Liikunta

Voimapyörä on pieni ja edullinen väline, jolla keskivartalotreeniin saa uutta potkua – vältä nämä virheet

Voimapyörä on hyvä apu, kun haluat harjoittaa tehokkaasti kaikkia keskivartalon tärkeimpiä tukilihaksia. Ota voimapyöräharjoittelu haltuun näiden vinkkien avulla.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Voimapyörä on pieni ja tehokas väline.

Voimapyörä on hyvä apu, kun haluat harjoittaa tehokkaasti kaikkia keskivartalon tärkeimpiä tukilihaksia. Ota voimapyöräharjoittelu haltuun näiden vinkkien avulla.

Tuntuuko, että treenissä tekemässäsi tutut ja turvalliset keskivartalon liikkeet eivät enää tuota haluttua tulosta? Jos olet jämähtänyt keskivartalotreenissäsi paikoilleen, voimapyörä on väline, jolla saat taatusti aikaiseksi kehitystä synkemmänkin suvantovaiheen jälkeen.

Voimapyörä on pieni ja tehokas väline. Sen keskellä on rulla, jonka läpi kulkevat käsikahvat. Kokonsa ja edullisuutensa puolesta se sopii hyvin myös kotikuntoiluun.

Vaikka voimapyörän käyttö on haastavaa, liikkeestä löytyy variaatioita niin aloittelijoille kuin kehittyneemmillekin treenaajille. Lähde siis rohkeasti kokeilemaan.

Liikkeen ideana on liukua hallitusti rullan avulla lähelle lattiaa ja takaisin ylös. Vaikka liikkeen perusidea on yksinkertainen, sen toteutus vaatii rutkasti voimaa ja hyvää tekniikkaa.

Lue myös: Haasta vatsalihakset seitsemän liikkeen tehotreenillä – tuloksia syntyy, kun treeni on muutakin kuin istumaannousuja

Vältä aloittelijan kaksi virhettä

Voimapyörällä harjoittelu kuormittaa monipuolisesti koko keskivartalon aluetta, ei vain vatsaa. Sen hyödyt piilevätkin juuri sen monipuolisuudessa ja haastavuudessa. Liikkeen avulla vahvistat tehokkaasti vartalon etummaista lihastoimintaketjua eli etuketjua. Takaketjusta erityisen koville joutuvat selkä- ja pakaralihakset.

Aloittelijan kaksi suurinta virhettä liikettä tehdessä on yrittää päästä heti maahan asti ja tehdä liike pelkästään ylävartalon voimalla, ilman lantionseudun kuppiasentoa. Nämä virheet altistavat erityisesti alaselän ja olkapään alueiden vammoille.

Tämän vuoksi harjoittelu kannattaa aloittaa maltilla, vaikka treenivuosia olisikin jo enemmän takana. Hyvä tekniikka palkitsee pidemmän päälle, kun harjoittelu osuu sinne, minne pitääkin, ilman vääränlaisesta harjoittelusta aiheutuneita vaivoja ja taukoja.

voimapyöräharjoittelu
Voimapyöräharjoittelussa ei kannata heti yrittää päästä alas lattiaan asti.

Voimapyörä: näin aloitat harjoittelun

Aloittelijan kannattaa aloittaa liikkeen harjoittelu jumppapallolla. Sen avulla pystyy harjoittelemaan voimapyörän kanssa tarvittavaa liikerataa pienemmällä kuormituksella. Asettele kyynärpäät jumppapallon päälle hartioiden alapuolelle ja käy polviasentoon lattialle.

Hae ensin kuppiasento. Työnnä lantiota eteenpäin ja purista pakarat yhteen tiukasti. Imaise samaan aikaan napaa sisään ja kevyesti ylöspäin. Näin varmistat, että alaselkä on tuettu eikä pääse notkistumaan.

Varmista lopuksi lapatuki työntämällä hartiat pois korvista. Liu’u pallon avulla eteenpäin. Pyri säilyttämään vartalon kuppiasento ja tuki koko ajan. Mene vain niin pitkälle kuin pystyt hyvällä tekniikalla. Palaa takaisin ylös. Vältä työntämästä lantiota taaksepäin.

Kun on tullut aika kokeilla varsinaista voimapyörää, samat tekniikkaohjeet pätevät siihenkin. Älä mene liian pitkälle heti, jos sinusta tuntuu, että et pysty hallitsemaan liikettä lattiaan asti tai kuppiasento häviää. Pidä mieluummin tekniikka hyvänä ja liikerata pienempänä.

Jutun asiantuntijana oli personal trainer,  TtM, FM Päivi Pelkonen.

X