Ihmiset

Kuninkaallisten historiallinen vierailu Suomessa: päivän ohjelma ja vinkit, missä kuninkaalliset voi nähdä

Pohjoismaiden kuninkaalliset saapuvat torstaina onnittelemaan satavuotiasta Suomea. Päivän aikana kuninkaallisia voi nähdä Kauppatorilla, Hanasaaressa ja Sibeliuksen puistossa.

Teksti:
Virpi Valtonen
Kuvat:
Om-Arkisto

Ruotsin kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa on mahdollista nähdä Helsingissä.

Pohjoismaiden kuninkaalliset saapuvat torstaina onnittelemaan satavuotiasta Suomea. Päivän aikana kuninkaallisia voi nähdä Kauppatorilla, Hanasaaressa ja Sibeliuksen puistossa.

Suomen itsenäistymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi komeat sata vuotta. Pohjoismaiden valtionpäät saapuvat onnittelemaan satavuotiasta Suomea torstaina. Kyseessä on historiallinen vierailu, sillä Pohjoismaiden valtionpäämiehet ovat vierailleet Suomessa yhtä aikaa vain muutamia kertoja aiemmin. Päivän isäntinä toimivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Päivä alkaa Presidentinlinnan etupihalla juhlallisilla ja näyttävillä seremonioilla.

Presidenttipari vastaanottaa Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonin ja rouva Eliza Jean Reidin, Norjan kuningas Harald V:n ja kuningatar Sonjan, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian sekä Tanskan kuningatar Margareeta II:n, joka saapuu Suomeen ilman prinssipuoliso Henrikiä. Henrik jäi eläkkeelle vuoden 2015 lopulla 81-vuotiaana omasta päätöksestään ja osallistuu enää rajoitetusti virallisiin tilaisuuksiin.

Pihalla kuunnellaan kunkin saapuvan maan kansallislaulu, jonka jälkeen vieraat siirtyvät Presidentinlinnan sisätiloihin tervetulotilaisuuteen.

Jos tahdot nähdä kuninkaalliset vieraat itse, kannattaa saapua Kauppatorille ennen aamukymmentä.

Vieraat tervehtivät Presidentinlinnan parvekkeelta heitä katsomaan saapuneita noin kello 10.50. Tämän jälkeen he kuuntelevat Maamme-laulun Presidentinlinnan pihalla.

Kuninkaallisetkin kävelevät

Toivoa sopii, että huomenna ei sada, sillä sään salliessa juhlavieraat siirtyvät Helsingin kaupungintalolle kävellen noin kello 11.20 ja tervehtivät yleisöä matkalla.

Jos tahdot seurata kävelyä Pohjoisesplanadilla, saavu paikalle ennen yhtätoista.

Kaupungintalolla vieraat ottaa vastaan lounaan isäntänä toimiva kaupunginvaltuutettu, 7. kesäkuuta Helsingin pormestarina aloittava Jan Vapaavuori puolisonsa Outi Vapaavuoren kanssa. Vieraat tervehtivät kaupungintalon parvekkeelta yleisöä noin kello 11.45 ja seuraavat Koko Suomi tanssii -esitystä, jossa on yhteensä noin sata tanssijaa alakouluikäisistä eläkeläisiin.

Tanssijat esittävät Koko Suomen humpan ja katutanssin, jonka aikana soi Elastisen ja Anna Puun kappale Kesä ’99.

Kaupungintalon juhlasalissa järjestettävälle lounaalle osallistuu noin 140 kutsuvierasta: päivän juhlallisuuksiin osallistuvien lisäksi uudet kaupunginvaltuutetut sekä muita kaupungin edustajia.

Lounaan alussa Jan Vapaavuori lausuu tervetuliaissanat. Lounaan päättää Norjan kuningas Harald V:n kiitospuhe.

Kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan 80-vuotispäiviä juhlittiin Oslossa toukokuun alussa. Harald täytti pyöreitä jo helmikuussa, mutta Sonjan syntymäpäivä koittaa heinäkuun 4. päivä.

Maria Ylipää ja Marzi Nyman esiintyvät vieraille

Kello 14.00 valtionpäämiehet osallistuvat Espoon Hanasaaren kulttuurikeskuksen uudelleenvihkimiseen.

Virallinen ohjelma alkaa näyttelijä-laulaja Maria Ylipään ja Marzi Nymanin musiikilla. Ylipää on esiintynyt Ruotsin kuningasparille aiemminkin, kaksi vuotta sitten Ruotsissa asuessaan. Hän on myös tavannut kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin viisi vuotta sitten.

Musiikkiosuuden jälkeen Maria Ylipää ja Jan-Erik Enestam toivottavat vieraat tervetulleiksi, minkä jälkeen presidentti Niinistö pitää puheen. Presidentin jälkeen Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa pitää puheen, minkä jälkeen presidentti ja kuningas uudelleenvihkivät Hanasaaren kulttuurikeskuksen. Ohjelma päättyy Hanasaaressa a cappella -ryhmä Forkin musiikkiosuuteen.

Hanasaaren ohjelman jälkeen vieraat siirtyvät kello neljäksi takaisin Helsinkiin Sibeliuksen puistoon Sibelius-monumentille. Käynti valottaa taiteen ja kulttuurin merkitystä Suomen itsenäistymisessä ja 100 vuotta täyttävän itsenäisen Suomen historiassa.

Illalla luvassa pukuloistoa

Päivän juhlavin osuus on vuorossa illalla, jolloin kuninkaallisten iltapukujen loistoa nähdään Presidentinlinnan juhlapäivällisellä, jolle osallistuu noin 180 kutsuvierasta.

Kolme kuningatarta osallistuu juhlaillallisille oletettavasti perinteisesti näyttävissä puvuissa ja sädehtivissä tiaroissaan.

Vieraiden joukossa on poliittisia johtajia ja virkamieskuntaa sekä talouden, tieteen ja kulttuurin edustajia. Pohjoismainen yhteistyö on erityisesti huomioitu kutsuvieraissa.

Päivällisen valmistaa Suomen kokkimaajoukkue. Ruokailun aikana Kaartin soittokunta esittää muun muassa Jean Sibeliuksen ja Lasse Mårtensonin kappaleita.

Päivällisellä puheet pitävät presidentti Niinistö ja Tanskan kuningatar Margareeta II.

Lue lisää:

Ruotsin kuningatar Silvia paljastaa: ”Olin häiden jälkeen yksinäinen”

Miten isän seksiskandaalit ovat vaikuttaneet prinsessa Victoriaan?

X