Ruoka

9 x vuoden paras keittokirja

Ruoka.fi:n toimitus tutki tämän vuoden keittokirjauutuudet ja listasi parhaat. Katso löydätkö oman suosikksi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo, Emmi Toivonen, Leena Kalliokoski
Kuvat:
Kustantajat

Ruoka.fi:n toimitus tutki tämän vuoden keittokirjauutuudet ja listasi parhaat. Katso löydätkö oman suosikksi.

Toscanalaisia herkkuja ja tarinoita

Herkullisten tarinoiden ja ruokien Toscana

Ruokatoimittaja Marita Joutjärven ja hänen toscanalaisen puolisonsa Vittorio Gianninin Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana (Readme) on muutakin kuin keittokirja. Sen pienet vivahteikkaat sukutarinat ja lukuisat jutut vetävät lukijan mukaan italialaiseen elämänmenoon.

Kirjasta löytyy noin 70 reseptiä aina keskiajalta näihin päiviin asti, silti reseptien ainekset löytyvät lähikaupan  valikoimasta. Reseptien eri työvaiheet etenevät loogisesti ja niistä huokuu ammattilaisten varma ote. Erityistä iloa italialaisen illanvieton järjestäjälle tarjoaa kirjan lopusta löytyvät menu-ehdotukset.

Kenelle?

Italia-fanin toivekeittokirja

Micken kalaherkut

Kalaruokia ahvenanmaalaisittain

Strömsö-ohjelmasta tutuksi tulleen  kokin, Michael Björklundin, uutuuskirja Micken kalaherkut vie lukijan jännittäville kalastusretkille ahvenanmaalaiseen sielunmaisemaan, savukalan tuoksuiseen keittiöön ja huippukaviaarin äärelle.

Kirjasta saa neuvot miten kala kannattaa fileoida, savustaa ja säilöä, kuinka eri kastikkeita ja ruokalajeja on paras yhdistellä. Micken kalaherkut on  sekoitus helppoja ja vaativampia kalareseptejä ja tunnelmallisia kuvia ahvenanmaalaisten kalastajien elämästä. Se tuo lukijan huulille vastasavustetun tuoreen kampelan maun.

Kenelle?

Lähiruoan ja kalaherkkujen ystävälle.

Hyvää joulua -kirja

Jouluruokaa rennolla otteella

Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirja (WSOY)  virittää lukijansa joulun taianomaiseen tunnelmaan.  Kirjasta löytyy ruokaohjeita talven juhlakauden herkkuhetkiin ja ainekset joulumenun rakentamiseen. Kirjan uudistettu versio tarjoaa nyt 15 vegaanista joulureseptiä.  Perinteisistä raaka-aineista tehdään jouluruokaa modernilla ja rennolla twistillä.

Kenelle?

Jouluihmiselle, joka haluaa hieman vaihtelua ja yllätyksiä joulupöytään

Satokauden ruokaa -kirjan kansi

Ruokakulttuuria ja perinteisiä herkkuja modernilla twistillä

Satokausikalenterin perustajan Samuli Karjulan ja Suomi syö ja juo -museohankkeen tutkijan Susanna Haaviston Satokauden ruokaa -kirja (Otava) kokoaa yhteen 1850-1980-luvulta peräisin olevia reseptejä, jotka on hienovaraisesti päivitetty nykypäivään.

Kirjassa kokataan ruokaa satokauden mukaan raaka-aineita kunnioittaen. Tarjolla on sekä helppoja että hieman vaativampiakin, tonen toistaan herkullisempia ohjeita, joissa hyödynnetään niin tuttuja kuin hieman vieraampiakin raaka-aineita. Reseptien lomassa opastetaan raaka-aineiden käytössä sekä pureudutaan suomalaiseen ruokakulttuuriin ja sen kehitykseen aina 1800-luvulta nykypäivään asti.

Kenelle?

Ruokakulttuurista kiinnostuneelle ruoanlaittajalle

Herkku-kirjan kansi

Terveellisiä herkkuja lapsiperheelle

Supersuositun Aamupala-kirjan tekijän, Hanna Stoltin, Herkku – Ravintorikasta ruokaa koko perheelle (Readme) kokoaa yksien kansien väliin lapsiperheen uudet suosikkiruoat, joissa myös erityisruokavaliot on otettu ilahduttavan hyvin huomioon.

Silmiähivelevän kauniita kuvia ahmii jo silmillään. Noin 300 sivun väliin  mahtuu helppoja kasvispainotteisia arkiruokia, aamu- ja välipalaideoita sekä astetta terveellisempiä herkkuja makeannälkään. Mukana ovat niin kotoisat karjalanpiirakat ja lihapullat kuin trendikkäät raakaruokaherkut ja kukkakaalipizzatkin. Kaikissa resepteissä yhdistyvät vaivattomuus, hauskuus ja ravinteikkaat raaka-aineet.

Kenelle?

Terveellisemmästä ruoasta nauttivalle lapsiperheelle ja ruoka-allergisen avuksi.

Richard McCormick's Tokio -kirjan kansi

Japanilaista ruokaa modernilla otteella

Huippusuosittujen helsinkiläisravintoloiden, kuten Sandron ja The Cockin, perustajan Richard McCormickin kolmas Matkustava kokki -kirjasarjan teos Tokio (Tammi) tutustuttaa lukijansa rennolla otteella japanilaiseen katuruokaan ja ruokakulttuuriin.

Kirja osoittaa, että japanilainen ruoka on paljon muutakin kuin sushia. Noin viidenkymmenen reseptin joukkoon mahtuu trendikkäitä sushikulhoja, nuudeli- liha ja kalaruokia sekä herkullisia pikkusyötäviä. Mielenkiintoiset makuyhdistelmät, kasvispainotteiset reseptit sekä moderni ja rento ote houkuttelevat kokeilemaan eksoottisemmankin kuuloisia herkkuja.

Kenelle?

Kokeilunhaluiselle ja trenditietoiselle kotikokille.

Pataruokaa-kirjan kansikuva

Höyryävää pataruokaa joka makuun

TV:stä tuttu Meri-Tuuli Lindström kannustaa tarttumaan pataan ja valmistamaan helppoa ja herkullista pataruokaa. Kirjan resepteissä näkyy Meri-Tuulin matkat maailmalla ja pataruokakin ymmärretään hieman tavallista laajemmin.

Padassa valmistuu muhevia ruokia niin lihasta, kalasta kuin kasviksistakin. Kirja on ryyditetty myös aimo annoksella vinkkejä muun muassa eri ruhonosien ja mausteiden käytöstä pataruoissa.

Kenelle?

Kotoilijalle, joka arvostaa ajan kanssa valmistettua ruokaa

Vegaanin katuruokaa -kirjan kansi

Katuruokaa trendikkään vegaanisti

Sekä katuruoka että vegaaninen ruokavalio ovat lukeutuneet viimevuosien kuumimpiin ruokatrendeihin. Nyt nämä kaksi on liitetty yhteen ja lopputuloksena on Vegaanin katuruokaa -kirja. Kirjan takana on Brittien Masterchef-kilpailussa finaaliin asti selvinnyt Jackie Kearney.

Kirjan reseptien makumaailma on aasialainen, sillä reseptejä on kertynyt Intiasta, Thaimaasta, Sri Lankasta, Indonesiasta, Malesiasta, Vietnamista sekä Laosista.

Kenelle?

Jokaisen kasvissyöjän ja vegaanin unelmien keittokirja

Suupaloja-kirjan kansi

Makupaloja maailmalta

Suupaloja! on Kokit ja potit -ruokablogia pitävän Hannele Hyvärisen ensimmäinen keittokirja. Kirjassa tehdään maailmanympärimatka, jossa maailmaa maistellaan pala palalta pienten suupalojen kautta. Kirjassa on 10 menukokonaisuutta, jotka kaikki rakentuvat samaan tapaan: aluksi nautitaan drinkki ja naposteltavaa, sitten syödään suolaisia suupaloja ja klassikkoannos. Jälkiruoaksi on tarjolla makea suupala.

Kenelle?

Illanistujaisia ystävilleen usein järjestävälle

X