Julkkikset

Lotta Hintsa löysi rinnastaan kyhmyn ja päätyi leikkaukseen: ”Etukäteen on turha murehtia”

Vuorikiipeilijä Lotta Hintsan mukaan hänen suvussaan on ollut paljon syöpää. Itse hän sai huojentavia uutisia.

Teksti:
Linda Martikainen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Lotta Hintsa.

Vuorikiipeilijä Lotta Hintsan mukaan hänen suvussaan on ollut paljon syöpää. Itse hän sai huojentavia uutisia.

Vuorikiipeilijä Lotta Hintsa löysi viime kesänä toisesta rinnastaan herneen kokoisen kyhmyn. Löydöstä sinällään Lotta ei säikähtänyt, vaikka se vähän jännä olikin. 

– Olen koko ajan ollut sillä ajatuksella, että jos tulee jotain vakavampaa, niin sitten tulee, Lotta kertoi Storytel Awardseissa Ravintola Töölössä Helsingissä. 

– Etukäteen on turha murehtia.

Lotta hakeutui kuitenkin lääkäriin, jossa oltiin sitä mieltä, että pattia olisi hyvä seurata. Kyhmy kasvoikin neljässä kuukaudessa oliivin kokoiseksi. Lääkärit halusivat poistaa patin.

Lotta leikattiin maaliskuun ensimmäisenä päivänä, ja ultraäänessä Lotalta löytyi kaksi pattia vielä lisää. Lopulta Lotalta leikattiin kolme kyhmyä: toisesta rinnasta yksi ja toisesta kaksi. 

– Kyllähän siinä aikamoinen operaatio jouduttiin tekemään. Sen jälkeen jäin odottamaan patologin vastauksia. Mitään pahaa ei löytynyt, sain nyt viikko sitten perjantaina tiedon.

Koska Lotta ei omasta mielestään ollut stressannut ollenkaan, huojentumisen tunne tuli itsellekin yllätyksenä.

– Näin, miten helpottunut oma perhe oli ympärillä. Ajattelin, että olihan se hyvä juttu, ettei tästä tullut nyt tämän enempää. 

Lotta rohkaisee kaikkia hakeutumaan lääkärin tutkimuksiin, jos jokin omassa terveydessä askarruttaa.

– Ehdottomasti! Kyllähän nuo kannattaa tutkia. Omassakin lähipiirissä ja suvussa on ollut paljon syöpää. Kun ne saadaan aikaisessa vaiheessa kiinni, ne ovat yleensä myös paljon paremmin hoidettavissa.

Gaalaan Lotta saapui ilman puolisoaan kiipeilyvalmentaja Don Bowieta, joka oli jäänyt Yhdysvaltoihin. Seuraavaksi Lotta lähtee Nepaliin naistiimillä. 

– Lähden naisparin kanssa. On kiva, ettei tämä ole vain miesvoittoista tämä touhu, totesi Lotta, jonka kirjasta Elämäni vuoret on tulossa jatko-osa. 

X