Terveys

Näppylöitä suun ympärillä? Saatat kärsiä perioraalidermatiitista – nämä ulkoiset ärsykkeet altistavat sinnikkäälle vaivalle

Punoittavia ja kutisevia näppylöitä suun ympärille muodostava perioraalidermatiitti on ihotauti, jota esiintyy erityisesti nuorilla naisilla. Kysyimme ihotautilääkäriltä, miten vaivaa voi ehkäistä ja hoitaa.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Perioraalidermatiitti on krooninen ihosairaus, jonka hoito tarkoittaa käytännössä oireiden lievittämistä.

Punoittavia ja kutisevia näppylöitä suun ympärille muodostava perioraalidermatiitti on ihotauti, jota esiintyy erityisesti nuorilla naisilla. Kysyimme ihotautilääkäriltä, miten vaivaa voi ehkäistä ja hoitaa.

Jos suun ympärille ilmestyy sinnikkäitä näppylöitä, kutinaa ja punoitusta, kyseessä on todennäköisesti perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola Ihosairaalasta kertoo, että perioraalidermatiittia esiintyy erityisesti 20–40-vuotiaiden naisten keskuudessa.

– Perioraalidermatiitti on yleensä helppo tunnistaa, sillä se oireilee melko tarkkarajaisesti suun ympärillä. Se on tulehduksellinen ihosairaus, jota jostain syystä esiintyy erityisen paljon nuorehkoilla naisilla. Mutta kyllä myös lapset ja miehet kärsivät perioraalidermatiitista.

Joidenkin ulkoisten ärsykkeiden, kuten kortisonivoiteiden ja runsaan kosmetiikan käytön, tiedetään altistavan perioraalidermatiitille. Airolan mukaan perimmäiset syyt taudin kehittymiselle ovat kuitenkin epäselviä.

– Osalla ihmisistä on perioraalidermatiitin kehittymiseen sisäsyntyinen taipumus, ja jokin ulkoinen ärsyke sitten laukaisee oireet. Toisaalta monen potilaan kohdalla mitään tiettyä syytä sille, mistä tauti johtuu, ei pystytä osoittamaan.

Lue myös: Tästä syystä liian nuorena ei tulisi käyttää anti-age-tuotteita – asiantuntija kertoo, miksi ihon ylihoitaminen ei kannata

Perioraalidermatiitti: punoittavat näppylät suun ympärillä ovat tyypillinen oire

Perioraalidermatiitti on vaaraton, mutta harmillinen vaiva. Moni kokee suun ympärille ja toisinaan myös nenänpieliin tai silmien ympärille muodostuvat pienet ja punoittavat näppylät esteettisesti häiritseviksi. Iho voi lisäksi hilseillä ja kutista.

Joskus tauti aiheuttaa vain muutamia näppyjä, mutta toisinaan se saa ison osan kasvoista oireilemaan. Jos ihottuma on erityisen ärhäkkä, saattaa suunympärysalueelle ilmestyä myös isompia märkänäppyjä. Huulten ja ihottuman väliin jää yleensä ohut kaistale oireetonta ihoa.

– Perioraalidermatiitti on läheistä sukua ruusufinnille, joka on toinen tulehduksellinen ihosairaus. Ihottuman keskittyminen suunympärysalueelle auttaa kuitenkin erottamaan perioraalidermatiitin ruusufinnistä ja esimerkiksi aknesta. Toisinaan näppylöitä ilmestyy myös silmien ulkonurkkiin, jolloin puhutaan periokulaaridermatiitista, Airola kertoo.

Lieväoireista perioraalidermatiittia voi yrittää hoitaa ensin kotikonstein. Käytettävien ihonhoitotuotteiden ja kosmetiikan määrä kannattaa karsia minimiin. Ihon kosteustasapainosta voi huolehtia kevyellä perusvoiteella. Apu saattaa löytyä myös alun perin ruusufinnin hoitoon tarkoitetuista metronidatsolivoiteista tai -geeleistä, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Jos oireet kuitenkin pitkittyvät tai ovat voimakkaita, kannattaa ihotautilääkärin vastaanotolle hakeutua matalalla kynnyksellä.

– Monissa tapauksissa pelkkä kotihoito ei riitä. Silloin ihotautilääkäri voi määrätä vaivaan esimerkiksi paikallishoitona käytettävää atselaiinihappo- tai pimekrolimuusivoidetta. Yksi vaihtoehto on myös kuuriluontoisesti syötävä tetrasykliinilääkitys, joka yleensä karkottaa oireet.

Ihon läpäisyesteen suojeleminen voi auttaa ennaltaehkäisemään taudin puhkeamista

Minkään tietyn kosmetiikan ainesosan ei tiedetä aiheuttavan perioraalidermatiittia, mutta kortisonivoiteiden ja runsaan kosmetiikan käytön ajatellaan edesauttavan oireiden kehittymistä. Myös liian voimakkaiden hoitotuotteiden käyttö voi altistaa monille ihotaudeille.

– Esimerkiksi liian voimakas puhdistustuote tai kasvovesi vaurioittaa helposti ihon läpäisyestettä eli sen luonnollista suojaa. Vaurioitunut läpäisyeste altistaa ihoa erilaisille ihotaudeille, koska ihon luontainen suoja ulkoisia ärsykkeitä vastaan on silloin heikentynyt.

Lue myös: Ethän pese ihoasi liikaa? Ihoa suojaava mikrobiomi tarvitsee hellävaraista hoitoa – 4 lääkärin vinkkiä, joiden avulla pidät huolta ihosi suojamuurista

Airolan mukaan tehokkain keino ennaltaehkäistä perioraalidermatiittia on puhdistaa ja kosteuttaa kasvoja herkälle iholle tarkoitetuilla tuotteilla. Jos iholla on tapana reagoida herkästi ulkoisiin ärsykkeisiin, kannattaa myös käytössä olevien kosmetiikkatuotteiden määrä pitää kohtuullisena.

– Etenkin herkkäihoisten on hyvä pitää ihonhoitorutiini yksinkertaisena, vaikka minkään tietyn ihotyypin ei tiedetä olevan muita taipuvaisempi perioraalidermatiitille. Tosin atoopikot voivat sairastua siihen hieman muita helpommin, koska heillä ihon läpäisyeste on heikentynyt.

Lue myös: Jätätkö iltaisin ihonpuhdistuksen väliin, jos et ole meikannut? Farmaseutti kertoo, miksi myös meikitön iho pitää puhdistaa

Myös auringon ultraviolettisäteily ja lämpötilan suuret vaihtelut voivat pahentaa oireita. Stressin taas tiedetään lisäävän paitsi perioraalidermatiitin, myös monien muiden ihosairauksien kehittymisen riskiä.

– Ihon ja aivojen välillä on vahva yhteys, minkä takia ihminen reagoi iholla moniin psyyken asioihin. Tämän tunnistavat usein etenkin atooppista ihottumaa sairastavat henkilöt. Myös monille muille ihotaudeille on tyypillistä, että iho alkaa oireilla esimerkiksi stressaavassa elämäntilanteessa, Airola kertoo.

Perioraalidermatiitti on sinnikäs vaiva, joka hoidosta huolimatta uusii helposti

Viime vuosien aikana perioraalidermatiitista on puhuttu ja kirjoitettu paljon. Airolan mukaan ei kuitenkaan ole tiedossa, että sitä esiintyisi nykyään aiempaa enemmän – tosin tietoisuus taudista on todennäköisesti lisääntynyt.

On kuitenkin mahdollista, että kosmetiikkatuotteiden kasvanut tarjonta ja käyttö ovat lisänneet todennäköisyyttä oireilulle. Lisäksi kasvomaskin käyttö voi edesauttaa perioraalidermatiitin puhkeamista, kuten myös esimerkiksi ruusufinni- ja akneoireilua.

– Ihotautilääkärin näkökulmasta kyse on yleisestä ja kohtalaisen helposti hoidettavissa olevasta vaivasta. Nykyään yhä useampi potilas tunnistaa perioraalidermatiitin myös itse ja osaa hakea siihen hyvissä ajoin apua. Tällöin sen hoitaminenkin on helpompaa.

Perioraalidermatiitti on krooninen ihosairaus, jonka hoito tarkoittaa käytännössä oireiden lievittämistä.

– Se on sinnikäs vaiva, joka voi ajoittain myös uusia. Sitten hoitokin uusitaan. Perioraalidermatiitti reagoi onneksi herkästi lääkitykseen. Myös omahoito voi auttaa silloin, jos sen aloittaa riittävän ajoissa.

Asiantuntijahaastattelun lisäksi artikkelin lähteenä on käytetty Duodecim Terveyskirjastoa.

X