Ihmiset

Kun prinsessa Victoria pussaa pieniä lapsiaan julkisesti, hän rikkoo kuninkaallista koodia – hyvällä tavalla

42 vuotta täyttävä Ruotsin kruununprinsessa Victoria haluaa tehdä monta asiaa toisin kuin aiemmat kuninkaalliset sukupolvet – esimerkiksi suukottaa lapsiaan julkisesti. Tämäkö on syy Victorian suosioon?

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Mvphotos

Prinsessa Victoria suukotti tytärtään Estelleä kuningas Kaarle Kustaan syntymäpäivänä huhtikuussa. Kuninkaallinen perhe tuli linnan parvekkeelle tervehtimään kansalaisia.

42 vuotta täyttävä Ruotsin kruununprinsessa Victoria haluaa tehdä monta asiaa toisin kuin aiemmat kuninkaalliset sukupolvet – esimerkiksi suukottaa lapsiaan julkisesti. Tämäkö on syy Victorian suosioon?

Huhtikuun viimeisenä päivänä kuningas Kaarle Kustaa täytti 73 vuotta ja kuninkaallinen perhe tuli kuninkaanlinnan parvekkeelle tervehtimään kansalaisia. Victorian sylissä oli kolmivuotias prinssi Oscar, joka yhtäkkiä halusi pussata äitiään suoraan suulle.

Victoria ei yrittänyt toppuutella pikkuprinssiä. Päinvastoin hän näytti tunteensa, nauroi ja vastasi onnellisen näköisenä pikkumiehen tomeraan suudelmaan. Myöhemmin hän suikkasi huolehtivan suukon myös prinsessa Estellen poskelle.

Tapahtuma oli hyvin ominainen Victorialle: hän rikkoi perinteellistä kuninkaallista koodia, jonka mukaan perheenjäsenet eivät juuri osoita toisilleen hellyyttä julkisesti. Samalla hän otti itselleen vahvasti äidin ja naisen roolin.

Prinsessa Victoria on todella taitava lukemaan pohjoismaalaisten ihmisten arvomaailmaa, sanoo sosiaalipsykologi, dosentti Kaarina Mönkkönen Itä-Suomen yliopistosta.

– Victoriasta ja hänen pienestä perheestään on tullut jonkinlainen ruotsalaisen yhteiskunnan arvojen peili. Prinsessa toimii koko ajan kaikkien soveliaisuusnormien rajoissa mutta onnistuu niiden sisällä olemaan roolimalli ja vaikuttaja omalla sovinnaisella tavallaan, Mönkkönen jatkaa.

Kolmivuotias prinssi Oscar suukotti äitiään suulle koko kansan edessä. Victoria ei tästä hätkähtänyt.
Kolmivuotias prinssi Oscar suukotti äitiään suulle koko kansan edessä. Victoria ei tästä hätkähtänyt.

”Victoria ei aiheuta liikaa paineita toisille naisille”

– Victoria ei ole radikaaliuudistaja, vaan hän toimii hyvin perinteisellä, naiselle annetulla vaikuttamiskentällä. Siihen kuuluvat inhimilliset arvot kuten lapset ja perhe, hyväntekeväisyys, ihmisten välinen huolenpito, tasa-arvo, ympäristöasiat. Miehiseen arvomaailmaan liitettävää kovaa puhetta tai dynaamista suoritusta Victoria ei juuri esitä, Mönkkönen sanoo.

Hän muistuttaa, että nykyisin yritysjohtajiakin kehotetaan kertomaan itsestään tarinaa, jonka avulla he tekevät itsestään brändiä. Myös Victorialla on tarina.

– Victoria rakentaa itsestään kertomusta tavallisena, maanläheisenä perheenäitinä, johon on helppo samastua ja joka ei aiheuta liikaa paineita toisille naisille. Prinssi Daniel hänen rinnallaan on omaksunut tyylin mukavan oloisena miehenä ja perheenisänä. Hänessä ei ole hiventäkään ylimielisyyttä. Tämä tukee Victorian tarinaa.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 28/2019, jossa kerrotaan Victorian uusimpia kuulumisia ja pohditaan hänen suosionsa syitä. Mitä kertoo Victorian perhe-elämästä bloggari ja toimittaja Ebba Kleberg von Sydow, joka on käynyt kruununprinsessan kotona?  Mitä Victoria haluaa tehdä toisin kuin omat vanhempansa? Mitä salaisuuksia piilee Victorian pukeutumistyylin takana, jota prinsessa on kehittänyt 10 vuotta yhdessä stylistinsä kanssa? Lue lisää Annan numerosta 28/2019 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

Juttua muokattu 15.7. klo 14.04, korjattu Itä-Suomen yliopiston nimi.

X