Ruoka

Joululounas aloittaa aaton ruokajuhlan – rakastut näihin joulupuuroihin, blineihin, salaatteihin ja keittoihin aina uudelleen

Mitä joululounaalla kannattaisi tarjota, jos haluaa jättää perinteiset jouluruoat vasta illan joulupöytään? Listasimme parhaat vinkit siitä, miten herkullinen joululounas kootaan helposti ilman ylimääräisiä paineita.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Joululounas on herkullinen tapa laskeutua joulunviettoon.

Mitä joululounaalla kannattaisi tarjota, jos haluaa jättää perinteiset jouluruoat vasta illan joulupöytään? Listasimme parhaat vinkit siitä, miten herkullinen joululounas kootaan helposti ilman ylimääräisiä paineita.

Joululounas aamusaunan tai joulurauhan julistuksen jälkeen on herkullinen tapa laskeutua joulunviettoon. Pöytään voi koota klassikot riisipuurosta saaristolaisleipään tai moderneja versioita tutuista klassikoista. 

Kokosimme laajan kattauksen herkullisia ohjeita ja ideoita, joilla joululounas onnistuu pienellä vaivalla aattoillan varsinaiseen pääateriaan ja juhlaan valmistautuessa. 

Aaton puurolounas

Joulupuuro kuuluu monella aattomaamuun, mutta vallan hyvin puuron voi tarjota myös lounaaksi. Riisipuuro on klassikko, johon perinteisesti piilotetaan manteli tuomaan löytäjälleen onnea. 

Nykyään pitkään haudutettu riisipuuro tarjotaan kanelin ja sokerin kera, mutta perinteet on tehty rikottaviksi. Vaihda puuroriisi vaihteeksi jasmiiniriisiin ja tarjoile puuro voinokareen, mustikoiden ja rouhittujen manteleiden kera.

Tai unohda riisi kokonaan ja keitä joulupuuro ohra– tai kaurasuurimoista. Samettisen koostumuksen salaisuus piilee pitkässä haudutusajassa. Siirappiviikunat kruunaavat ajan kanssa haudutetun kauraryynipuuron.

Joululounas: Täytetyt leivät

Pari viipaletta hyvää joululeipää on loistava joululounas. Leivän päälliset saavat olla juhlavat ja sesongin mukaiset: mätiä, graavisiikaa tai jokirapuja.

Saaristolaisleipä on joulun suosikkileipä, jonka päälle sopii suolainen graavikala, mutta vaihteeksi voi leivän päältä voi tarjota myös tartarpihvin, jolle punajuuri antaa upean värisävyn. Myös suolainen mäti sopii hyvin makean saaristolaisleivän makupariksi. 

Jos kaipaat pöytään vaihtelua tutuille klassikoille, vaihda perinteinen joululeipä vaaleaan patonkiin tai maalaisleipään. Italialaisia bruschettoja mukaillen leipäviipaleille voi koota esimerkiksi uunissa paahdettuja minitomaatteja sekä tryffelimarinoituja mozzarellapalloja

Rosollibruschetat ovat herkullinen ja trendikäs tapa tarjota perinteinen rosolli. Rapealle leivälle koottu rosolli sopii loistavasti joululounaalle pieneksi suupalaksi. Jos haluat oikaista, tee leivät kaupan valmiista rosollista, jonka maustat itse.

Joululounas: Blinit

Blinit eli venäläiset tattari- ja vehnäjauhoista paistetut ohukaiset ovat vaihtoehto perinteiselle jouluruoalle. Perinteinen blinitaikina vaatii aikaa, mutta pino pikablinejä syntyy nopeasti taikinasta, jonka kohotusaineena käytetään soodaa. Näin blinit onnistuvat, vaikka jääkaappi olisi jo täynnä muita jouluruokia.

Tarjoa blinit erilaisten höysteiden kera. Sienisalaatti, skagenröra ja mätimousse ovat täytteinä aina toimivat. Kokeilunhaluiset nostavat pöytään myös poro-suolakurkkutäytettä ja punajuuri-fetamoussea

Joululounaaksi keittoa

Keitto on kevyt joululounas, joka täyttää vatsan, mutta jättää olon silti mukavan kevyeksi illan varsinasta pääateriaa varten. Keittoannoksen seurana maistuu viipale tai kaksi makeaa saaristolaisleipää tai joululimppua.  

Joulun ajan keitoissa loistavat sesongin raaka-aineet: maa-artisokka, palsternakka, punajuuri ja juuriselleri. Saat keitosta hetkessä juhlavan tarjottavan, kun lorautat liemeen tilkan valkoviiniä ja täytelöität maun kuohukermalla, kuten hienossa juurisellerikeitossa on tehty.

Joulun palsternakkakeitto puolestaan tarjotaan piparkakkumausteella maustettujen omenakuutioiden kera. Maun terästää tilkka sherryä.

Myös kastanjoiden sesonki asettuu joulun tienoille. Yhdessä punaviinin ja smetanan kanssa niistä valmistuu herkullinen kastanjakeitto joululounaalle. 

Italialainen kukkakaalikeitto on juhlava ja vähän erilainen tarjottava joulun aikaan. Keitto maustetaan gorgonzolalla ja viritetään astetta juhlavammaksi tilkalla valkoviiniä. Koristele annokset halutessasi juustonokareella ja basilikaöljyllä ja tarjoa annoksen kera esimerkiksi rapeita voitaikinatikkuja, joiden ympärille on kietaistu ilmakuivattua kinkkua. 

Salaatti on kevyt ja ruokaisa joululounas

Miksei joululounas voisi olla myös ruokaisa salaatti, jonka täytteenä on esimerkiksi kylmäsavulohta ja rapeita juuressipsejä, kylmäsavuporoa ja sinihomejuustoa tai vaikkapa paahdettua punajuurta ja fetajuustoa

Persimon-halloumisalaatti on vähän erilainen, mutta juhlaan täydellisesti istuva salaatti, joka yhdistää ihanalla tavalla suolaista ja makeaa. 

Uunissa paahdettu ruokaisa joulusalaatti on höystetty rapeaksi paahtuneilla kikherneillä. Öljykastike on maustettu ripauksella kanelia. Täyttävä salaattipohja valmistuu juuresten lisäksi myös pastasta. Karamellisoidut päärynälohkot ja sinihomejuusto virittävät joulun pastasalaatin juhlavaksi. 

Lämpimät ruoat

Jos joululounas saa mielestäsi olla lämmin ja ruokaisa, nosta tarjolle pastaa gorgonzolakastikkeessa

Kun haluat säväyttää pastalla, satsaa raaka-aineisiin. Ravunpyrstöt, fenkoli ja  huolella valittu viini nostavat pasta-aterian gourmet-tasolle, jolloin sitä kelpaa tarjota myös joululounaalla. Tämä ravunpyrstöpastan sielu on rakkaudella tehty kastike.

Uunibataatti ja hummus ovat helppoa kasvisruokaa. Bataateista tulee erityisen herkullisia, kun ne saavat paahtua uunissa inkivääri- tai sitruunahunajalla sipaistuina. Kaapaise haarukkaan tai leipäpalaan kaikkia raaka-aineita kerralla reippaan hummusnokareen kanssa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Perinteinen joulumenu – näillä rakastetuilla resepteillä kokkaat tutut jouluruoat juhlapöytään

X