Julkkikset

Olisitko arvannut Youtuben kovimmat suomalaisbiisit? Kuunnelluin on artistilta, josta moni ei vielä tiennytkään

Musiikkivideot kerryttävät satoja miljoonia katselukertoja, jopa muutamat kotimaiset! Suomesta on lähtenyt maailmalle tiettyjä ohittamattomia hittikappaleita.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Jorma Marstio, Pekka Keränen

Bomfunk MC's (vas.) ja Axel Thesleff ovat tahkonneet älyttömiä lukuja Youtubessa.

Musiikkivideot kerryttävät satoja miljoonia katselukertoja, jopa muutamat kotimaiset! Suomesta on lähtenyt maailmalle tiettyjä ohittamattomia hittikappaleita.

Tiedätkö, mitkä kotimaisten artistien musiikkivideot on katsottu ja kuunneltu uudestaan ja uudestaan, satoja miljoonia kertoja? Listasimme Youtuben katsotuimmat suomalaiset musiikkivideot kautta aikojen.

Listaukseen on otettu mukaan vain videot, joilla on eniten katselukertoja, eikä lukuihin ole laskettu mukaan kappaleiden erinäisiä latausversioita. Youtube on ilmainen ja ilman erillistä rekisteröitymistä toimiva suoratoistomammutti, jota käytetään laajasti myös musiikin kuunteluun.

Tässä ovat top 6 -musiikkivideot:

1. Axel Thesleff – Bad Karma

498 miljoonaa katselukertaa.

Vaikka Axel Thesleffin nimi on Suomessa vielä tuntematon, helsinkiläisen tuottajalahjakkuuden musiikkia ovat kuunnelleet maailmalla jo sadat miljoonat korvaparit. Axelin vuonna 2014 julkaistu omakustanteinen kappale Bad Karma on kerryttänyt huimat 498 miljoonaa katselukertaa tehden siitä kaikkien aikojen kuunnelluimman suomalaiskappaleen Youtubessa.

Rytmikäs elektroninen tanssikappale päihittää katselukerroissa siis sellaisetkin kotimaiset suurnimet kuin Nightwish, Darude ja The Rasmus.

Muut musiikkivideot tällä listalla ovat virallisia, mutta Bad Karman puoli miljardia latauskertaa on poikkeuksellisesti kerryttänyt kappaleen julkaisu suositulla Trap Nation -kanavalla.

Youtube-kommenttiosioissa Axelin kappale kerää kehuja, ja moni miettii, mitä laulun sanat tarkoittavat. Näin yksi kommentoija avaa kappaleen sanoitusta:

“Kappaleessa lauletaan pandžabin kielellä, jota puhutaan sekä Intiassa että Pakistanissa. Sanat menevät näin: Älä toivo jatkuvasti rahaa, sillä ihmisillä on sitä paljon, eivätkä he silti ole onnellisia.”

Youtube-suosion ohella Bad Karma -kappale on soinut lisäksi Britannian yleisradion BBC Radion soittolistalla sekä Adidaksen vuoden 2020 mainoskampanjassa.  Helsingin Uutisten haastattelussa Axel kertoo olevansa iloinen siitä, että sosiaalinen median ansiosta myös itsenäiset artistit pystyvät tavoittamaan musiikillaan miljoonayleisöjä.

31-vuotias Axel Thesleff on viime aikoina keikkaillut ympäri Yhdysvaltoja.
31-vuotias Axel Thesleff on viime aikoina keikkaillut ympäri Yhdysvaltoja. Kuva: Pekka Keränen

2. Bomfunk MC’s – Freestyler

318 miljoonaa katselukertaa.

Helsingin metron oranssinsävyiset istuimet ja kuulokkeet korvilla vaeltava nuorukainen. Näistä tuntomerkeistä moni tunnistaa vuonna 1999 julkaistun Bomfunk MC’s -yhtyeen Freestyler-kappaleen musiikkivideon. Videolla on Youtubessa 318 miljoonaa katselukertaa, ja 2000-luvun taitteessa kappale komeilikin hittilistojen kärjessä ympäri Eurooppaa.

“Hyviä aikoja… en voi uskoa, että tämä kappale on jo 24 vuotta vanha… kuulostaa edelleen mahtavalta”, kirjoittaa eräs fani kommenteissa.

Bomfunk MC’s perustettiin vuonna 1997 ja sen alkuperäisiin jäseniin kuuluivat Raymond Ebanks, Ismo Lappalainen eli DJ Gismo, Ville Mäkinen ja Ari Toikka. Nollarisuosion jälkeen yhtye on pitänyt hiljaiseloa eikä ole julkaissut uutta musiikkia sitten vuoden 2004. Vuonna 2018 Bomfunk MC’s  nähtiin yllättäen keikkakiertueella Suomessa alkuperäisellä kokoonpanollaan.

3. Darude – Sandstorm

245 miljoonaa katselukertaa.

Vuonna 1999 julkaistu Sandstorm nosti suomalaisen DJ:n Daruden eli Ville Virtasen kansainvälisesti kaikkien huulille. Sandstorm oli Daruden ensimmäinen single debyyttialbumilta Before the Storm. Trance-genreä edustavasta tanssikappaleesta tuli hitti niin Euroopassa, Iso-Britanniassa kuin Yhdysvalloissa.

Musiikkivideolla on Youtubessa 245 miljoonaa katselukertaa, ja kappale kerryttää kuunteluja edelleen vuonna 2023.

“Jos kuuntelet tätä kappaletta samalla kun juokset bussille, et koskaan myöhästy”, vitsailee yksi käyttäjä kommenteissa.

Sitemmin Darude on tehnyt pitkän uran musiikkialalla. Vuonna 2019 Darude edusti Suomea Euroviisuissa yhdessä Sebastian Rejmanin kanssa kappaleella Look Away. Kaksikon kisataival päättyi tuolloin viisujen ensimmäiseen semifinaaliin.

Lue myös: Daruden ja Sebastian Rejmanin yllättävä ystävyys: ”Jo ensimmäisenä tapaamispäivänämme jaoimme aika syvällisiä asioita”

4. Nightwish – Bye Bye Beautiful

143 miljoonaa katselukertaa.

Bye Bye Beautiful on Nightwishin kappale vuonna 2007 julkaistulta Dark Passion Play -levyltä. Kyseinen albumi oli yhtyeen ensimmäinen levytys uuden solistin, ruotsalaisen Anette Olzonin kanssa. Anette liittyi joukkoon vuonna 2007 laulaja Tarja Turusen lähdön jälkeen, ja oli mukana yhtyeessä vuoteen 2012 asti.

Supersuositun bändin kappaleen nimeä ja sanoituksia on tulkittu laulajavaihdoskohun hengessä.

Bye Bye Beautiful-kappaleen musiikkivideo on katsottu Youtubessa 143 miljoonaa kertaa. Moni fani on kommentoinut videon alle nostalgisissa tunnelmissa:

“Olin 16-vuotias, kun ensimmäistä kertaa kuulin tämän kappaleen. Olen nyt 31-vuotias ja edelleen kuuntelen tätä helmeä.”

5. The Rasmus – In the Shadows

99 miljoonaa katselukertaa.

 In the shadows on suurin The Rasmus -hitti. Kotimaista 2000-luvun rock-musiikkia edustavan kappaleen musiikkivideo on katsottu lähes 100 miljoonaa kertaa. Videon kommenttiosiossa moni kertoo kuuntelevansa kappaletta nähtyään yhtyeen viime vuonna Euroviisuissa.

“Kuka palaa tähän nähtyään heidät Euroviisuissa? En voi uskoa, että 19 vuotta myöhemmin tämä mies edelleen rokkaa samaa hiustyyliä”, kommentoi eräs käyttäjä viitaten solisti Lauri Ylösen sulilla asustettuun hiuskuontaloon.

Annan haastattelussa vuonna 2022 Lauri kertoi tiedostavansa, että persoonallinen tyyli voi joskus kummastuttaa muita ihmisiä. Hän ei kuitenkaan ole koskaan kokenut tarvetta muuttaa olemustaan:

– Oman ulkonäköni suhteen minulla on ollut paksu nahka. Jo koulussa nautin siitä, että saan jollain tavalla hämmentää tyylilläni. Meillä oli kaveriporukan kanssa yläkoulussa jopa kisa, jossa kilvoiteltiin mitä hulluimmilla hiustyyleillä. Oli kaljua edestä ja irokeeseja väärinpäin. Tuo puoli ei ole lähtenyt minusta.

The Rasmus syntyi vuonna 1994 teini-ikäisten kaverusten yhtyeeksi. Kokoonpano on hieman vaihtunut vuosien aikana: Tiktakista tunnettu kitaristi Emppu Suhonen liittyi kokoonpanoon vuonna 2022.

6. Lordi – Hard Rock Hallelujah

93 miljoonaa katselukertaa.

Kiitos Lordin, Suomi voitti Euroviisut vuonna 2006 toistaiseksi ainoan kerran kisan historiassa! Hirviöasuissa esiintyvä rock-yhtye valloitti tuolloin koko Euroopan kappaleellaan Hard Rock Halleluja. Vaikka tuosta historiallisesta hetkestä on jo vierähtänyt 17 vuotta, kappaleen musiikkivideon alle satelee edelleen ylistäviä kommentteja.

“Vuosi 2023 ja tämä on edelleen kaikkein mahtavin Euroviisu-kappale, mitä on ikinä tehty.”

Vertailun vuoksi muut tutut musiikkivideot lukuineen:

musiikkivideot latauskerrat youtubessa
PSY: Gangnam Style 4700 miljoonaa
Abba: Dancing Queen 685 miljoonaa
O-Zone: Dragostea Din Tei 169 miljoonaa
Las Ketchup: Asereje 123 miljoonaa
Loreen: Euphoria 103 miljoonaa
HIM: Join Me 31 miljoonaa
Sunrise Avenue: Hollywood Hills 11 miljoonaa
X