Julkkikset

He kaikki asettuivat murska-arvostelun saaneen Kiira Korven rinnalle – ”En osaa edes kuvitella, miltä sinusta tuntui”

Kiira Korven uutuuskirja on herättänyt runsaasti kritiikkiä. Nyt puhuvat Kiiran puolustajat.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
OM-arkisto

Kiira Korpi nostatti uutuuskirjallaan laajaa keskustelua runoudesta.

Kiira Korven uutuuskirja on herättänyt runsaasti kritiikkiä. Nyt puhuvat Kiiran puolustajat.

Entinen taitoluistelija Kiira Korpi on tehnyt uuden aluevaltauksen kirjailijana. Häneltä ilmestyi maaliskuussa runokirjana markkinoitu teos Hyppää vaan! (Otava).

Kirjan ympärille on noussut kohu Helsingin Sanomien julkaistua siitä kritiikin, jossa teosta luonnehditaan muun muassa ”surkeaksi” ja ”kaikki runouden kielelliset mahdollisuudet hukkaavaksi”.

”Kirjan julkaiseminen on suorastaan vastuutonta”, kirjoittaa Arttu Seppänen kritiikissään 21. maaliskuuta.

Lisäksi arvostelussa nähdään kirjan runojen perustuvan ajatukseen, että kun sivulle lisää vähän sanoja, niin niistä tulee automaattisesti runoja.

Kiira Korpi vastasi kirjan saamaan tylytykseen Instagram-tilillään.

”Hienoa että kirjani hyppäsi tänään Aamulehden ja Hesarin kriitikoiden käsittelyyn. Luin molemmat tekstit suurella mielenkiinnolla. Kirjakritiikki voi parhaimmillaan olla syvällinen ja monesta kulmasta teosta tutkiva”, hän kirjoittaa postauksessaan.

Kiira liitti postaukseen oman runonsa: ”Älä rakas koskaan enää pienennä valoasi sen takia, että se on jollekin muistutus omasta pimeydestä.”

Postauksen kommenttikenttä täyttyi nopeasti Korpea kannustavista ja kirjan myönteisessä valossa näkevistä kommenteista.

Psykologi Maaret Kallio puki sanoiksi rajun kirjakritiikin lukijassa nostattamat tunteet:

”Kiira, HS:n juttu tuntui tosi kurjasta lukijastakin. En osaa edes kuvitella miltä se sinusta tuntui. Vaikka tuuleekin, niin pidä tiukasti kiinni siitä, että olet itse ylpeä rohkeudestasi tehdä ja uskaltaa.”

Samoin tuntein kommentoi myös muun muassa toimittaja Maria Veitola:

”Voimaa, iloa, rohkeutta ja ison halauksen lähetän!”

”Maailma ei tarvitse mielipiteitä”

Tsemppiviestien ja rohkaisujen lisäksi kommenteista moni hehkutti kirjaa ja ilmaisun vapautta. Niin ikään moni kommentoija epäili kriitikko Seppästä vääräksi kohdeyleisöksi Kiiran runoudelle tai jopa kirjakritiikkien mielekkyyttä ylipäätään.

”Maailma ei tarvitse mielipiteitä. Maailma tarvitsee kykyä kuunnella – ja kuulla”, kirjoittaa taiteilija Manuela Bosco kommentissaan.

Moni kommentoija myös ilmoitti hankkivansa tai jo hankkineensa Korven kirjan. Heihin kuului esimerkiksi poliitikko Alexander Stubb, joka muutenkin kovasti tsemppasi esikoiskirjailijaa:

”Älä välitä kriitikoista. Aion hankkia kirjan. Lukijapalaute on parasta palautetta.”

Oman kannustusviestinsä ovat lähettäneet muun muassa Lotta Harala, Jaana Pelkonen ja Suvi Tiilikainen.

Korpi erosi aviomiehestään Arthur Borgesista vuonna 2021. Seuraavan vuoden loppupuolella päättyi vuoden kestänyt suhde Pekan kanssa. Korven teoksen polttoaineena ovat Otavan mukaan olleet rakkaus, sydänsurut, viha, lempeys ja rohkeus.

Anna kuuluu samaan konserniin kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

X