Ruoka

Pikeeri on kova ja kestävä piparien ja keksien kuorrute – näin se syntyy helposti, tarvitset vain kaksi raaka-ainetta

Pikeeri on kestävä kuorrute, jolla pipareista ja kekseistä saa koristeltua näyttävän näköisiä. Kovettumisen salaisuus on munan valkuaisessa. Näin helposti pikeeri syntyy.

Teksti:
Lilli Berghäll
Kuvat:
Lilli Berghäll, Istock

Pikeeri on kestävä kuorrutetahna.

Pikeeri on kestävä kuorrute, jolla pipareista ja kekseistä saa koristeltua näyttävän näköisiä. Kovettumisen salaisuus on munan valkuaisessa. Näin helposti pikeeri syntyy.

Pikeeri eli royal icing on pikkuleipien, keksien ja piparien koristelumassa, joka valmistetaan tomusokerista ja kananmunan valkuaisesta. Kovettuessaan siitä tulee todellakin kovaa, eli se on kestävämpi vaihtoehto kuorruttamiseen ja koristeluun kuin tomusokerista ja vedestä tehty kuorrute.

Tomusokerin ja valkuaisten suhdetta muuttamalla saat pikeeristä jämäkämpää tai löysempää. Jähmeämpi pikeeri toimii reunustamisessa tai kuvioiden tekemisessä, löysemmällä kuorrutteella voit esimerkiksi täyttää isompia alueita. Tällöin on hyvä ensin rajata alue jähmeämmällä kuorrutteella.

Pikeeriohjeissa seokseen lisätään usein pari tippaa sitruunamehua tai etikkaa, jotta massa kovettuisi nopeammin. Tämän voi kuitenkin hyvin jättää pois – pikeeri kovettuu ilmankin.

Pikeeriä voi värjätä elintarvikeväreillä. Pikeeriä voi käyttää myös piparkakkutalon osien yhteenliimaamiseen. Se ei kovetu yhtä nopeasti kuin sulatettu sokeri – mutta ei myöskään polta näppejä!

Pikeerin tekemiseen tarvitset:

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 3–4 dl tomusokeria
  • halutessasi pari tippaa sitruunamehua tai etikkaa

Tällä annostuksella syntyy noin 2 dl valmista pikeeriä. Tomusokerin määrää muuttamalla saat pikeeristä löysempää tai jähmeämpää.

Royal icing -tarvikkeet
Pikeeri syntyy munan valkuaisesta ja tomusokerista. Sitruunamehua voi halutessaan lisätä pari tippaa.

Pikeeri syntyy näin:

Riko valkuaisten rakenne kulhossa. Kaada joukkoon osa tomusokerista ja vatkaa sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan.

Lisää tomusokeria parissa erässä ja jatka vatkaamista. Lopuksi lisää halutessasi vielä joukkoon pari tippaa sitruunamehua tai etikkaa.

Lusikoi pikeeri pursotuspussiin tai tukevaan pakastepussiin. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä tai käytä pursotuspussissa valmista suutinta. Pursota koristeet pipareihin tai kekseihin. Anna kovettua rauhassa huoneenlämmössä.

Lue myös: Piparkakkutalon kokoaminen – unohda sulatettu sokeri! Näin kasaat kauniin piparkakkutalon kätevästi – 5 niksiä

Katso videolta, miten pikeeri syntyy:

Lue myös: Kotiliesi.fi: Piparitaikinasta on moneksi – leivo ihanat joulukoristeet pipareista

X