Ruoka

Lounassalaatit, joista tulee maha täyteen – tässä parhaat ruokaisat salaatit kootusti

Ruokaisa salaatti on yhtä aikaa raikas ja sopivan tuhti. Rakenna pohjalle täyttävä salaattipohja, lisää haluamasi lisukkeet ja niputa ainekset yhteen makoisalla kastikkeella. Koostimme vinkit ruokaisan salaatin kokoamiseen sekä parhaat reseptit - poimi suosikkisi!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Ruokaisa salaatti täyttää vatsan, mutta jättää olon silti mukavan kevyeksi.

Ruokaisa salaatti on yhtä aikaa raikas ja sopivan tuhti. Rakenna pohjalle täyttävä salaattipohja, lisää haluamasi lisukkeet ja niputa ainekset yhteen makoisalla kastikkeella. Koostimme vinkit ruokaisan salaatin kokoamiseen sekä parhaat reseptit - poimi suosikkisi!

Ruokaisa salaatti on loistava lounas ja hyvä eväs, sillä se täyttää vatsan, mutta jättää olon silti mukavan kevyeksi. Ruokaisa salaatti taipuu joka sesonkiin sopivaksi ja sopii nautittavaksi niin grillattuna, paahdettuna kuin viileänäkin.

Näin koostat ruokaisat ja täyttävät salaatit

Salaatin kokoamisessa vain mielikuvitus ja omat makumieltymykset ovat rajana. Mielessä kannattaa kuitenkin pitää tuttu lautasmalli, sillä ruokaisan salaatin on tarkoitus olla kokonainen ateria. 

Lisää salaattiin ronskisti värikkäitä kasviksia, mutta myös jotain hiilihydraattipitoista ja täyttävää, kuten perunaa, pastaa, riisiä tai muuta jyväistä lisuketta, kuten couscousia, kvinoaa tai bulguria. Myös paahdetut juurekset tai rapeat leipäkrutongit tuovat salaattiin ruokaisuutta. 

Proteiini pitää nälän hyvin loitolla ja sitä voi tankata esimerkiksi erilaisista palkokasveista, kuten pavuista, kikherneistä tai linsseistä, kalasta, broilerista, kananmunista, juustoista tai lihasta. 

Hyvässä salaatissa on aina erilaisia rakenteita ja paljon makua. Hyvä kastike niputtaa ainekset yhteen ja tuoreet yrtit tuovat ronskisti lisämakua. Purutuntumaa, rousketta ja lisää ruokaisuutta saat erilaisilla pähkinöillä ja siemenillä.

Salaatin voi koota perinteiseen tapaan kulhoon, näyttävästi vadille, simppelisti suoraan lautaselle tai suositun kulhoruoan tyyliin. Nappaa ideoita ja inspiraatiota vaikka alla olevista ohjeista.

Ruokaisa salaatti kasvipohjaisena

Kasvisruokako muka kevyttä ja täyttävää? Höpsistä! Täyttävän kasvipohjaisen salaatin saat, kun lisäät salaatin pohjaksi esimerkiksi perunaa, pastaa tai couscousia ja täydennät aterian erilaisilla palkokasveilla tai vaikkapa rapsakaksi paistetulla tofulla. 

Ruokaisan salaattipohjan saa koottua myös paahdetuista juureksista. Lisää täyttävyyttä saat falafelpyöryköistä. Raikkautta tuo pinaatti, mutta myös tuoreet yrtit, kuten lehtipersilja sopii lämpimän falafelsalaatin makuun. Jogurttipohjainen harissakastike niputtaa ainekset yhteen. 

Vähän erilaisen salaatin saat koottua paahdetuista ruisleipäkuutioista, vihreistä linsseistä sekä pussillisesta pakasteherneitä. Perinteisen vihersalaatin sijaan maukas ja ravitseva salaattipohja linssi-leipäsalaattiin syntyy lehtikaalista ja tuoreista yrteistä.

Pohjoisafrikkalainen couscoussalaatti on täynnä makua ja meininkiä. Couscousin seurana on kikherneitä, cashewpähkinöitä, oliiveja sekä taateleita. Veriappelsiini ja raikas sitrusvinaigrette tuovat salaattiin ihanaa raikkautta ja hedelmäisyyttä. Mikä parasta, voit sekoittaa salaatin jo edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan – se vain paranee odotellessaan.

Ruokaisa salaatti juustolla

Juustot tuovat salaatteihin suolaisuutta ja täyteläisyyttä. Erinomaisia juustoja salaatteihin ovat erityisesti feta, mozzarella, vuohenjuusto ja halloumi, mutta myös esimerkiksi sinihomejuustoa kannattaa kokeilla salaateissa. 

Pekaani-päärynä-pastasalaatti yhdistää kaikki sinihomejuuston parhaat kaverit: makeaksi karamellisoituneet päärynät ja rouskuvat pekaanipähkinät. Pasta tekee salaatista ruokaisan, joten sitä kelpaa tarjota niin arkena kuin juhlapöydässäkin. 

Pasta loistaa myös bbq-jogurttikastikkeella aateloidussa mozzarellasalaatissa, joka kulkee mukaan piknikille kätevästi purkissa. Täytä purkkiin vuorotellen salaattia ja kastiketta niin kastike sekoittuu salaattiin tasaisesti.

Kesällä ruokaisa salaatti valmistuu letkeästi grillissä. Grillattu peruna-parsa-halloumisalaatti sopii loistavasti ateriaksi sellaisenaan, mutta myös savustetun lohen kanssa tarjottavaksi.

Myös paahdetuista uunijuureksista saa oikein maukkaan ruokaisan salaatin. Murustele kaveriksi fetaa ja lisää ennen tarjoilua päälle ronskisti tuoretta versoseosta. 

Rikasta ruokaisa salaatti kalalla

Savulohi on monen suosikki salaatissa. Saat kalasta superhyvää, kun marinoit sen ennen salaattiin lisäämistä sitruunamehulla ja tuoreella tillillä. Ruokaisa salaattipohja sitruunaiseen lohi-perunasalaattiin kootaan uusista perunoista sekä ohueksi suikaloidusta fenkolista, jotka nekin saavat ekstramakua sitruunasta ja oliiviöljystä. 

Kokeile savulohta myös suositussa caesarsalaatissa tai yhdistä se pastan kanssa. Lohi-pastasalaatti on täynnä kesän makuja, kuten herneitä, sipulia, tilliä ja mummon kurkkuja. Myös kastike on yhtä aikaa raikas ja täyteläinen, sillä se sekoitetaan ranskankermasta ja piparjuuresta.

Lohen lisäksi salaattiin loistavia valintoja ovat myös tonnikala, silli ja katkaravut. Tonnikalan voi halutessaan korvata kotimaisella luonnokalasäilykkeellä ja yhdistää sen eksoottisesti nuudeleiden kanssa. Lisää kaveriksi tuoreista vihanneksia sekä nippu korianteria ja ruokaisa salaatti on valmis. 

Karibialainen katkarapusalaatti on sinulle, joka arvostat salaatissasi astetta eksoottisempia makuelämyksiä. Jerkillä maustettu katkarapu-kvinoapaistos maistuu ihanalta salaatissa, jossa on makeaa mangoa ja kirpeää limettiä. Jamaikalla jerk-maustesekoituksesta on monia versioita, mutta siinä maistuvat aina lempeä maustepippuri, jeera ja chili.

Ruokaisat kanasalaatit monella tapaa

Kanasalaatti on varmasti salaateista suosituin. Eikä ihme, se on nimittäin helppo tuunata jokaiseen makuun sopivaksi. Esimerkiksi tacosalaatti kootaan texmex-hengessä broilerin paistileikkeistä, nachoista, avokadosta ja tuoretomaattisalsasta. 

Vietnamilaisessa kansalaatissa puolestaan on riisinuudelia, lehtikaalia ja ronskisti tuoreita yrttejä. Makean hapan ja kutkuttelevan tulinen nuoc cham -kastike takaa, ettei salaatista puutu makua ja meininkiä. 

Ranskalaisessa kanasalaatissa puolestaan loistavat varsiselleri, rucola ja viinirypäleet. Salaatti saa ihanaa kirpeyttä dijoninsinapista, joka sekoitetaan kastikkeeksi majoneesin, jogurtin ja rakuunan kanssa. Salaatti on itsessään jo varsin ruokaisa ja täyttävä, mutta nauti kaverina viipale rapeakuorista maalaisleipää, jos nälkä jää kutittelemaan vatsanpohjaan. 

Grillatussa broileri-tsatsikisalaatissa maistuu kreikkalainen kesä. Salaatin jujuna ovat tsatsiki ja feta, jotka sekoitetaan tasaisesti koko salaatin joukkoon.

Grillatusta broilerista, salaattijuustokuutioista ja ohuiksi suikaleiksi leikatuista kasviksista sekoitettu nauhapastasalaatti maistuu mahtavalta kylmänä ja pitää nälkää hyvin. Sekoita sitruunasta kirpeä mausteöljy kuuman pastan joukkoon, niin pasta imee makua itseensä ja pysyy irtonaisena.

Ruokaisat salaatit lihalla

Kokeile salaatissa rohkeasti myös ilmakuivattua kinkkua tai rapeaksi paahdettua pekonia. Esimerkiksi paahdettu bataatti, rapea pekoni ja täyteläinen kermaviilikastike ovat ihania yhdessä. Bataatti-maalaissalaatti on reilu, ruokaisa ja taipuu moneen. 

Yhtä hyvin pekonin voi parittaa myös pastan kanssa. Tryffeli-pekoni-pastasalaatti sopii oivallisesti vaikka piknikille, sillä sen maku vain paranee odottelusta. Lisää salaattiin myös makeita kirsikkatomaatteja sekä parmesaanijuustolastuja – tällä salaatilla lähtee taatusti nälkä!

Gnocchisalaatti kokoaa yhteen italialaisista alkupaloista tuttuja aineksia. Keitetyt gnocchit maustetaan tulisen maukkaiksi trendikkäällä nduja-salamitahnalla, jota löytyy kaupoista italialaisten tuotteiden hyllystä. Seuraksi kootaan marinoituja oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, burrataa, ilmakuivattua kinkkua sekä tietysti tuoretta basilikaa. Nami!

Mozzarella ja ilmakuivattu kinkku loistavat myös toisessa italialaistyyliin kootussa salaatissa. Panzanella-mozzarellasalaatti on raikas muunnos klassisesta leipäsalaatista. 

Ruokaisat salaatit kulhoruoan tyyliin

Ruokaisan salaatin voi koota myös suositun kulhoruoan tyyliin. Salaatin pohjaksi sopivat erityisen hyvin erilaiset jyvät, kuten riisi, couscous, kvinoa ja bulgur, mutta yhtä hyvin salaattiainekset voi lastata myös perunoiden tai pastan päälle. Esimerkiksi peruna-lohibowl kootaan sitruunaisista paahdetuista perunoista, lohesta ja kasviksista. Avokadon kermaiseksi tekemä kastike mehevöittää salaatin.

Helppo ja nopea kasvisbowl puolestaan syntyy juustotäytteisistä ravioleista, pannulla pikaisesti paistetuista broccoliinista, herneistä ja tomaateista. Salviapestosta sekoitettu kastike mehevöittää kulhosalaatin ja niputtaa ainekset kokonaisuudeksi.

Jos haluat päästä superhelpolla, kokoa ruokaisa salaatti rapeaksi paistetusta tofusta, valmiista wok-vihannessekoitukesta ja cashewpähkinöistä. Vegaanisen kasvis-tofusalaatin juju on tahinista, sitruunasta ja inkivääristä tehty maukas kastike, jota valutetaan paistettujen kasvisten päälle reilusti. 

Jos rakastat aasialaisia makuja, kokoa salaattikulho japanilaiseen tyyliin savulohesta, edamamepavuista, ja sushista tutusta gari-inkivääristä. Ruokaisuutta japanilaiseen lohikulhoon saat riisi-linssi-siemensekoituksesta. 

Katkarapu poke bowl tarjoaa kulhollisen ihania makuja: makeaa mangoa, katkarapuja, kermaista avokadoa sekä chilistä, valkosipulista ja limetistä sekoitettua kastiketta. Mikä parasta, terveellisen lounaskulhon kokoaminen sujuu muutamassa minuutissa.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Salaatti sopii arkeen ja juhlaan – kokosimme Kotilieden parhaat klassikot ja kutkuttavat uudet salaatti-ideat

X