Terveys

Kaksi lääkekuuria auttoi Veeran, 34, aikuisiän akneen – omista konsteista ei ollut apua: ”Toivon, että olisin hakeutunut lääkäriin nopeammin”

Aikuisiän akne puhkesi Veera Tikkisellä kolmikymppisenä ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen. Kaksi isotretinoiini-lääkekuuria tehosi lopulta kipeisiin patteihin. Kosmetologihoidoista tai ruokavaliomuutoksista ei ollut apua.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Juha Sarkkinen

Tällä hetkellä Veera Tikkisen kasvojen iho on pintakuiva, mutta voi hyvin.

Aikuisiän akne puhkesi Veera Tikkisellä kolmikymppisenä ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen. Kaksi isotretinoiini-lääkekuuria tehosi lopulta kipeisiin patteihin. Kosmetologihoidoista tai ruokavaliomuutoksista ei ollut apua.

Veera Tikkinen, 34, kertoo, miten apu aikuisiän akneen löytyi erilaisten omien hoitokokeilujen jälkeen isotretinoiini-nimisestä lääkkeestä:

”Lopetin yhdistelmäehkäisypillereiden käytön neljä vuotta sitten, koska epäilin niiden pahentavan migreenioireitani. Minulla on aina ollut helppo iho, mutta muutama kuukausi hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen kasvoilleni alkoi ilmestyä kipeitä patteja ja finnejä. Hammashoitajan työssäni käytän kasvomaskia, mikä saattoi pahentaa oireita.

Etsin iho-ongelmiini melkein vuoden ajan helpotusta erilaisista hoitotuotteista ja kosmetologikäynneistä. Kokeilin myös maidotonta ja sokeritonta ruokavaliota, mutta nekään eivät vaikuttaneet ihoni kuntoon. Lopulta hakeuduin kollegani ehdotuksesta ihotautilääkärin vastaanotolle. Lääkäri näki heti, että kärsin aikuisiän aknesta, ja määräsi hoidoksi a-vitamiinipohjaisen isotretinoiini-aknelääkkeen.”

Lue myös: Saatko kasvomaskista iho-oireita? Nämä ovat tehokkaimmat keinot välttää maskiakne ja muut maskin aiheuttamat iho-ongelmat

Isotretinoiini aiheutti vain lievät sivuvaikutukset

”Olin kuullut ikäviä tarinoita aknelääkkeen sivuvaikutuksista, mutta onneksi ne olivat minulla lieviä. Isotretinoiini hillitsee talirauhasten ylituotantoa, minkä seurauksena huuleni kuivuivat kuurin aikana helposti. Kärsin myös lievistä nivelkivuista, mutta pystyin urheilemaan normaalisti. Isotretinoiinin mahdollisia vaikutuksia maksa- ja rasva-arvoihin seurattiin säännöllisten verikokeiden avulla.

Aknelääke karkotti finnit melkein kokonaan, kunnes muutama kuukausi kuurin päättymisen jälkeen huomasin kasvoillani uusia, pieniä näppylöitä. Ne eivät olleet yhtä häiritseviä kuin aiemmat paiseet, mutta lääkärin suosituksesta söin vielä toisen isotretinoiini-kuurin. Nyt toisen kuurin päättymisestä on kulunut yli puoli vuotta, ja ihoni voi edelleen hyvin.

Aikuisiän akne häiritsi arkeani jonkin verran. Finnit olivat kipeitä, ja niiden häivyttäminen meikillä oli hankalaa. Vaikka akne ei ehtinyt arpeuttaa kasvojani pahasti, on arpikudosta nähtävissä esimerkiksi ihon punoittaessa saunan jälkeen.”

Lue myös: Selän akne on yleinen vaiva myös aikuisilla – tietyt asiat voivat pahentaa sen oireilua, vaikka eivät ole sen varsinainen syy

”Kotikonstit eivät olisi tehonneet akneeni”

”Jälkeenpäin toivon, että olisin hakeutunut ihotautilääkärin vastaanotolle nopeammin. Olin jostain syystä kuvitellut, että akneen kannattaa hankkia lääkärin apua vasta, jos tilanne on täysin epätoivoinen. Lääkärin mukaan akneni oli kuitenkin sen verran vaikea, etten olisi voinut sitä kotikonsteilla parantaa.

Tällä hetkellä kasvojeni iho on pintakuiva, mutta voi hyvin. Finnejä minulla ei ole käytännössä ollenkaan. Pyrin pitämään ihoni tasapainossa pesemällä kasvoni kaksi kertaa päivässä puhdistusbalsamilla, minkä jälkeen lisään iholle kasvovettä ja -seerumia. Lopuksi lukitsen kosteuden iholle päivä- tai yövoiteella ja silmänympärysvoiteella. Pari kertaa viikossa tehohoidan kasvojani kosteuttavan kasvonaamion avulla. On huojentavaa, että ihonhoito on taas helppoa ja että olo tuntuu hyvältä myös ilman meikkiä.”

Lue myös: Jätätkö iltaisin ihonpuhdistuksen väliin, jos et ole meikannut? Farmaseutti kertoo, miksi myös meikitön iho pitää puhdistaa

Lue myös: Seura.fi: 10 kysymystä: Akne vaivaa aikuisiakin – Miten hoidan aikuisiän aknea?

X