Ihmissuhteet

Kuuluuko mustasukkaisuus rakkauteen vai tuhoaako se parisuhteen? Asiantuntijat vastaavat

Voiko mustasukkaisuus ajaa kumppanin pettämään? Psykologi Pirkko Lahden mukaan voi. Psykoterapeutti Mikael Saarisen mielestä niin ei voi sanoa.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Heli Hirvelä/Otavamedia

– Vaimoni ja minun välillä pieni mustasukkaisuus on positiivinen tunne. Tulkitsemme molemmat sen niin, että toinen välittää, sanoo psykologi, psykoterapeutti Mikael Saarinen. Psykologi,Suomen Mielenterveysseuran entinen toiminnanjohtaja Pirkko Lahti pitää mustasukkaisuutta negatiivisena tunteena.

Voiko mustasukkaisuus ajaa kumppanin pettämään? Psykologi Pirkko Lahden mukaan voi. Psykoterapeutti Mikael Saarisen mielestä niin ei voi sanoa.

Tuhoaako mustasukkaisuus parisuhteen?

Mikael Saarinen: Ei tuhoa, sillä mikään tunne ei ole yksin tuhoava. Mustasukkaisuuteen liittyy monenlaisia tunteita, kuten suuttumusta, pelkoa, häpeää ja hämmennystä. Tunteen tuhovoimaan vaikuttavat sen kesto ja tilanne, jossa tunne tulee esiin. Kaikki tunteet voivat olla tuhoavia ja huonoja, jos ne menevät liiallisuuksiin.

Pirkko Lahti: Kyllä, näin voi usein käydä. Mustasukkaisuus on kuluttava tunne, joka voi etäännyttää kumppanit toisistaan ja tuhota koko suhteen.

Miksi toiset ovat mustasukkaisempia kuin toiset?

MS: Ihmiset ovat saaneet varhaisissa vuorovaikutussuhteissaan erilaiset lähtökohdat. Ihminen, jolla on turvallinen olo ja joka pitää itseään arvokkaana, on vähemmän mustasukkainen kuin turvattomuutta kokeva ihminen. Kyse on koko henkilöhistoriasta. Esimerkiksi petetyksi tullut saattaa kokea mustasukkaisuutta helposti myös seuraavissa parisuhteissaan.

PL: Useimmiten mustasukkaisuuden taustalla on hylätyksi tulemisen pelko. Jos takana on hylkäämisen kokemuksia tai traumaattisia ihmissuhteita, saattaa tulla tarve takertua tiukasti ympärillä oleviin ihmisiin.

Pitäisikö mustasukkaisuudesta päästä kokonaan eroon?

MS: Mustasukkaisuudesta ei pidä eikä voi päästä kokonaan eroon. Se kuuluu ihmisen tavalliseen tunnekirjoon.

PL: Kaikki tunteet kuuluvat ihmisyyteen, mutta sairaalloisesta mustasukkaisuudesta pitää päästä eroon. Toista ei voi omistaa tai hallita.

Voiko mustasukkaisuudesta seurata jotain hyvää?

MS: Parhaimmillaan mustasukkaisuus voi lujittaa parisuhdetta. Kun puoliso on lähdössä kaveriporukalla juhlimaan, kumppanin mustasukkaisuus voi olla suhteen kannalta hyvä asia. Se saattaa olla muistutus sitoutumisesta ja parisuhteen erityisluonteesta. Mustasukkaisuutensa voi tuoda toiselle esiin positiivisesti sanomalla, että olen vähän huolestunut siitä, nappaako joku sinut, kun olet noin ihana. Palaute voi avata hyvän keskustelun parisuhteen tilasta.

PL: Pidän mustasukkaisuutta negatiivisena tunteena. Ehkä mustasukkaisuudesta voisi ajatella seuraavan hyvää, jos tunteeseen osaisi suhtautua tarpeeksi kypsästi. Ajattelisi vaikkapa, että onpa hienoa, että kumppanini on niin hyvännäköinen, että hän kelpaisi muillekin. Harva kuitenkaan pystyy tällaiseen ajatteluun.

Puhutaanko parisuhteissa mustasukkaisuudesta tarpeeksi?

MS: Ainakaan Suomessa ei ole kovin kehittynyt kulttuuri vaikeiden tunteiden rakentavaan käsittelyyn parisuhteissa.

PL: Ei. Toki sellaisissa parisuhteissa, joissa mustasukkaisuus on ongelma, aiheesta puhutaan jatkuvasti: ollaan epäluuloisia ja kuulustellaan toista. Jotta keskustelu ei menisi kuulusteluksi, mustasukkaisuuden tunteista olisi hyvä puhua ajoissa. Keskustelussa pitäisi päästä käsiksi mustasukkaisuuden syihin.

Mikä on yleisin mustasukkaisuutta koskeva väärinkäsitys?

MS: Suurin väärinkäsitys on se, että mustasukkaisuus on negatiivinen tunne, josta pitäisi päästä eroon. Tunteita ei voi jakaa hyviin ja huonoihin, vaan kaikkeen vaikuttaa niiden käsittelytapa. On kyse siitä, pystynkö minä tulkitsemaan niitä asioita, joita mustasukkaisuuden tunne välittää – vai pyyhinkö pois hankalina kokemani tunteet.

PL: Erityisesti nuorten keskuudessa esiintyy ajatus, että mustasukkaisuus olisi hyvä tunne. Ajatellaan, että jos kumppanini on minusta mustasukkainen, hän välittää minusta.

Onko mustasukkaisuus yleistynyt?

MS: Nykyään on tv-sarjoja ja nettipalveluita, joiden tarkoitus on kannustaa pettämään. Ne saattavat ruokkia mustasukkaisuutta.

PL: Mustasukkaisuutta on ollut yhtä paljon aina. Tunnetta tavataan myös eläimillä.

Milloin mustasukkaisuus menee liian pitkälle?

MS: Jos mustasukkaisuuteen liittyy raivokohtauksia ja kumppanin kyttäämistä, on menty liian pitkälle. Väliä on silläkin, ovatko mustasukkaisuuden tunteet satunnaisia vai jatkuvasti läsnä.

PL: Jos kumppania on tarve jatkuvasti epäillä tai tulee esimerkiksi tarve lukea toisen tekstiviestejä, mustasukkaisuus on liiallista.

Mihin mustasukkaisuus pahimmillaan vie?

MS: Käsistä riistäytynyt mustasukkaisuus vie parisuhteen negatiiviseen kehään. Epäilyyn vastataan puolustautumalla, ja lopulta mustasukkaisuuden teema hallitsee koko parisuhdetta.

PL: Pahimmillaan väkivaltaan, tappoon tai murhaan.

Ajaako mustasukkaisuus kumppanin pettämään?

MS: Liiallisena mustasukkaisuus kiristää parisuhteen ilmapiiriä. Ei voi kuitenkaan sanoa, että mustasukkaisuus ajaisi pettämään. Parisuhteessa on aina kaksi osapuolta, eikä voida syyllistää vain toista.

PL: Kyllä ajaa. Jos joutuu olemaan pitkään kumppanin epäilyjen ja kyttäämisen kohteena, tulee yleensä vapauden kaipuu. Ihminen saattaa myös kokea, että pettämisellä ei ole merkitystä, koska toinen epäilee joka tapauksessa.

Miten mustasukkaisuudesta pääsee eroon?

MS: Olisi parasta puhua rakentavasti kumppanin kanssa. Kertoa, että minulla on tällainen tunne, vaikka et välttämättä ole antanut käytökselläsi mustasukkaisuuteen aihetta. Myös ammattiapua voi hakea yksin tai pariterapiasta.

PL: Mustasukkaisen tulisi käydä asia ensin itsensä kanssa läpi. Miksi tunnen näin? Mikä minua toisen käytöksessä loukkaa? Olenko tuntenut samoin aiemmissa suhteissani? Itseanalyysin jälkeen asiasta voi keskustella kumppanin kanssa. Ammatillista apua tarvitaan, jos mustasukkaisuus alkaa rajoittaa elämää.

Oletko itse ollut mustasukkainen?

MS: Olen ollut. Vaimoni ja minun välillä pieni mustasukkaisuus on positiivinen tunne. Tulkitsemme sen molemmat niin, että toinen välittää. Se on merkki siitä, että pidämme toisiamme haluttavina ja tärkeinä.

PL: Nuorempana olin jonkin verran mustasukkainen, mutta enää en tunnista sitä tunnetta itsessäni.

Lue lisää:

Näin mustasukkaisuudesta pääsee eroon – 7 keinoa

Houkuttava, pelottava vapaa suhde – uusien kumppanien huumaa vai repivää mustasukkaisuutta?

X