti. En halunnut, että minuun suhtauduttaisiin eri tavalla kuin ennen” Liisa miettii. Sairauden edetessä ja oireiden, kuten vapinan ja liikkeisiin liittyvien häiriöiden, muuttuessa näkyvämmiksi Liisa joutui kuitenkin kertomaan työtovereilleen, mistä oli kyse. ”Kaikki olivat silminnähden helpottuneita. He olivat jo pitkään miettineet, mikä minua vaivaa, kun olen niin omituinen ja omissa maailmoissani. Kertominen helpotti tilannetta molemmin puolin. Minun ei tarvinnut salailla ja heidän ei tarvinnut miettiä, olinko krapulassa vai murheellinen. Näin jälkikäteen katsottuna rehellisyys olisi heti alusta ollut varmasti paras vaihtoehto kaikille”, Liisa nauraa. Lopulta hän jäi pois töistä vuonna 2003, mutta jatkaa yhä vapaaehtoista työtään muiden sairastuneiden hyväksi Uudenmaan Parkinson-yhdistyksessä.

Taudin kulkua pystytään nyt myös hidastamaan

Parkinsonin taudin hoito on pitkään keskittynyt oireiden lievittämiseen, sillä sairautta hidastavaa lääkettä ei ole useista yrityksistä huolimatta löydetty. Juuri julkaistussa kansainvälisessä tutkimuksessa on havaittu pitkästä aikaa saatu uusi merkittävä edistysaskel. Uusien tutkimustulosten valossa sairaus tulisi löytää mahdollisimman pian. ”Ensimmäistä kertaa Parkinsonin tautiin on lääke, joka hidastaa taudin etenemistä ja helpottaa oireita. Rasagiliini-niminen lääke on ollut käytössä jo aikaisemmin, mutta tämän tutkimuksen valossa hoito on aloitettu liian myöhään. Nyt potilailla on siis mahdollisuus saada samalla sekä oireita vähentävää että sairautta hidastavaa lääkehoitoa”, professori Vilho Myllylä selittää.

Krapulaa vai murheita – tutkimus tuo uutta toivoa arkeen Parkinsonin kanssa

Tunnista Parkinsonin taudin oireet ajoissa

Uusi tutkimustulos saattaa muuttaa Parkinsonin taudin hoitoa myös siten, että hoito aloitetaan mahdollisimman aikaisin. Tähän saakka lääkehoito on aloitettu vasta, kun oireet ovat häirinneet sairastuneen jokapäiväistä elämää. Tämän vuoksi Parkinsonin taudin löytyminen sen varhaisessa vaiheessa onkin erityisen tärkeää. Sairauden oireet tunnetaan heikosti, vaikka siihen voi sairastua kuka tahansa. Parkinsonin taudin oireisiin kuuluvat motoriset häiriöt, kuten lihasjäykkyys, lepovapina ja vähäliikkeisyys. Vähäliikkeisyydellä tarkoitetaan vaikeutta aloittaa liikkeitä ja liikkeiden hidastumista. Käytännössä ennen sairauden toteamista potilaat saattavat kiinnittää huomiota epätavalliseen väsymykseen, käsien vapinaan ja lihasten kangistumiseen. Parkinsonin tautiin liittyy myös joukko muita oireita, kuten tasapainovaikeudet, lihasheikkous, rasvoittunut iho, ummetus, kuolaaminen sekä kirjoittamiseen ja puhumiseen liittyvät vaikeudet. Lisää tietoa oireista ja sairaudesta löytyy osoitteesta parkinsoninfo.fi.

X