Julkkikset

Hilkka Ahde ryhtyi äitinsä omaishoitajaksi – kertoo asiasta Kotiliedessä: ”Meillä on aina ollut keskimääräistä tiiviimpi suhde”

Vuosia sitten Hilkka Ahde lupasi äidilleen Kerttu Riikoselle, että pitää hänestä huolta sitten, kun äiti ei enää yksin pärjää. Nyt Hilkka kertoo Kotiliedessä, millaista elämä on – äidin omaishoitajana.

Teksti:
Aino Haaparanta
Kuvat:
Niclas Mäkelä, Tommi Tuomi

Hilkka Ahde on äitinsä Kerttu Riikosen omaishoitaja.

Vuosia sitten Hilkka Ahde lupasi äidilleen Kerttu Riikoselle, että pitää hänestä huolta sitten, kun äiti ei enää yksin pärjää. Nyt Hilkka kertoo Kotiliedessä, millaista elämä on – äidin omaishoitajana.

Hilkka Ahde, 63, ja hänen äitinsä Kerttu Riikonen, 85, ovat asuneet yhdessä lähes koko korona-ajan.

Hilkka kertoo Kotiliedessä, kuinka yksin Valkeakoskealla asuneen ja vuosia aiemmin tapahtuneen aivoverenvuodon ja -infarktin vuoksi osittain halvaantuneen ja afasiasta kärsinneen Kerttu-äidin muuttokuorma ajettiin Helsinkiin maaliskuussa, juuri ennen kuin Uusimaa pistettiin säppiin koronarajoituksien vuoksi.

”Äitiä ei voi jättää enää hetkeksikään yksin. Käymme joka päivä keskustelun, jossa kerron, että et voi nousta sängystä yksin. Hän ei usko, ponnistaa vain liikkeelle ja valuu maahan. Tai pahimmassa tapauksessa kaatuu”, Hilkka sanoo lehdessä.

Lue myös: Pidätkö huolta kaukana asuvista vanhemmistasi? Saatat olla tietämättäsi etäomaishoitaja

Omaishoitajan rankka arki

Hilkka Ahde ei ole myöskään ensimmäistä kertaa omaishoitajan roolissa. Kun hänen edesmennyt miehensä Matti Ahde sairastui haimasyöpään vajaat neljä vuotta sitten, Hilkka toimi Matin omaishoitajana miehen kuolemaan saakka.

Hilkka ja Matti Ahde vuonna 2016.

Hilkka kertookin haastattelussa saaneensa lohdutusta kotisairaalan lääkäriltä raskaassa tilanteessa: lääkärin mukaan kuolevan puolison hoitaminen kotona on suurin mahdollinen rakkauden teko.

”Sanat tuntuivat niin hyviltä. Ne myös vahvistivat päätöstä ottaa äiti luokseni asumaan.”

Hilkka kertoo lehdessä, että äidin hoitaminen on myös tuntunut oikealta, vaikka omaishoitajan arki onkin usein byrokratian kanssa taiteilua ja katkonaisia yöunia.

”Meillä on aina ollut keskimääräistä tiiviimpi suhde”, Hilkka sanoo.

Lue Hilkka Ahteen koko haastattelu Kotiliedestä!

X