Julkkikset

8-vuotias Lennu juhlii syntymäpäiviään, hurmaa ilmeillään ja herkuttelee karjalanpiirakoilla – tällainen on Jenni Haukion silmäterä, bostoninterrieri Lennu

Sauli Niinistön ja Jenni Haukion rakastettu Lennu-koira kulkee isäntäväkensä mukana kaikkialle. Tämä ilmeikäs koira on saanut osansa mediahuomiosta – ja nyt juhlitaan Lennun syntymäpäiviäkin. Saakohan Lennu lahjaksi karjalanpiirakoita?

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Lehtikuva, Om-Arkisto

Bostoninterrieri Lennu on rouva Jenni Haukion silmäterä.

Sauli Niinistön ja Jenni Haukion rakastettu Lennu-koira kulkee isäntäväkensä mukana kaikkialle. Tämä ilmeikäs koira on saanut osansa mediahuomiosta – ja nyt juhlitaan Lennun syntymäpäiviäkin. Saakohan Lennu lahjaksi karjalanpiirakoita?

Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön, 70, ja hänen puolisonsa Jenni Haukion, 41, rakastettu Lennu-koira niittää omalta osaltaan reippaasti mediahuomiota, eikä ihme. Koko kansan koiraksi nimitetty kääpiökoirakaveri täytti vastikään komeat kahdeksan vuotta, ja onnitteluja piisaa. Lennu on kuin onkin eritoten rouva Jenni Haukion silmäterä: tiesitkö nämä faktat Lennusta?

Lennun jumalallinen nimi

Presidentti Sauli Niinistö, puoliso Jenni Haukio ja Lennu-koira joulutervehdysten vastaanoton jälkeen Mäntyniemessä 20. joulukuuta 2012. LEHTIKUVA Pekka Sakki
Hommaa piisaa! Presidentti Sauli Niinistö, Jenni Haukio ja Lennu-koira joulutervehdysten vastaanoton jälkeen Mäntyniemessä 2012. Lennu oli tuolloin nuori herra, hieman päälle yhden vuoden ikäinen.

Lennun kennelnimi on Anjyr’s Boreas. Vuonna 2011 syntyneen Lennun isä on tullut Suomeen Saksasta ja emä Virosta, ja Lennu kasvoi villit nuoruusvuotensa – tai siis ensimmäisen vuoden – Vantaalla.

Presidenttien lemmikit -kirjan mukaan Boreas-nimi tarkoitti antiikin Kreikassa pohjois-koillistuulta, jota muinaisessa kreikkalaisessa mytologiassa palvottiin jumalana.

Lennu täyttää vuosia maaliskuussa – onnea 8-vuotiaalle!

Lennu ja Sauli kättelevät.
”Onnittelut.” – ”Kiitos.”

Lennu viettää syntymäpäiviään 7. maaliskuuta.  Annan viihteellisen koirahoroskoopin mukaan Lennu on horoskoopiltaan kalat.

Bostoninterrieri on seurakoira – ja varsin prinssimäinen luonne

Bostoninterrieri Lennu on oman elämänsä kuninkaallinen koira.
Bostoninterrieri on oman elämänsä kuninkaallinen koira.

Bostoninterrieri on seurakoira: vilkas, ihmisrakas ja ystävällinen rotu. Terrierimäinen luonne tulee esille leikkiessä ja silloin tällöin pieni itsepäisyys ja ylpeyskin puskevat pintaan. ”Bostoni on sydämet valloitava pieni prinssi/prinsessa, joka on onnellinen siellä missä isäntäväkikin on”, kuvaillaan bostoninterrieri.fi-sivustolla.

Rodulla on myös oma akilleenkantapäänsä: monet lyhytkalloiset koirat kärsivät jonkinlaisista hengitysvaikeuksista.

Lennun suosion salaisuus: ilmeikkyys

Tämä legendaarinen kuva nostatti Lennun suosion pilviin.
Tämä legendaarinen Heikki Saukkomaan nappaaman kuva nostatti Lennun koko maailman tietoon.

Lennu on valloittavalla olemuksellaan kerännyt jopa kansainvälisen lehdistön huomion. Koira sai runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun yhdysvaltalainen toimittaja Kelly Weil oli julkaissut Twitterissä kaksi Heikki Saukkomaan koirasta ottamaa kuvaa helmikuussa 2017.  Lennun rodulle ominainen erikoinen hymy on levinnyt lukuisina meemeinä ja kuvapostauksina halki maailman.

Mäntyniemen terrieri joutui loppuvuodesta 2017 vaalikaranteeniin, sillä Sauli Niinistön mukaan olisi ollut epäreilua voittaa presidentinvaalit Lennun kuononmitalla.

Pusuja Jennille! ”Lennu on perheenjäsen ja hyvin hyvin rakas”

Rouva Jenni Haukio sai reippaan määrän pusuja Kotiliesi-lehden haastattelun kuvauksissa Lennun kanssa vuonna 2015.  Tiesitkö, että koiran pusut ovat merkki siitä, että se haluaa osoittaa kiintymystään ja rakkauttaan omistajaansa kohtaan? Tunne on myös molemminpuolinen.

”Koira on tuonut minun ja puolisoni elämään hirveän paljon, ja sillä on perheessä todella iso merkitys. Lennu on perheenjäsen ja hyvin hyvin rakas. Omasta puolestani voin sanoa, että se hoitaa minua pelkällä läsnäolollaan niin fyysisesti kuin henkisestikin”, Jenni kertoi Kotilieden haastattelussa.

Jenni Haukio kuvaili  Lennun olevan luonteeltaan ylitsepursuavan energinen, touhukas ja todella rakastettava leikkisyydessään.

”Se jakaa rakkaudenosoituksiaan perheenjäsenilleen jatkuvasti. Koiran loppumaton myönteisyys, ilo ja energia ovat tarttuvia. Se pyyhkäisee huolet pois pelkällä olemuksellaan.”

Koirat ovat kuuluneet Jenni Haukion elämään pienestä asti: heillä on aina ollut kotona boksereita.

Herkkusuu-Lennu saa aina lahjaksi karjalanpiirakoita

Tilanne päällä: kuvassa ei näy, mutta Lennun ja presidenttiparin edessä on korillinen karjalanpiirakoita. Tilaisuuden tullen Lennu meni nuuskimaan innoissaan koria. Kuva Mäntyniemestä vuodelta 2016.

Lennulle parasta aikaa lienee joulutervehdysten aika Mäntyniemessä. Se onkin päässyt useana vuonna vastaanottamaan presidentille tuotuja joulutervehdyksiä.

Lennu on ollut erityisen kiinnostunut myös ihanista ruoan tuoksuista – Lennu pääsi jälleen rehvakkaasti julkisuuteen haisteltuaan median edessä sydämensä kyllyydestä joulukinkkua ja -haukea vuonna 2016.

Mutta ei Lennu aivan tyhjin tassuin jää: joulutervehdysten aikaan Lennua muistetaan myös omin lahjoin. Esimerkiksi viime vuonna Lennu sai lahjaksi vegaaniluun sekä karjalanpiirakoita.

Lähde: Presidentti.fiLappeenrannan uutiset, Kennelliitto

X