Hyvinvointi

Liikunta lomalla – 3 vinkkiä

Teksti:
Anna.fi

Moni urheiluharrastus jää kesäksi tauolle joko pakon edessä tai mukavuudenhalusta. Parin viikon lomailu ei ole pahasta, mutta jaksottaisen liikkujan kannattaa pitää mielessään pari seikkaa.

Nainen ui

1. Ajattele laajemmin

Terveysliikunnan minimisuositukset edellyttävät viikoittain vähintään 2,5 tuntia kohtuullisen kuormittavaa liikuntaa ja lisäksi kaksi lihaskuntoharjoitusta. Lihaskunnon ylläpitäminen kannattaa ottaa tosissaan jo siksikin, että sen on todistettu auttavan luuntiheyden säilyttämisessä vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen.

Toisaalta: Ruohon leikkaaminen työnnettävällä nurmenleikkurilla ja souturetket ovat kohtuurasittavia kuntoilumuotoja, jotka aktivoivat eri lihasryhmiä ja antavat erilaisia ärsykkeitä. Pitkäkestoisessa hyötyliikunnassa energiankulutus voi myös nousta korkeammaksi kuin salitreeneissä tai jumppatunneilla. Samaan tapaan lapiointi ja halkojen hakkuu ovat hyviä lihaskuntoharjoituksia. Niitä jopa jäljitellään toiminnallisessa lihaskuntoharjoittelussa kuntosaleilla.

2. Hetken saa lomaillakin

Lomalla on lupa myös lomailla – kunhan tekemättömyys ei veny viikoista kuukausiksi.

Mitä enemmän on tehnyt työtä kunnon saavuttamiseksi, sitä nopeammin terävin huippu katoaa. Suhteellisesti suurin heikkeneminen tapahtuu kolmannen ja neljännen taukoviikon aikana. Toisaalta, jos aloittaa tauon jälkeen alusta, on myös lähtötaso korkeammalla kuin vähän harjoitelleella.

Nauti: Pieni tauko voi tuoda liikuntaharrastuksen jatkamiseen kaivattua lisämotivaatiota.

3. Muista maltti ja monipuolisuus, kun taas aloitat

Kausittaisen liikkujan kannattaa kiinnittää huomiota liikunnan monipuolisuuteen. Liian yksipuolinen harjoittelu voi pitkään jatkuessaan altistaa erilaisille rasitusvammoille. Näin on etenkin silloin, kun uuden lajin aloittaa pitkän tauon jälkeen tai kokonaan alusta. Tämä pätee etenkin istumatyöläisiin, joilla lihaksissa on usein epätasapainoa. Kun tähän yhdistelmään tuo uudenlaisia ärsykkeitä, voi lopputulos tehdä jopa hallaa.

Muista: Jos innostuu uudesta lajista ja muut lajit jäävät sivuun, on vammautumisriski suurempi. Uusien lajien parissa pitäisi aina malttaa aloittaa tarpeeksi rauhallisesti.

Asiantuntijana liikuntafysiologi, LitM Tarja Koski-Sipilä, Euforian Oy

X