Terveys

Miltä aikuisen normaalin ihon kuuluu näyttää? Iho-ongelmat ovat harvoin seurausta huonosta ihonhoidosta

Voiko finneistä ja muista iho-ongelmista syyttää ihonhoitorutiineja, kosmetiikkaa tai elintapoja? Vai pitäisikö vain hyväksyä näppylät osaksi ihoa? Ihotautilääkäri kertoo, kuuluuko aikuisen ihon olla virheetön.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Istock

Iho-ongelmien vaikutus elämänlaatuun paljastaa, onko kyse aknesta.

Voiko finneistä ja muista iho-ongelmista syyttää ihonhoitorutiineja, kosmetiikkaa tai elintapoja? Vai pitäisikö vain hyväksyä näppylät osaksi ihoa? Ihotautilääkäri kertoo, kuuluuko aikuisen ihon olla virheetön.

Vaikka murrosikä olisi kaukainen muisto vain, kasvojen iholle saattaa pukata mustapäitä, kipeitäkin finnejä ja ties mitä muita näppylöitä. Onko vika silloin ihonhoidossa, elintavoissa – vai käsityksessä siitä, millainen on normaali iho? Somekuvissa iho-ongelmia harvemmin näkyy, ja mainokset antavat ymmärtää silkinsileän naaman olevan vain oikeiden tuotevalintojen päässä meistä jokaisesta.

Ihotautilääkäri Erja Jalonen Ihosairaalasta lupaa kertoa, miltä normaali aikuisen naisen iho näyttää.

Hormonit näkyvät iholla

Jalonen kertoo, että lääketieteen näkökulmasta kaikki toistuvasti ilmaantuvat finnit ja mustapäät ovat aknea, ja aikuisiän akne onkin varsin yleinen vaiva. Ihotautilääkärikään ei kuitenkaan ajattele, että jokainen yksittäinen näppylä olisi diagnoosin paikka.

– Nyky-yhteiskunta ja sosiaalinen media luovat kovasti paineita siitä, että ihon pitäisi olla virheetön. Sitähän normaalin ihon ei tarvitse olla.

Hormoneilla on merkittävä vaikutus ihon kuntoon myös murrosiän jälkeen. Niinpä kuukautiset, hormonaalinen ehkäisy, raskaudet ja imetykset sekä vaihdevuodet näkyvät usein iholla. Finnien ilmaantuminen voi seurailla kuukautiskierron vaiheita ja ehkäisyn vaihto tai lopetus saada ihon kukkimaan.

Jos hormonien tuomat finnit ovat ihan normaali juttu, ja lääketieteellisesti jokainen näppy voi olla aknea, mistä aikuisiän aknen oikeasti tunnistaa?

–  Jos kärsii jatkuvasti finneistä ja komedoista eli valko- tai mustapäistä ja se häiritsee omaa hyvinvointia, puhutaan aknesta, Jalonen sanoo.

Olennaista ei siis välttämättä ole se, miltä iho näyttää, vaan miten se vaikuttaa mieleen ja arkeen.

Finnejä leuan iholla
Finnit ja musta- sekä valkopäät johtuvat usein hormonitasapainon muutoksista.

Lue lisää: Aikuisiän akne on yleinen vaiva – lääkäri kertoo, miten siitä voi päästä eroon

Geenit määräävät, kenen iho tukkeutuu

Ihonhoito on noussut yhä trendikkäämmäksi kauneudenhoidon osa-alueeksi. Oli muodissa sitten monivaiheinen korealainen ihonhoitorutiini tai tuotearsenaalin minimalisointi, kuulaan ihon tavoittelu kiinnostaa. Tuotteet pitäisi osata valita oman ihotyypin mukaan ja jaksaa käyttää niitä aamuin illoin.

Ovatko ihoon liittyvät pulmat siis seurausta virheistä ihonhoidossa? Entä mikä merkitys on elintavoilla? Harva nukkuu aina täydet yöunet, syö vain terveellisesti ja elelee täysin vailla stressiä.

Erja Jalosen mukaan iho-ongelmista on turha tuntea syyllisyyttä.

– Omat geenit ovat tärkein ihon kuntoon vaikuttava tekijä. Elintavoilla ja ihonhoitorutiineilla on paljon marginaalisempi vaikutus.

Jalonen selittää, että geenit määrittelevät elimistömme hormonitoiminnan, jolla on iso vaikutus ihoon. Lisäksi geenit määräävät senkin, kuinka helposti talirauhaset reagoivat elimistön hormonitasapainoon. Osa meistä on saanut geenilotossa talirauhaset, jotka tukkeutuvat ja tulehtuvat pienemmästäkin hormonien heilahduksesta.

– Ei siis pidä syyttää itseään, jos iho on paljon huonommassa kunnossa kuin naapurilla.

Lue lisää: Nämä ovat tärkeimmät keinot, joilla voit itse vaikuttaa ihosi kuntoon – ihonhoitotuotteilla voi saada aikaan myös harmia, sanoo asiantuntija

Ihopositiivisuudella päin ulkonäköpaineita

Moni somenkäyttäjä on rohkaistunut tuomaan iho-ongelmia ja -sairauksia esiin esimerkiksi #ihopositiivisuus- ja #skinpositivity-hashtageilla. Ihopositiivisuus on kehopositiivisuutta liippaava ajattelutapa, jonka mukaan kaikilla ihoilla on yhtäläinen arvo ja oikeus olla olemassa.

Jotkut puhuvat jo ihoneutraaliudestakin; siitä, ettei ihon pitäisi olla mikään iso juttu, keskustelunaihe tai jatkuvan tarkkailun kohde. Ihoon liittyvien ulkonäköihanteiden kyseenalaistaminen ei kuitenkaan tarkoita, että iho-ongelmat pitäisi ratkaista vain asennemuutoksella.

Erja Jalonen kertoo, että moni sinnittelee vaikeidenkin iho-ongelmien kanssa yksin, vaikka vaivaan voisi löytyä lääke tai muu hoito. Sinnittelyn takana voi Jalosen mukaan olla esimerkiksi omilta vanhemmilta kuultu ohjeistus siitä, että finnit pitää vain kärsiä läpi.

– Ei pidä ajatella, että on olemassa sairaampiakin ihmisiä. On tutkittu, että esimerkiksi aknella voi olla voimakas vaikutus elämänlaatuun.

X