Ruoka

Piparkakkutalon kokoaminen kätevästi – unohda sulatettu sokeri!

Piparkakkutalon osien liimaaminen sulatetulla sokerilla on perinteinen ja tehokas keino mutta voi tuottaa palovammoja ja sitkeää sotkua. Selvitimme parhaat vinkit piparkakkutalon kokoamiseen.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Piparkakkutalon osat voi liimata esimerkiksi sokerikuorrutteella.

Piparkakkutalon osien liimaaminen sulatetulla sokerilla on perinteinen ja tehokas keino mutta voi tuottaa palovammoja ja sitkeää sotkua. Selvitimme parhaat vinkit piparkakkutalon kokoamiseen.

Piparkakkutalon kokoaminen saattaa tuottaa joskus tuskaa. Piparkakkutalo on ihana joulukoriste, mutta sen osien liimaaminen yhteen sulatetulla sokerilla vaatii tarkkuutta. Sokeri on todella kuumaa ja voi aiheuttaa iholle joutuessaan palovammoja. Liimaamisen kanssa on myös oltava ripeä, sillä sulatettu sokeri kovettuu nopeasti.

Voisiko piparkakkutalon kasaaminen onnistua helpommin? Kysyimme Annan toimituksen jäseniltä parhaat vinkit piparitalon valmistukseen.

1. Piparkakkutalon kokoaminen onnistuu pikeerillä

Pikeeri on kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista valmistettavaa tahnaa, jota voi käyttää paitsi piparkakkutalon koristeluun myös sen kasaamiseen.

”Teen tomusokerista ja kananmunanvalkuaisesta paksun kuorrutuksen, jolla yhdistän piparitalon osat toisiinsa. Normiohjeessa on 1 valkuainen ja noin 1/2 pakettia (225-250 g) tomusokeria, jotka sekoitetaan yhteen. Olen lisännyt enemmän tomusokeria: lähes koko pakkauksen eli 500 grammaa.”

Pikeeri kovettuu nopeasti, joten ole ripeä. Pikeerin kuivuminen kestää kuitenkin pidempään kuin sulatetun sokerin, joten pidä piparkakkutalon osia liimauksen jälkeen hetken aikaa paikoillaan.

2. Kaupan piparkakkuliima on helppo valinta

Kaupan valmiilla, pursotettavalla sokerikuorrutteella saa piparkakkutalon kasaan. Leivontahyllyiltä voi myös löytyä elintarvikeliimaa.

”Kaupassa myydään pipariliimaa, joka on tarkoitettu ihan itse tarkoitukseen.”

Leivontaliima on sokeri-tärkkelyspohjaista ja syötäväksi soveltuvaa.

3. Piparkakkutalon kokoaminen ei syötävillä aineksilla

Jos piparkakkutalon tekee jo joulukuun alussa, ehtii se jouluun mennessä pölyttyä – eikä piparkakkutaloa enää välttämättä tee edes mieli syödä.

Mikäli piparitalo on taloudessanne enemminkin koriste kuin syötävä herkku, piparkakkutalon kokoaminen onnistuu järeilläkin keinoilla: tavallisella liimalla, ilmastointiteipillä (”ei näy, kun teippaa sisäpuolelta”) tai jopa neuloilla:

”Isäni yritti ensin valmistaa piparkakkutalon liimaksi sulatettua sokeria – liian kuumalla lämpötilalla. Sen seurauksena kaksi sokerisatsia kärähti ja kaksi paistinpannuakin meni pilalle. Koska talo oli jo leivottu ja seinät koristeltu (ja isä sisuuntunut), tönö oli saatava pystyyn hinnalla millä hyvänsä. Isä haki rasian nuppineuloja ja alkoi ”naulata” elementtejä pystyyn. Talo saatiinkin koottua. Syödessä piti vain muistaa nyppiä neulat pois.”

4. Jos haluat kuitenkin käyttää sulatettua sokeria, muista iso astia

Sulatettu sokeri on tehokas ja edullinen keino piparkakkutalon kokoamiseen. Jos siis haluat käyttää sitä, valitse sokerin sulattamiseen iso teflonpintainen paistinpannu tai kattila. Tällöin voit kätevästi kastaa piparkakkutalon seinät sulaneessa sokerissa sen sijaan, että sutisit reunoihin kuumaa massaa.

Vinkki! Mikäli sokeri jää kiinni paistinpannuun, saat sen irti kiehauttamalla paistinpannussa vettä.

5. Koristele talo ennen liimausta

Koristele piparkakkutalon osat ennen kuin aloitat talon kasaamisen.

”Tämä on varmaan päivänselvyys, että kannattaa koristella seinät ja katto ennen kuin liimaa talon kasaan. On helpompi pursottaa kuvioita, jotka ovat säännöllisiä ja kauniita eivätkä valu, vaakasuoralle kuin pystysuoralle tai vinolle pinnalle.”

Lue myös: Jouluna piparkakku sujahtaa muffiniin, maustaa viikunan ja tarjoilee vuohenjuuston

Katso myös Kotiliesi.fi: Kotilieden piparkakkutaiturit loihtivat piparkakkutaloja sekä Muumien satumaan – nappaa ohjeet!

X