Terveys

Selän akne on yleinen vaiva myös aikuisilla – tietyt asiat voivat pahentaa sen oireilua, vaikka eivät ole sen varsinainen syy

Akne selässä on tavallinen vaiva myös aikuisilla. Sen puhkeamiseen vaikuttavat niin perintötekijät kuin hormonitkin. Vaikka omilla elintavoillaan ei voi yleensä parantaa aknea, sen hoitoon on olemassa monia hyviä keinoja.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Selän akne on melko yleinen vaiva, koska selän ihossa on kasvojen ihon tapaan runsaasti talirauhasia.

Akne selässä on tavallinen vaiva myös aikuisilla. Sen puhkeamiseen vaikuttavat niin perintötekijät kuin hormonitkin. Vaikka omilla elintavoillaan ei voi yleensä parantaa aknea, sen hoitoon on olemassa monia hyviä keinoja.

Aikuisiän aknea esiintyy niin kasvoilla, rintakehässä kuin olkavarsissa. Myös akne selässä on melko yleinen vaiva, koska selän ihossa on kasvojen ihon tapaan runsaasti talirauhasia.

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo Mehiläisestä sanoo, että selän akne kehittyy samalla tavalla kuin millä tahansa muullakin ihoalueella esiintyvä akne. Kyse on näppylöiden sijainnista riippumatta samasta ihosairaudesta.

– Aknemuutoksia esiintyy yleensä runsaasti talia erittävillä ihoalueilla, kuten kasvoissa, selässä ja rintakehällä. Kasvojen aknen tapaan myös selän akne kehittyy, kun ihon talirauhasaukot tukkeutuvat ja tulehtuvat iholla olevan talin, keratiinin ja aknebakteerien yhteisvaikutuksesta.

Lue myös: Saatko kasvomaskista iho-oireita? Nämä ovat tehokkaimmat keinot välttää maskiakne ja muut maskin aiheuttamat iho-ongelmat

Akne selässä: puhkeamiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi perintötekijät ja hormonit

Aikuisiän aknesta kärsii jopa 10–20 prosenttia aikuisista. Vaalamon mukaan ei ole mitenkään harvinaista, että aknenäppylöiden sijainti vaihtelee vuosien mittaan.

– Joskus akne voi parantua esimerkiksi kasvoilta, mutta puhjeta myöhemmin yläselkään. Aknea voi toki esiintyä myös samanaikaisesti vaikkapa selässä ja kasvoilla.

Selän akne on ihon talirauhasten tulehdussairaus, jonka puhkeamiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi perintötekijät, tietyt lääkkeet, hormonivalmisteet ja hormonit. Aknen puhkeaminen liittyy joskus myös yhdistelmäehkäisyn lopettamiseen.

– Kun ehkäisypillereiden aknea ehkäisevä ja hoitava vaikutus häviää, akne voi alkaa oireilla elimistön oman hormonitoiminnan palautumisen myötä. Osalla akne pahentuu myös esimerkiksi minipillereiden aloituksen jälkeen.

Vaalamo sanoo, ettei elintavoillaan voi merkittävästi vaikuttaa aknen puhkeamiseen.

– Esimerkiksi tupakointi, stressi sekä runsas sokerin ja maitotuotteiden käyttö voivat jossain määrin pahentaa aknea, mutta eivät ole sen varsinainen syy. Dieettimuutokset harvoin parantavat aknen.

Hän sanoo, että myös selän hautominen esimerkiksi hikisen vaatteen alla voi pahentaa oireilua.

– Kaikenlainen hautominen lisää akneoireilua. Selän alueen akne on yleinen vaiva esimerkiksi autonkuljettajilla, jotka istuvat pitkiä aikoja niin, että selkä hikoilee penkin selkänojaa vasten. Mikään yksittäinen ulkoinen tekijä ei kuitenkaan yleensä yksinään aiheuta aknea, vaan sen taustalla on ihon taipumus akneoireiluun.

Aikuisiän akneen on olemassa hyviä hoitovaihtoehtoja

Selän aknea voi yrittää ennaltaehkäistä ja hoitaa monipuolisen ruokavalion ja tupakoimattomuuden lisäksi pesemällä ihoa päivittäin happamalla pesunesteellä tai apteekista reseptivapaasti saatavalla akneihon pesuaineella.

Vaikka akne ei johdu puutteellisesta hygieniasta, erityisesti runsaan hikoilun jälkeen suihkuun olisi hyvä mennä mahdollisimman pian.

– Olisi tärkeää, ettei hiki jäisi esimerkiksi treenin jälkeen hautomaan iholle. Suihkun jälkeen iholle ei kannata levittää paksua rasvakerrosta, sillä se voi tukkia talirauhaset. Kevyt kosteusvoide yleensä riittää, eikä sitäkään tarvita ellei iho tunnu kuivalta, Vaalamo sanoo.

Aikuisiän akneen on onneksi olemassa hyviä hoitovaihtoehtoja. Selän aknea pyritään useimmiten hoitamaan alkuvaiheessa lääkärin määräämällä 2–3 kuukauden pituisella antibioottikuurilla sekä paikallishoitovoiteella tai -geelillä.

– Antibioottikuuri ja paikallishoito eivät johda pysyvään hoitotulokseen, vaan auttavat ainoastaan niin kauan, kun niitä käyttää. Selän aknen hoitaminen paikallishoitovalmisteella on myös työlästä ja kallista, sillä hintavaa lääkevoidetta tai -geeliä pitää levittää laajalle ihoalueelle.

Vaikeissa tapauksissa harkitaan aknelääke isotretinoiinin aloittamista.

– Isotretinoiini on oikein käytettynä tehokas apu myös selän aknen hoitoon. Lääkekuurin kesto on tyypillisesti hieman yli puoli vuotta riippuen esimerkiksi siitä, kuinka tehokkaasti akne lähtee paranemaan. Isotretinoiinihoidon voi aloittaa ainoastaan ihotautilääkäri, hän sanoo.

Lue myös: Kaksi lääkekuuria auttoi Veeran, 34, aikuisiän akneen – omista konsteista ei ollut apua: ”Toivon, että olisin hakeutunut lääkäriin nopeammin”

Vaalamon mukaan lääkärin vastaanotolle kannattaa mennä heti, jos näppylät tuntuvat häiritseviltä. Hän kuitenkin muistuttaa, etteivät kaikki selässä esiintyvät näppylät ole aknea.

– Akne aiheuttaa iholle mustapäitä, valkopäitä sekä erilaisia tulehtuneita, märkäpäisiä näppylöitä. Joskus selkänäppylät voivat johtua aknen sijaan esimerkiksi karvatupentulehduksesta tai ekseemasta. Mikäli oireilu tuntuu häiritsevältä, on järkevää antaa asiantuntijan arvioida tilanne ja ehdottaa sopivaa hoitovaihtoehtoa.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Miksi aikuiselle tulee finnejä? Akne ja muut iho-ongelmat kiusaavat monia aikuisia

X