Terveys

Kuivan, kutiavan ja hilseilevän päänahan pesua ei kannata vältellä – ihotautilääkärin vinkit päänahan ongelmien hoitoon

Päänahka voi kutista ja hilseillä monesta syystä. Ihotautilääkäri kertoo, mistä päänahan ongelmat tunnistaa ja miten ne kannattaa hoitaa.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Päänahan kutina voi johtua kuivuuden lisäksi myös muista syistä.

Päänahka voi kutista ja hilseillä monesta syystä. Ihotautilääkäri kertoo, mistä päänahan ongelmat tunnistaa ja miten ne kannattaa hoitaa.

Säiden kylmeneminen, keskuslämmitys ja pipokauden alkaminen kuivattavat päänahkaa ja voivat saada sen hilseilemään. Pelkkä hilseily on lähinnä esteettinen haitta, mutta kuivuminen voi saada päänahan ärtymään ja kutiamaan.

Kutiava päänahka rikkoutuu helposti raapimisen seurauksena, mikä puolestaan altistaa päänahan tulehduksille ja infektioille.

Yleiset päänahan ongelmat: taliköhnä ja psoriasis

Ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen Mehiläisestä tuntee päänahan ongelmat.

– Ensimmäinen hoitokeino kuivan, ärtyneen ja hilseilevän päänahan kohdalla on pesu hellävaraisella shampoolla. Jos se ei tehoa, voi kokeilla apteekista saatavaa mietoa hydrokortisoniliuosta, Karppinen sanoo.

Mikäli hilseily ei taltu kummallakaan keinolla, kyseessä voi olla kuivumisen sijaan jokin muu päänahan ongelma.

– Yksi vaihtoehto on seborrooinen ekseema eli taliköhnä. Se oireilee talvisaikaan enemmän kuin kesällä, jolloin aurinko helpottaa oireita. Myös atooppinen ihottuma pahenee talvisin. Päänahassa voi olla myös psoriasis.

Karppisen mukaan päänahan ongelmien tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä esimerkiksi taliköhnä voi muistuttaa psoriasista.

– Taliköhnää esiintyy usein päänahan lisäksi kulmakarvoissa ja kasvoissa, kun taas psoria on taipeissa.

Päänahan ongelmat ovat usein perinnöllisiä. Myös jatkuva altistus esimerkiksi väriaineille saattaa allergisoida ja laukaista tulehduksen.

Karppinen sanoo, että joillakin päänahka voi yhtäkkiä reagoida väriaineisiin, vaikka takana olisi kymmeniä oireettomia hiustenvärjäyksiä.

– Taliköhnä ja psori reagoivat myös stressiin.

Hoida päänahan ongelmia oikein

Eri ongelmiin on eri hoidot. Siksi oireilevaa päänahkaa on viisainta näyttää lääkärille. Lääkärin puoleen on syytä kääntyä viimeistään silloin, jos kutina alkaa haitata arkea.

Taliköhnää tulisi hoitaa pesemällä hiukset usein ketokonatsolishampoolla.

– Taliköhnään saattavat auttaa myös shampoot, joissa on seleenisulfidia tai tervaa, Karppinen vinkkaa.

Atoopikkojen iho kestää lähtökohtaisesti huonommin jatkuvaa pesemistä kuin ei-atoopikkojen iho. Atoopikkojen pitää myös olla tarkkana, että käytettävät pesuaineet ovat tarpeeksi mietoja.

Päänahassa olevaa psoriasista hoidetaan kortisoniliuoksella, joka on tehokkaampaa kuin hydrokortisoniliuos.

Karppisen mukaan päänahan ongelmat kannattaa hoitaa, sillä hoitamattomina ne kroonistuvat, uusiutuvat helpommin ja vaativat järeämpiä hoitokeinoja.

X