Hyvinvointi

Virtsa karkaa seksin aikana

Teksti:
Anna.fi

Olen 20-vuotias nainen. Kärsin virtsankarkailusta kiihottuessani. Lähellä laukeamista rakosta karkaa virtsaa, vaikka olisin juuri käynyt vessassa. En uskalla ajatellakaan seksiä toisen ihmisen kanssa ongelman vaivatessa. Voivatko lantionpohjan lihakseni olla näin rapakunnossa, vaikka olen harjoittanut niitä säännöllisesti?

Tiina

Kysy lääkäriltä: Virtsa karkaa seksin aikana

Lääkärin vastaus

Yhdynnässä naisella esiintyvä runsas neste voi olla virtsaa, limaa emättimen ja kohdunkaulan rauhasista tai molempia. Virtsa karkaa yhdynnässä 25-40 %:lla naisista. Tämä on saatu selville, kun asiaa on kyselykaavakkeessa erikseen kysytty.

Runsas lima on peräisin tavallista runsaammista ja hyvin kehittyneistä limarauhasista, joita on virtsaputken alla emättimessä, ja jotka turpoavat, kun verenkierto kiihottuessa lisääntyy. Tästä, joillakin hyvin herkästä, G-pisteestä on puhuttu iät ajat, mutta sen olemassaoloa ei ole biologisesti osoitettu.

Runsas neste, virtsa tai lima tai molemmat, tulevat useimmiten siittimen sisäänviennin yhteydessä, joka kolmannella orgasmin yhteydessä. Virtsan karkaaminen yhdynnässä on tavallisinta naisilla, joilla on muutenkin virtsakarkailua joko ponnistellessa tai yliherkän rakon takia, mutta myös pelkkää yhdyntäkarkailua esiintyy. Syytä ei tiedetä, mutta rakon hermotuksen arvellaan olevan poikkeava. Tällöin rakon kaulan ja virtsaputken lihakset antavat periksi tavallista herkemmin ja virtsaputki avautuu. Samanaikainen rakon lihasten supistuminen varmistaa virtsan karkaamisen. Rakon tutkimuksissa ei löydy elimellistä vikaa.

Jokaisen naisen on hyvä harjoittaa lantionpohjan lihaksiaan nuoresta pitäen. Joitakin lääkkeitä on kokeiltu, mutta silloinkin, jos niillä saadaan häviämään rakon yli-aktiivisuuteen liittyvä karkailu, yhdyntäkarkailu tahtoo jäädä. Leikkaukset eivät yhdyntäkarkailuun auta. Tulet varmasti toimeen ongelmasi kanssa, kun löydät vakituisen, luotettavan ja fiksun partnerin. Myös eri yhdyntäasentoja kannattaa kokeilla.

Rakon tyhjentäminen ennen yhdyntää on tärkeää kaikille, mutta erikoisesti sinulle. Näin virtsamäärän aiheuttama haitta vähenee.

Liisa Myllynen, naistentautien erikoislääkäri

X