Hyvinvointi

Turvotus - 10 kysymystä

Teksti:
Anna.fi

Mitä tehdä, kun kengät puristavat ja sormet kihelmöivät? Vältä ainakin kahvia, suolaa ja alkoholia, myös kävelylenkki helpottaa monen oloa.

Turvotus

1. Mitä turvotus on?

Turvotuksessa kudoksiin kertyy nestettä eikä se poistu sieltä niin kuin pitäisi. Neste jää paikoilleen esimerkiksi silloin, kun kudos on vaurioitunut tai verisuonten ja kudosten paineolosuhteet muuttuvat – laskimot esimerkiksi toimivat vajaasti, kuten suonikohjutaudissa. Yleisintä on laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva turvotus. Se syntyy, kun veren paluu alaraajoista laskimoita pitkin hidastuu, ja laskimopaineen noustessa nestettä tihkuu hiussuonista kudoksiin. Tavallisimmin nestettä kertyy jalkoihin, mutta joskus myös silmäluomiin, kasvoihin ja sormiin.

Kuoppatesti paljastaa turvotuksen: turvonneessa jalassa jalkapöydän luun tai sääriluun päälle jää hetkeksi kuoppa, kun sitä painaa sormella.

2. Miksi jalat turpoavat työpäivän aikana?

Seisomatyö ja pitkään kestävä istuminen polvet koukussa aiheuttaa lievää turvotusta. Ylipainoisilla turvotusta kehittyy tavallista helpommin.

Laskimopumppausta tehostava liikunta ehkäisee turvotusta. Työpäivän aikana kannattaa tehdä varpaillenousuja ja istumatyöläisen nousta tuolilta aina, kun se on mahdollista. Kotiin tullessa jalat kannattaa nostaa hetkeksi ylös ja sen jälkeen lähteä lenkille. Lymfahieronta laittaa nesteet kiertämään elimistössä. Tukisukat helpottavat oloa, puristavat polvisukat saattavat väsyttää jalkoja entisestään. Suonikohjujen vuoksi väsyneet jalat voivat hoitua tukisukilla, tarvittaessa leikkauksella tai esimerkiksi ruiskutushoidolla.

3. Auttavatko pintaverenkiertoa lisäävät voiteet jalkojen turvotukseen?

Pinnallisten hyytymien ehkäisyyn tarkoitetut voiteet ja geelit saattavat liuottaa pinnallisia hyytymiä, mutta ainakin geelit alkoholipitoisina virkistävät – ja ikävä kyllä kuivattavat ihoa. Jos voiteet ja geelit tuntuvat mukavilta, niitä voi käyttää. Niiden lisäksi kannattaa karsia ruokavaliosta suolaa ja tumpata tupakka.

4. Miksi naiset kärsivät turvotuksesta ennen kuukautisia?

Kuukautisia edeltävän oireyhtymän eli premenstruaalioireyhtymän yhtenä oireena on nesteen kerääntyminen kehoon. Se saa usein vatsan ja koko kehon turpoamaan sekä vaa´an näyttämään korkeampia lukemia. Rintoja voi aristaa ja päätä särkeä. Oireet voivat olla myös psyykkisiä: ärtyneisyyttä, mielialan laskua ja keskittymisvaikeuksia. Oireet helpottavat muutaman päivän kuluttua kuukautisten alkamisesta. Alkoholin, suolan ja kahvin välttäminen ja liikunta helpottavat monen oloa, hankalassa turvotuksessa voidaan turvautua nesteenpoistolääkkeisiin. PMS on kiusallinen, mutta terveyden kannalta vaaraton.

5. Miten vatsan turvotusta voi helpottaa?

Vatsan turpoamisen syynä on tavallisesti ilman kertyminen suoleen. Kyse voi olla jonkin ruoka-aineen imeytymishäiriöstä, kuten laktoosi-intoleranssista tai keliakiasta. Hoitona on oireita aiheuttavan ruoka-aineen välttäminen. Vatsan turvotus on myös tyypillinen ärtyneen suolen oireyhtymän oire. Sitä hoidetaan ruokavaliolla ja lisäksi välttämällä stressiä. Moni oireilee kiireeseen vatsallaan.

6. Miten tapaturman vuoksi turvonnutta raajaa hoidetaan?

Vammautunut raaja turpoaa, sillä kudos on tuhoutunut ja sen ulkopuolelle kertyy nestettä. Näin käy esimerkiksi, kun nilkka nyrjähtää. Kylmä, koho, kompressio ja lepo ovat kelpo ohjeet nyrjähtäneen nilkan hoitoon. Hoida turvonnutta raajaa kylmällä vartin jaksoissa useita kertoja päivässä vuorokauden ajan. Ellei turvotus mene ohi päivässä, tarvitaan lääkäriä. Raajassa voi olla murtuma. Myös antibioottihoitoa vaativaan bakteeritulehdukseen voi liittyä turvotusta: haavan ympäristö turpoaa, punoittaa, on kipeä ja sitä kuumottaa.

7. Entä, jos raaja turpoaa äkillisesti?

Äkillinen toispuoleinen jalan turpoaminen voi johtua laskimoveritulpasta, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Jalka on yleensä arka ja kävely sattuu. Laskimotukos tulee tyypillisesti pitkän auto- tai lentomatkan jälkeen, jolloin ihminen on hikoillut ja juonut liian vähän. Tukos hoidetaan pitkäkestoisella lääkehoidolla.

8. Voiko laskimotukosta ehkäistä?

Pitkillä lentomatkoilla kannattaa jaloitella ja jumpata jalkoja: lentokoneessa annetaankin usein jalkajumppaohjeita. Lisäksi pitäisi muistaa juoda vettä riittävästi. Alkoholi kuivattaa elimistöä entisestään, kun taas vesi poistaa tehokkaasti kehoon kertynyttä nestettä. Jalkaan kannattaa vetäistä lentosukat. Niiden puristus saa veren siirtymään pintaverisuonista syvempiin verisuoniin, joissa lisääntynyt verimäärä aktivoi lihaspumppua. Lentosukat voi pukea myös pitkille automatkoille. Matkalla on hyvä pitää jaloittelutaukoja.

9. Voiko turvotus johtua vakavasta yleissairaudesta?

Sydämen vajaatoiminta voi saada aikaan laskimopaineen nousun ja sitä kautta jalkojen turpoamisen. Turvotus ei ole taudin ensimmäinen oire, vaan väsymys ja huonokuntoisuus. Myös maksa- ja munuaissairaudet aiheuttavat turvotusta. Jos turvotukseen liittyy muita oireita eikä se laske parissa päivässä, kannattaa lähteä lääkärin. Näin tehdään myös silloin, kun turvotus on toispuoleista ja tulee nopeasti.

10. Aiheuttavatko lääkkeet turvotusta?

Jotkut lääkkeet, kuten kortisoni, kalsiumsalpaajat ja tulehduskipulääkkeet aiheuttavat turvotusta. Säännölliseen käyttöön tarkoitettua lääkettä ei saisi lopettaa haittavaikutusten vuoksi ilman lääkärin lupaa.

Asiantuntijana erikoislääkäri Maiju Helin, Tampereen kotisairaala

Teksti: Virve Järvinen

X