Julkkikset

Kotiliesi: Lena Meriläinen, 63, sairastui uupumukseen

Syke-sarjasta tuttu näyttelijä Lena Meriläinen, 63, meni vatsakipujen vuoksi lääkäriin. Omaksi yllätyksekseen hän sai uupumusdiagnoosin. Hän on saanut apua terapiasta.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Näyttelijä Lena Meriläinen sai diagnoosin uupumuksesta. "Ajattelin, että olen vain luonteeltani hankala ja veemäinen tyyppi."

Syke-sarjasta tuttu näyttelijä Lena Meriläinen, 63, meni vatsakipujen vuoksi lääkäriin. Omaksi yllätyksekseen hän sai uupumusdiagnoosin. Hän on saanut apua terapiasta.

Näyttelijä Lena Meriläinen, 63, kertoo uusimman Kotiliesi-lehden haastattelussa avoimesti uupumuksestaan, jota hän on käsitellyt viimeisen puolen vuoden ajan terapiassa.

Diagnoosi tuli hänelle puun takaa, vaikka hälytysmerkit olivat olleet jo pitkän aikaa ilmassa. Sekä Syke-sarjan kollegat, muun muassa näyttelijä Iina Kuustonen, että perhe olivat pistäneet merkille naisen muuttuneen olemuksen.

Hilpeästä ja nauravaisesta naisesta oli tullut ärähtelevä ja alakuloinen erakko, joka vältteli sosiaalisia tilan­teita.

– En osannut edes aavistaa, että kyse oli uupumuksesta. Ajattelin, että olen vain luonteeltani hankala ja veemäinen tyyppi, Lena kuvailee lehden haastattelussa.

Lena purki pahaa oloaan puolisoonsa

Oma puoliso Olli Tola sekä Lenan tytär Vee­ra olivat myös pistäneet merkille Meriläisen alakuloisen ja ärtyneen olemuksen, jonka eritoten Olli sai tuta nahoissaan.

– Olin todella bitch-ämmä, ikävä ihmi­nen. Huomasin sen kyllä itsekin, mut­ta en mahtanut itselleni mitään. Uupu­mus vei elämäniloni, Lena Meriläinen kertoo.

Lena oli jatkuvasti myös äärimmäisen väsynyt.  Voimat eivät riittäneet kuntoiluun, mikä oli urheilulliselle ih­miselle epätavallista.  Hän halusi vain nukkua ja olla rauhassa.

– Olin koko ajan itkuinen. Olen itkenyt aivan valtavasti koko tämän prosessin ajan.

Terapiasta apua: ”On vaikeaa olla heikko”

Lena Meriläisen uupumuksen huomasi lääkäri, jonka vastaanotolle hän oli hakeutunut vatsakipujen takia. Jo ensimmäinen käynti psykiatrisella sairaanhoitajalla helpotti Lenan oloa, ja parantuminen alkoi heti terapian alussa.

– Minun ei ollut helppo myöntää itsel­leni, että tarvitsin apua. Tunsin itseni valittajaksi, eikä se rooli istu minulle. On vaikeaa olla heikko, Lena kertoo.

– Tilani nimeäminen uupumukseksi avasi vyyhdin, ja paha oloni alkoi pur­kautua. Kun ymmärsin, mistä oli kysy­mys, aloin voida paremmin.

Lue myös:

Liittonsa kipupisteitä läpikäynyt Lena Meriläinen: ”Tosi-tv-ohjelma auttoi avioliittoani”

Lena Meriläinen: ”Selvisin bulimiasta, mutta ruoka hallitsee yhä helposti ajatuksiani”

Eron välttäneen näyttelijä Lena Meriläisen parisuhdevinkit

X