Hyvinvointi

Näin helpotat allergiaoireita

Teksti:
Anna.fi

Ilmassa leijuvat miljoonat pienhiukkaset aiheuttavat lukuisia oireita allergikoille. Tyypillinen allergiaa aiheuttava tekijä, allergeeni, on siitepöly ja joka neljäs suomalainen kärsiikin siitepölyn aiheuttamista allergiaoireista. Aivastelu, vuotava ja kutiseva nenä, punaiset ja vuotavat silmät sekä nenän tukkoisuus ovat kaikki allergisen nuhan oireita.

Näin helpotat allergiaoireita

Allergisen nuhan aiheuttajia ovat pääasiassa tuulipölytteisten kasvien siitepölyt. Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesästä pujo. Koivun ja heinien siitepöly ovat yleisimpiä allergian aiheuttajia.

Mistä allergia johtuu?

Kaikilla ihmisillä on immuunivaste, joka suojaa heitä keholle vahingollisilta asioilta. Allergisen ihmisen immuunijärjestelmä toimii liian voimakkaasti ja epätarkoituksenmukaisesti, jolloin se yrittää suojata meitä keholle vaarallisten asioiden lisäksi täysin vaarattomilta asioilta, kuten esimerkiksi siite- ja eläinpölyltä. Seurauksena on allerginen reaktio, jonka vuoksi keuhkoputkiin, nenään tai silmiin kehittyy allerginen tulehdus.

Siitepölyltä voi suojautua

Jos nuha on siitepölyaikana jatkuvaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Allergiaoireita voidaan helpottaa lääkkeillä, mutta siitepölyltä kannattaa myös suojautua. Allergiaoireiden ehkäiseminen ympäristön järjestelyjen avulla on yhtä tärkeää kuin lääkehoito. Kodin on hyvä olla pölytön, hajuton ja helppohoitoinen. Tavarat säilytetään suojassa pölyltä ja huolehditaan säännöllisestä siivouksesta sekä ilmanvaihdosta.

Sisätiloihin kulkeutuu erilaisia pienhiukkasia niin siitepölykauden kuin katupölynkin takia. Kaupungissa asuvilla sisäilmaan tunkeutuu ilmasaasteista johtuvia pienhiukkasia ympäri vuoden. Eniten hiukkasia tulee sisälle vanhoissa taloissa, joissa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, eikä minkäänlaista tuloilman suodatusta. Ilmanpuhdistin onkin yksi apuväline sisäilman puhdistamiseen. Ilmanpuhdistimen avulla sisäilmassa leijuvaa ja allergisoivaa hiukkasmäärää voidaan vähentää jopa 99 prosenttia, jolloin myös erilaiset silmiä, nenää ja koko elimistöä rasittavat allergiaoireet vähenevät merkittävästi.

Ilmanpuhdistin

Näin helpotat allergiaoireita

  • Älä tuo kotiin koivunoksia, pajunkissoja tai niittykukkia.
  • Pyyhi pinnat pölystä kostealla rätillä aika ajoin.
  • Ilmanpuhdistin auttaa allergeenisten pienhiukkasten poistamisessa ja suodattaa jopa 99 % ilmassa leijuvista hiukkasista.
  • Älä kuivaa pyykkiä ulkona pahimpana siitepölykautena, jos et halua hiukkasia esim. lakanoiden mukan sänkyyn.
  • Pahimpaan siitepölyaikaan pidä makuuhuoneen ikkuna suljettuna, jos mahdollista.
  • Käy joka ilta suihkussa, jotta saat huuhdeltua hiukkaset hiuksistasi.
  • Leikkaa nurmikko sateen jälkeen.

Lisätietoja:

www.allergia.com
www.heli.fi

Lisätietoja ilmanpuhdistimista löytyy mm. Philipsin kotisivuilta.

Teksti: Anna-Mari Urpalainen

X