Kauneus

Salisyylihappo voi olla epäpuhtaan ja pintakuivan ihon pelastaja – asiantuntija vinkkaa erityisesti yhden kokeilun arvoisen tuotteen

Erityisesti epäpuhtaalle iholle sopiva salisyylihappo kuorii ihoa ja vähentää ihohuokosten tukkeutumista. Salisyylihappoa löytyy monenlaisista kasvojen- ja hiustenhoitotuotteista.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Tärkeintä epäpuhtaan ihon hoidossa on puhdistus.

Erityisesti epäpuhtaalle iholle sopiva salisyylihappo kuorii ihoa ja vähentää ihohuokosten tukkeutumista. Salisyylihappoa löytyy monenlaisista kasvojen- ja hiustenhoitotuotteista.

Rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon ongelmana on liiallinen talineritys. Salisyylihappo on BHA-happoa, joka rasvaliukoisuutensa ansioista pystyy liuottamaan epäpuhtauksia ja kuollutta ihoa sekä avaamaan ihohuokosia.

Salisyylihappo sopii myös pintakuivalle iholle.

– Myös kuivaan ihoon voi tulla epäpuhtauksia. Kuivassa ja pintakuivassa ihossa ongelmana on usein se, että tali ei pääse ulos normaalisti vaan aiheuttaa huokosten tukkeutumista. Salisyylihappo on tällaiselle iholle suotuinen, sillä se vähentää talia ja avaa ihohuokosia, kosmetologi, estenomi Johanna Salmikivi-Mehto Yliopiston apteekista selvittää.

Salisyylihappo on hyvin monipuolinen aine, sillä se sopii kaikenlaisille epäpuhtauksille mustapäistä hormonaalisen aknen hoitoon. Salisyylihappo on usein myös hyvin siedetty aine ja sopii myös herkälle iholle.

– Monet ihotautilääkäritkin suosittelevat salisyylihappoa esimerkiksi lääkevoiteiden rinnalla, Salmikivi-Mehto huomauttaa.

Poishuuhdeltavissa kosmetiikkatuotteissa salisyyhappoa saa olla korkeintaan 2 prosenttia. Se voi kuulostaa pieneltä määrältä, mutta on itse asiassa juuri sopiva määrä epäpuhtauksien hoitoon niin, ettei iho ärsyynny.

Kosmetologin suositus: puhdistusaine, joka sisältää salisyylihappoa

Salisyylihappo on melko edullinen raaka-aine. Luontaisesti salisyylihappoa on pajun kaarnassa, mutta kosmetiikkateollisuuteen ainetta valmistetaan usein laboratoriossa.

Salisyylihappoa on monissa eri kasvojenhoitotuotteissa, kuten puhdistusaineissa, kasvovesissä, seerumeissa, naamioissa ja voiteissa. Salisyylihappoa löytyy myös syväpuhdistavista shampoista ja päänahan kuorintatuotteista.

– Epäpuhtaalle iholle suosittelisin kokeilemaan salisyylihappopitoista kasvojen puhdistustuotetta. Salisyylihappoa sisältävä puhdistusaine tai kasvovesi poistaa epäpuhtauksia ja kuorii ihoa, joten kosteuttavat ja tasapainottavat tuotteet pääsevät imeytymään syvemmälle.

Kaikkien käytössä olevien ihonhoitotuotteiden ei kannata sisältää salisyylihappoa, sillä silloin kuoriva vaikutus voi olla liian voimakas.

– Kokeilemisen kautta löytyy itselle sopiva tuote, Salmikivi-Mehto muistuttaa.

Jotta tuloksia saataisiin, on salisyylihappoa muistettava käyttää päivittäin. Poikkeuksena on erittäin kuiva ja herkkä iho, jolle salisyylihappoa kannattaa käyttää joka toinen päivä tai vain muutaman kerran viikossa.

Lue myös: Nujertaako teepuusaippua ihon epäpuhtaudet? Roosa kokeili ja yllättyi: ”En usko enää luopuvani”

Tärkeintä epäpuhtaan ihon hoidossa on juuri puhdistus

Tärkeintä epäpuhtaan ihon hoidossa on puhdistus, sillä ihon pinnalle kertyy helposti bakteereja, talia ja kuollutta ihosolukkoa. Pelkkä salisyylihappo ei tuo ratkaisua, jos epäpuhtaan ihon hoitamiseen liittyvät perusasiat eivät ole kunnossa.

– Iho on tärkeää puhdistaa aamuin illoin. Joskus saatetaan ajatella, ettei aamupesu ole välttämätön, mutta se ei pidä paikkaansa, sillä iho uusii yön aikana ja erittää samalla talia, joka on hyvä puhdistaa aamulla pois.

Toinen tärkeä asia, joka usein unohtuu, on kosteuttavan kasvovoiteen käyttö. Jos ihoa vain puhdistetaan ja kuoritaan ilman kosteutusta, alkaa iho tuottaa entistä enemmän talia ja voida entistä huonommin.

– Tuotteita ei myöskään kannata vaihdella jatkuvasti, sillä sekin lisää talineritystä. Mieluummin kokeilee yhtä tuotetta kerrallaan ja katsoo, sopiiko se omalle iholle vai ei.

Tärkeää on myös hygieenisyys: ihoa ei kannata kosketella turhaan, meikit kannattaa pestä pois päivän päätteeksi ja tyynynliina sekä kasvopyyhe on syytä vaihtaa usein.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Tiesitkö? Näin usein lakanat pitäisi vaihtaa – tämä väli on jo auttamatta aivan liian pitkä

Myös omalla hiustyylillä voi olla yllättävä vaikutus.

– Kannattaa kiinnittää huomiota, pääseekö esimerkiksi otsahiukset hautomaan rasvoittuvaa otsaa ja näin lisäämään epäpuhtauksia tälle alueelle, Salmikivi-Mehto huomauttaa.

X