Ruoka

6 x paras valkoviini joulupöytään

Joka vuosi edessä on sama ongelma: millaista viiniä joulupöytään? Lue ruoka- ja viinitoimittaja Marita Suontaustan vinkit joulupöytään sopivista valkoviineistä ja löydä oma suosikkisi.

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
Alko

Joka vuosi edessä on sama ongelma: millaista viiniä joulupöytään? Lue ruoka- ja viinitoimittaja Marita Suontaustan vinkit joulupöytään sopivista valkoviineistä ja löydä oma suosikkisi.

Etikkaiset sillit, savukalat, eri tavoin marinoidut merenherkut sekä kermaiset alkupalat ovat haastavia kumppaneita juhlapöydän viineille. Kovin hapokkaat viinit eivät ole parhaimmillaan joulun alkupalapöydässä. Monesti samaa viiniä saatetaan nauttia vielä kinkun ja laatikoidenkin kanssa, mikä tekee viinin valinnasta vieläkin haastavampaa.

Tässä muutama vaihtoehto eri hintaluokista niin joulun alkupalojen kuin pääruuankin kanssa nautittavaksi.

Torres Viña Sol 2015

Torres Viña Sol 2015

Espanja, Katalonia
8,99 €

Tämä Parellada-rypäleistä valmistettu viini on kuiva ja melko hapokas.  Miedossa tuoksussa ja maussa on vihreää omenaa ja päärynää, trooppisia hedelmiä, aavistus mausteisuutta sekä kypsää sitrusta.

Monikäyttöinen kala- sekä äyriäisviini, mutta napakoiden happojensa vuoksi vältä kovin etikkaisten tai mausteisten ruokien seuraan. Kokeile lohisalaatin ja juuressipsien kera.

Domaine Les Salices Viognier 2015

Domaine Les Salices Viognier 2015

Ranska, Languedoc-Roussillon
10,98 €

Pelkästään Viognier-rypäleistä valmistettu viini on kuiva, mutta mukavan hedelmäinen ja raikkaan hapokas. Maussa ja tuoksussa  kypsää sitrusta, kukkaisuutta, omenaa, säilykepersikkaa ja aavistus leivontamausteita sekä pähkinää.

Maistuu hyvin rasvaisten kalojen seurassa, mutta ei säikähdä kalkkunaa tai kinkkuakaan. Tarjoa viinin kanssa lohipastramia.

Emiliana Signos de Origen La Vinilla 2014

Emiliana Signos de Origen La Vinilla 2014

Chile, Casablanca
14,99 €

Eettisin periaattein valmistettu, luomusertifioitu viini on sekoitus Chardonnay, Marsanne, Roussanne ja Viognier –rypäleistä. Tuoksu ja maku on kevyen tamminen, runsaan hedelmäinen, aavistuksen mausteinen, melko hapokas ja täyteläinen. Siinä on aistittavissa kypsää keltaista luumua, sitrusta ja aprikoosia. Jälkimaku on kermaisen  pähkinäinen.

Sopii hyvin kermaa tai majoneesia sisältäville kala- tai äyriäisherkuille, mutta menee myös selkeämakuisen kalkkunan tai kinkun kera. Mätimousse sopii tämän viinin seuraan erinomaisesti.

Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2015

Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2015

Saksa, Mosel
14,99 €

Melko makea (sokeria 55 g/l), mutta mukavan hapokas ja kevyt viini on valmistettu pelkästään Riesling-rypäleistä. Tuoksussa ja maussa on rapsakkaa vihreää omenaa, persikkaa, limettiä, hunajaa ja kukkaisuutta. Jälkimaussa löytyy litsihedelmää.

Makeutensa ansiosta hyvä viini perinteisen joulupöydän monenlaisille kalaherkuille. Kestää hyvin mausteita ja etikkaisuutta sekä sopii myös seurusteluun hyvin viilennettynä.

Viinin kanssa yhteen sopii esimerkiksi Chilen siika.

Eve Chardonnay 2014

Eve Chardonnay 2014

Yhdysvallat, Washington
15,98 €

Alkon tilausvalikoimasta löytyvä, pelkästään Chardonnay-rypäleistä valmistettu viini  tuoksuu ja maistuu herkullisen hedelmäiseltä. Siinä on sekä vihreää että kypsää keltaista omenaa ja kypsää sitrusta. Kuivan pehmeässä, mutta raikkaassa maussa on myös aavistus mausteisuutta ja kukkaisuutta.

Sopii joulunajan kala-, kasvis- tai äyriäisruuille sekä kalkkunalle ja kinkulle eikä pelästy runsaskätistä maustamistakaan.

Kokeile viinin seuraksi valkosipuli-korianterisilakoita.

Esporão Reserva Branco 2014

Esporão Reserva Branco 2014

Portugali
18,99 €

Antão Vaz, Arinto, Roupeir ja, Sémillon –rypäleistä valmistettu herkullinen viini on kuiva, mutta hedelmäinen. Tuoksussa ja maussa on kypsää keltaista omenaa, keltaluumua ja pähkinäisyyttä, melko reilusti tammea sekä aavistus leivontamausteita. Pehmeähappoisuutensa ansioista oiva jouluisen kalapöydän viini, mutta kestää myös kinkun tai kalkkunan lisukkeineen.

Tarjoa viinin seurana lohirullaa, punajuuricarpaccioa ja Manchego-juustoa.

Lisää ideoita joulupöytään:

joulun punaviinit

Joulupöydän punaviini x 6

976007-porosalaatti.jpg
© Jukka Pakarinen

Raikas joulumenu – nappaa reseptit erilaiseen joulupöytään

976012-kalatrifle.jpg

Joulupöydän kalaherkut – poimi reseptit graavilohesta chilisilakoihin ja lipeäkalaan

Kotiliesi.fi: Joulun paras graavilohi – näin sen teet!

X