Ruoka

8 upeaa ja ainutlaatuista piparkakkutaloa – äänestä suosikkiasi

Yksityiskohtaiset koristelut ja vaivannäkö yhdistävät upeita piparkakkutaloja. Mikä kahdeksasta piparkakkuteoksesta on suosikkisi?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Virpi Antila, Nea Öhman, Sari Selkman, Virpi Turunen, Sofia Kelloniitty, Katriina Vornanen, Titta Haapanen, Sonja Syvälahti

Yksityiskohtaiset koristelut ja vaivannäkö yhdistävät upeita piparkakkutaloja. Mikä kahdeksasta piparkakkuteoksesta on suosikkisi?

Kaunis piparkakkutalo voi olla kuin taideteos. Mielikuvituksellisuus, esteettisyys ja viimeistellyt yksityiskohdat vievät perinteisen piparkakkutalon aivan uudelle tasolle.

Pyysimme Annan Facebook-sivulla kuvia upeista piparkakkutaloista, ja saamamme kuvat olivat toinen toistaan upeampia.

Mikä seuraavista piparkakkutaloista on sinun suosikkisi? Äänestä jutun lopussa!

1. Virpin talvinen piparkakkukasvihuone

Virpi Antilan piparkakkutalo muistuttaa talviasun saanutta kasvihuonetta. Liivatelehdistä tehtyjen ikkunoiden läpi kajastava valo saa piparkakkutalon loistamaan.

Halusin hieman haastavamman projektin ja päädyin tähän malliin, jonka ohjeen löysin Pikku murusi -blogista. Olen tyytyväinen kokonaisuuteen, joka oli haastava, mutta kun on periksiantamaton luonne, lopputulos miellyttää omaa silmää. Tykkään piparkakkutalon talvitunnelmasta ja kausivaloista. Tähän sai hyvin monia elementtejä.

2. Nean luomus: Weasleyn perheen talo, ”kotikolo”

Nea Öhman sai Veera-tyttäreltään idean tehdä piparkakkuversion Harry Potterista tutun Weasleyn perheen talosta, kotikolosta. Nea on tehnyt isoja piparkakkutaloja jo 10 vuoden ajan.

”Ison piparkakkutalon tekoon menee, työvuoroista riippuen, jopa pari viikkoa. Olen kätilönä Kotkassa, ja jos töitä on paljon, niin ehdin tehdä piparkakkutaloa joka päivä vain vähän matkaa eteenpäin. Pahimpia vaiheita ovat kaavojen piirto, palojen leikkaus ja paisto. Parasta on kasaus ja viimeistely.”

3. Sarin koristeellinen piparkakkulinna

Piparilinnojen teko on Sari Selkaman vuosittainen jouluperinne. Linnat ovat jouluisena somisteena hänen kampaamoliikkeensä ikkunalla.

”Rakastan näpräämistä ja koristelua! Tekemiseen kuluu aikaa kokonainen viikonloppu plus muutama arki-ilta. Taikinaa menee varmaan neljä kiloa. Koristeissa on myös ’ei syötäviä’, koska näitä ei syödä.
Olen tyytyväinen, kun linna valmis ja kaikki koristeet paikallaan valoja myöten. On ne niin kauniita.”

4. Virpin satumainen piparkakkutalo

Virpi Turunen on tehnyt piparkakkutaloja niin pitkään kuin muistaa. Erityisen paljon Virpi innostui asiasta noin kymmenen vuotta sitten, kun hän alkoi pitää leivonta-aiheista blogia ja tutustui sitä kautta myös aihepiiriin.

”Minua on innoittanut erityisesti Mansikkamäki-blogi, jonka kaavaa mukaillen tämäkin talo on syntynyt. Pidän sadunomaisesta tunnelmasta, ja siihen olen tässä talossa erityisen tyytyväinen.”

5. Sofian yksinkertaisen elegantti piparkakkutalo

Sofia Kelloniitty sai inspiraationsa piparkakkutaloon Instagramia selailemalla. Vastaan tuli kaunis piparkakkutalomalli, jonka pohjalta Sofia valmisti oman piparkakkutalonsa.

”Seurailen paljon käsityö- ja varsinkin jouluaiheisia julkaisuja. Piparkakkutalon tekemiseen meni noin kolme iltaa. Erityisen tyytyväinen olen pieniin yksityiskohtiin ja ikkunoihin.”

6. Katriinan piparkakkuteos eli ”Taiteilijan huurteinen joulu”

Katriina Vornanen päätti osallistua ravintola Eliten järjestämään piparkakkutalokilpailuun ja valmisti sitä varten piparkakkuteoksen, joka on nimeltään ”Taiteilijan huurteinen joulu”. Nimi viittaa teoksen tunnelmaan, joka on huurteinen pakkaspäivä, jossa hanki kimmeltää.

”Pinnassa on valkoista kimmeltävää taikapölyä, joka näyttää ihanalta valon siihen taittuessa. Myös pastellinen värimaailma tuo mieleeni huurteisen pakkaspäivän. Kaikki talossa on syötävää, ja kaiken olen tehnyt omin kätösin. Erityisen tyytyväinen olen sokerista tekemiini huurrepalloihin.”

7. Titan tunnelmallinen piparkakkutalo

Titta Haapanen tekee piparkakkutaloja omaksi ilokseen. Punaiseen piparkakkutaloon pihoineen on käytetty muun muassa sokerimassaa ja pikeeriä. Valot toimivat paristoilla.

”Piparkakkutaloja tehdessä saa olla luova, käyttää mielikuvitusta ja kokea onnistumisen tunnetta. Inspiraatiota ja ideoita tulee eri puolilta, netistä pääasiassa. Aikaa suunnitteluun, kaavojen piirtämiseen, tarvikkeiden hankkimiseen ja itse tekemiseen menee noin puolitoista viikkoa muiden menojen ohessa.

8. Sonjan piparkakkumylly, jossa siipiratas pyörii oikeasti

Sonja Syvälahti sai idean piparkakkumyllyyn 3-vuotiaalta pojaltaan, joka on tällä hetkellä innoissaan kaikenlaisista myllyistä. Kokonaisuuden tekemiseen meni aikaa suunnitteluineen noin 10 tuntia.

”Olen tyytyväinen, kun sain siipirattaan oikeasti pyörimään karkkikepistä tehdyn akselin varassa. Myös ovien ja ikkunoiden koristelut onnistuivat hyvin.”

Äänestä suosikkiasi!

piparkakkutalo

Äänestys näkyy yllä evästeet hyväksyneille.

X