Terveys

Seborrooinen ekseema voi tulla esille, jos hiuksia ei pestä riittävän usein – tiettyjä hiustuotteita kannattaa välttää

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema on hyvin yleinen ihosairaus, josta kärsii noin 5 % väestöstä. Sairaus tulee usein ilmi, kun hiustenpesun jättää väliin.    

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Seborrooinen ekseema on hankala tunnistaa muista hiuspohjan ongelmista.

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema on hyvin yleinen ihosairaus, josta kärsii noin 5 % väestöstä. Sairaus tulee usein ilmi, kun hiustenpesun jättää väliin.    

Rasvahiivat pilkkovat talia, joka härskiintyy ja ärsyttää ihoa. Iho alkaa punoittaa, hilseillä ja kuivua pinnasta. Kyseessä on tällöin tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema. Sairauden syntyyn vaikuttavat runsaan talinerityksen ja hiivakasvun lisäksi elimistön reagointi talin hajoamistuotteisin. Vauvoilla voi olla talikakkuja eli karstaa päänahassa, mutta lapsena tali-ihottumaa ei esiinny. Kun teini-iässä talineritys käynnistyy uudestaan hormonitoiminnan aktivoitumisen myötä, saattaa vaiva uusia.

– Seborrooinen ekseema on hankala tunnistaa muista hiuspohjan ongelmista, esimerkiksi kuivasta hiuspohjasta tai hiustenhoitotuotteista aiheutuneesta allergisesta reaktiosta, sillä tali-ihottuman oireena ovat päänahan kutina ja hilseily, ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo Mehiläisestä kertoo.

Seborrooinen ekseema voi ilmetä päänahan lisäksi myös kulmakarvojen alueella, nenänpielissä tai korvan seudulla. Punoittavia ekseemaläiskiä voi ilmestyä myös rinnan ja selän alueelle sekä alapäähän.

Seborrooinen ekseema ei parane pesua välttämällä

Hyvin usein ajatellaan, että hiukset rasvoittuvat vähemmän, kun niitä pesee harvemmin. Tämä ei kuitenkaan Vaalamon mukaan pidä paikkaansa. Talineritys on yksilöllistä, eikä sen erittymismäärään vaikuta hiustenpesun tiheys.

– Usein tali-ihottuma tulee esille juuri silloin, kun hiuksia ei ole pesty riittävän usein. Itsehoidossa tärkeintä onkin pestä hiuksia päivittäin hilsesampoolla tai apteekista ostettavalla reseptivapaalla sienisampoolla, jotta tali saadaan pois hiuspohjasta ja päänahan iho pääse tuulettumaan. Lisäksi apteekista voi ostaa hydrokortisoniliuosta, jota laitetaan päänahkaan 1–2 kertaa päivässä kahden viikon ajan.

Lue myös: Kun päänahka kutisee ja kuivuu, moni pidentää pesuväliä – oikea hoito on pestä usein ja välttää tiettyjä kosmetiikan aineita

Jos näillä keinoin tilanne ei helpota, on hyvä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi määrä reseptillä saatavia vahvempia kortisonipohjaisia liuoksia.

– Usein tilanne on kuitenkin se, ettei vastaanotolle tuleva henkilö tiedä, että hänellä on seborrooinen ekseema. On myös ollut tilanteita, jossa hiustenpesua on vältetty ja ajateltu, että se helpottaisi tilannetta. Näin hilse on päässyt kertymään paksulti päänahkaan ja iho ärtymään.

Jos ahkerasta hoidosta huolimatta seborrooinen ekseema pahenee, on hyvä hakeutua vastaanotolle, sillä kyse saattaa olla myös jostain tali-ihottumalle altistavasta sairaudesta. Tali-ihottuma voi myös hyvästä hoidosta huolimatta uusia, sillä hoito ei paranna ihotyypille ominaista oireilua pysyvästi.

Karsi kosmetiikasta, älä ravinnosta

Vaalamo törmää työssään toisinaan siihen, että ruokavaliosta on karsittu paljon asioita toivoen, että se vaikuttaisi ihon kuntoon positiivisesti. Tämä ei kuitenkaan ole järkevää, ei myöskään tali-ihottuman hoidossa.

– Tavallinen terveellinen ruokavalio on tässäkin hyvä, Vaalamo painottaa.

Tiettyjä muotoilutuotteita on kuitenkin hyvä välttää, jos kärsii tali-ihottumasta. Erityisesti hiuksiin jätettävää hoitoainetta ei kannata käyttää, sillä se tukkii hiuspohjaa.

– Myöskään kuivasampoota ei kannata käyttää jo ihan siksikin, koska silloin pesu jää usein välistä, mikä on hoidon kannalta oleellista.

Latvaan jätettäviä muotoilutuotteita voi sen sijaan käyttää oman harkinnan mukaan.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Miksi päänahka kutisee ja pukkaa finnejä? Syy saattaa löytyä tavasta, jolla peset hiuksesi

X