Pippa Laukka
Olet mitä syöt -ohjelmassa juontaja ja hyvinvointilääkäri Pippa Laukka ohjeistaa ylipainon kanssa kamppailevia.
Terveys

Lihottaako stressi oikeasti ja mitä haittaa liiallisella suolan käyttämisellä on? Olet mitä syöt -ohjelman hyvinvointilääkäri Pippa Laukka kommentoi

Olet mitä syöt -ohjelman 2. jaksossa hyvinvointilääkäri Pippa Laukka puhuu stressin vaikutuksesta lihomiseen ja kertoo, mihin liiallinen suolan ripottelu johtaa.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: MTV

Olet mitä syöt -ohjelmassa juontaja ja hyvinvointilääkäri Pippa Laukka, 48, ohjeistaa ylipainoisia uusien elämäntapojen pariin. Ohjelman 2. jaksossa ylipainoa vastaan taistelemaan lähtee helsinkiläinen kolmekymppinen Reetta Kellokangas, jonka ongelmana on erityisesti suolaisten ja rasvaisten herkkujen napsiminen.

Stressi todella lihottaa – se on yksi merkittävimpiä ylipainon syitä

Ohjelman mittauksissa huomataan, että suola ja rasva eivät ole Reetan ainoat ongelmat. Reetan palautuminen ei ole hyvällä tolalla ja naista vaivaa stressi. Pipan mukaan stressinhallinta näyttelee suurta osaa painonhallinnassa.

– Stressi lihottaa. Se on yksi merkittävimpiä ylipainon syitä, Pippa kertoo ohjelmassa.

Pippa selittää ohjelmassa myös, että stressi lihottaa, koska stressaantuneen ihmisen hormonitoiminta häiriintyy. Ja jos hormonitoiminta häiriintyy, ihminen ei tunnista normaalisti nälkää eikä kylläisyyttä. Se puolestaan johtaa siihen, että vaikka olisi juuri syönyt, tuntuu siltä, että pitää syödä lisää.

Syömisistä avokadolla voi Pipan mukaan vauhdittaa tietä parempaan uneen ja palautumiseen.

– Se auttaa korjaamaan unen laatua. Siinä on hyviä ainesosia, esimerkiksi magnesiumia, joka edistää sitä unen palauttavaa vaikutusta, Pippa kertoo ohjelmassa.

Liiallinen suola hajottaa verisuonet

Aikuisella suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä eli 35 grammaa viikossa. Reetalle tuo määrä ei riitä alkuunkaan, vaan hän ylittää saantisuosituksen moninkertaisesti.

Pippa yrittää avata Reetan silmät kertomalla karuja faktoja liiallisesta suolankäytöstä. Pippa kertoo Reetalle ohjelmassa, että liiallinen suolan käyttäminen nostaa verenpainetta, altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä lisää diabetesriskiä. Liiallinen suolan saanti ei ole leikin asia pitkällä aikavälillä.

– Se johtaa väistämättä siihen, että sinun verisuonet ennen pitkää hajoavat. Sinulle tulee todennäköisesti aivohalvaus ennen kuin ehdit täyttää kuusikymppiä, Pippa sanoo Reetalle ohjelmassa.

Reetan verenpaine on jo nyt normaalin ylärajoilla. Pippa kehottaa Reetaa syömään kiiviä, joka on melkoinen C-vitamiinipommi.

– Uusimmat tutkimukset kertovat, että C-vitamiini auttaa verisuonten seinämien säilyttämisessä. Sillä on hyvää tekevä vaikutus verenpaineen hoidossa, Pippa kertoo ohjelmassa.

Olet mitä syöt -ohjelma AVA-kanavalla keskiviikkoisin klo 21.

X