Ihmissuhteet

Kannattaako vapaa suhde? Nämä ovat avoimen suhteen plussat ja miinukset

Ei ole olemassa helppoa vastausta siihen, kenelle avoin suhde sopii ja kenelle ei. Avointa eli vapaata suhdetta harkitessa kannattaa punnita hyvien ja huonojen puolien vaikutusta itseen, kumppaniin ja parisuhteeseen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Avoimessa suhteessa voi olla hyväksyttyä hakea seuraa vakituisen suhteen ulkopuolelta esimerkiksi deittiaplikaatioita käyttämällä.

Ei ole olemassa helppoa vastausta siihen, kenelle avoin suhde sopii ja kenelle ei. Avointa eli vapaata suhdetta harkitessa kannattaa punnita hyvien ja huonojen puolien vaikutusta itseen, kumppaniin ja parisuhteeseen.

Yleensä avoimella eli vapaalla suhteella tarkoitetaan suhdetta, jossa saa harrastaa seksiä muidenkin kuin oman kumppanin kanssa. Avoin suhde tarjoaa vapautta ja monipuolisuutta, mutta sillä on myös kääntöpuolensa.

Nämä ovat avoimen suhteen hyvät ja huonot puolet:

Tiedät tarkalleen, mikä on suhteessanne ok ja mikä ei

Jotta avoin suhde toimii, teillä on oltava tarkat pelisäännöt. Kun sovitte säännöistä yhdessä, teidän on keskusteltava toiveistanne ja myös oman suhteenne tilasta. Avoimessa suhteessa kumpikin osapuoli tietää, mikä on ok ja mikä ei.

Sinulla on enemmän vapautta ja vähemmän velvollisuuksia

Lupa olla myös muiden kuin oman kumppanin kanssa lisää vapauden tunnetta. Se myös vähentää velvollisuuksia: sinun ei tarvitse torjua sinusta kiinnostuneita ihmisiä, jos et halua. Ja jos sääntöihinne sopii, voit myös esimerkiksi käyttää deittisovellusta, kunhan kerrot esittelyssäsi, että olet avoimessa suhteessa. Sovittujen sääntöjen puitteissa kaikki on mahdollista.

Seksielämästäsi voi tulla huomattavasti monipuolisempaa

Ihmiset ovat erilaisia – myös lakanoiden välissä. Kun seksiä saa harrastaa muidenkin kuin oman kumppanin kanssa, seksielämä monipuolistuu. Voi olla, että uusien seksikumppaneiden kanssa pääset kokeilemaan jotain sellaisia asioita, joista oma kumppanisi ei ole syttynyt. Uusi seksikumppani saattaa myös inspiroida sinut kokeilemaan uusia juttuja kumppanisi kanssa.

Sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä uskottomuudesta (ainakaan teoriassa)

Avoimessa suhteessa uskottomuus on sallittua, joten siitä ei tarvitse tuntea syyllisyyttä. Syyllisyys voi kuitenkin päästä yllättämään, jos esimerkiksi kerrot vanhasta tottumuksesta omalle rakkaallesi, että hän on ainoasi, vaikka olet juuri viettänyt ihanan yön uuden seksikumppanin kanssa.

Tieto muista seksikumppaneista voi olla hyväksi tai huonoksi

Tieto siitä, että kumppanilla on myös muita intiimejä suhteita, voi olla hyväksi tai huonoksi. Saattaa olla, että tuo tieto saa kohtelemaan kumppania aikaisempaa paremmin: kumpikin haluaa jatkossakin olla omalle kumppanille ykkönen. Toisaalta tietynlainen kilpailuasetelma saattaa myös aiheuttaa paineita ja mustasukkaisuutta.

Ajankäytöstä voi tulla ongelma

Avoimessa suhteessa oman kumppanin kanssa vietetty aika saattaa vähentyä, jos aikaa kuluu runsaasti satunnaisten kumppanien kanssa. Ajankäytöstä voi myös tulla riitaa esimerkiksi silloin, jos sovit satunnaisen kumppanin kanssa näkemisen hetkeen, jona oma kumppanisi haluaisi viettää aikaa kanssasi. Siksi ajankäyttöä on syytä pohtia ja säätää uudestaan tarpeen mukaan. On tärkeää muistaa myös, että uusien ihmisten tapaaminen vie energiaa.

Ehkäisystä ja seksitaudeilta suojautumisesta tulee pakko

On sanomattakin selvää, että avoimessa suhteessa ehkäisy ja seksitaudeilta suojautuminen on ensiarvoisen tärkeää. Monogamisessa suhteessa, jossa kummallakaan ei ole seksitauteja, on runsaasti ehkäisyvaihtoehtoja. Ehkäisyä ei edes ole pakko käyttää, jos lapsi on tervetullut.

Satunnaisten seksikumppanien kanssa sen sijaan on aina suojauduttava sekä sukupuolitaudeilta että raskaudelta. Käytännössä tämä tarkoittaa siis kondomia yhdynnässä ja kondomia tai suuseksisuojaa suuseksiä harrastaessa. On myös sovittava, miten menetellään, jos kondomi tai suuseksisuoja joskus rikkoutuu.

Intiimiyden tunne seksissä saattaa vähentyä

Monogamisissa parisuhteissa seksi on kahden ihmisen välinen asia. Avoimissa suhteissa näin ei enää ole. Tämä muutos suhteessa saattaa tuoda tunteen siitä, että keskinäinen intiimiytenne vähenee.

Saatat rakastua toiseen tai sinuun saatetaan rakastua

Kun uusiin ihmisiin saa tutustua intiimisti, heihin saattaa myös ihastua ja jopa rakastua päätä pahkaa. Ja vaikka kumpikaan teistä ei ihastuisi tai rakastuisi, jompaankumpaan teistä saatetaan rakastua. On tärkeää miettiä, miten tällaiset tilanteet vaikuttaisivat suhteeseenne ja kuinka niissä toimisitte.

Lähteet: Betches, Bustle, Dating Advice, Elite Daily, Health Guidance

X