Ihmiset

Paula Koivuniemi miehistä 10 vuotta sitten: ”Minut valloittavan miehen täytyy olla älykäs ja hallita tilannekomiikka”

Paula Koivuniemi täyttää 70 vuotta, ja juhlan kunniaksi julkaisemme Paulan haastattelun vuodelta 2007. Jutussa Paula puhuu suhteestaan miehiin ja paljastaa muun muassa sen, milloin mies on hänen mielestään parhaimmillaan.

Teksti:
Iisa Strand
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Paula Koivuniemi hurmaantuu hyväkäytöksisistä, älykkäistä ja urheilullisista miehistä. – Jos miehellä, johon ihastun tai rakastun, on vatsaa, lenkkeillään se pois.

Paula Koivuniemi täyttää 70 vuotta, ja juhlan kunniaksi julkaisemme Paulan haastattelun vuodelta 2007. Jutussa Paula puhuu suhteestaan miehiin ja paljastaa muun muassa sen, milloin mies on hänen mielestään parhaimmillaan.

Paula Koivuniemi, mitä yhteistä on ollut rakastamissasi miehissä?

Kaikki ovat olleet urheilullisia, seurallisia ja huumorintajuisia. Myös seikkailunhalu yhdistää, samoin rento pukeutuminen. Miehen, joka minut valloittaa, täytyy olla älykäs ja hallita
tilannekomiikka. Seurallinenkin hänen täytyy olla, tuppisuiden kanssa ei tule mitään. Ja kyllähän he kaikki ovat olleet myös hauskannäköisiä, ainakin minun silmissäni.

Jos olisit mies, millainen mies olisit?

Metsästäjä, valloittaja, levoton seikkailija. Utelias maailmanmatkaaja. Jonkinlainen naistenmies, en siis mikään paras koti-isä.

Mistä mies ei selviä ilman sinua?

Mies selviää monesta asiasta ilman minua, mutta kukaan mies ei osaa ostaa minulle vaatteita. Jotkut miehet ovat yrittäneet, mutta he ovat oppineet kerrasta, ettei se onnistu. Olen tarkka vaatteista ja koruista, joskus ehkä liikaakin. Sain kerran lahjaksi rintaneulan, ja sen sijaan, että olisin sanonut että ihanaa kiitos ja laittanut sen laatikon pohjalle, ilmoitin, etten
mä tällaista voi käyttää. Miehen pettymys oli kauhea. Miksi en voisi sanoa suoraan? Tai ehdottaa, voisiko sen vaihtaa vaikka timanttihelminauhaan. Mä oon niin suora. Itse olen vaikuttanut monen miehen pukeutumiseen, valinnut vaatteita ja solmioita ja pikkutakkeja.

Milloin mies on parhaimmillaan?

Suihkunraikkaana sekä keittiössä ruokaa laittamassa. En laita enkä osaa laittaa ruokaa, ja ihailen miehiä ja naisia, joilta se käy. On aivan upeaa, kun mies osaa käytellä kattiloita ja paistinpannuja ja kauhoja ja laittaa vielä ruoan kauniisti lautasille. Se tekee minuun todella vaikutuksen. Humalainen, julkisella paikalla riitelevä mies on kamala. Olen tosin itsekin osallistunut siihen huutamiseen, mutta kyllä riidat täytyy käydä neljän seinän sisällä.

Miltä näyttää seksikäs mies?

Aina täytyy olla pientä pilkettä silmässä, sellaista pientä flirttiä. Seksikäs mies on puhdas ja tuoksuu hyvältä, mutta myös älykkyyttä ja urheilullisuutta tarvitaan. Jos miehellä, johon
ihastun tai rakastun, on vatsaa, lenkkeillään se pois. Urheilullisuuden ihailu tulee varmaan kotoa, isäni oli urheilullinen ja komea, aina suihkunraikas.

Miten mies hurmataan?

Ei siihen tarvita mitään ihmeellisiä keinoja. Kun oikea mies tulee kohdalle – naps. Se on siinä. Ja tunne on yleensä molemminpuolinen. En harrasta mitään kommervenkkejä. Paitsi
kaksi kertaa olen laulanut miehelle keikalla kun huomasin, ettei mitään muuta ole tehtävissä. Ja se oli siinä! Naisellinen nainen hurmaa aina, mutta tyyli pitää muistaa säilyttää. Minut
hurmataan hyvällä käytöksellä ja kohteliaisuudella. Ja mielettömän valloittavalla hymyllä.

Miten käsityksesi miehistä on muuttunut sitten nuoruusvuosien?

Aikoinaan ajattelin, että mies on perheen pää, joka ei ainakaan tee kotitöitä vaan tuo leivän taloon. Mies tekee vain miesten töitä kuten hakkaa puut, lämmittää saunan, käyttää vasaraa ja sahaa ja hoitaa kaikki autojutut. Nykyään työt tehdään yhdessä ja miehet hoitavat lapsia ja pitävät isyyslomia. Minusta on aivan ihanaa huomata, kuinka nykymiehet käsittelevät lapsia ja hoitavat vauvoja. Suomalaiset miehet ovat tosi fiksuja ja valveutuneita. He ovat mukana kaikessa.

Mikä on miehekästä?

Suoraselkäisyys. Miehen pitää seisoa sanojensa ja tekojensa takana, olla rehti ja reilu. Sitä toista ääripäätä nimitän luuseriksi. Vastuunottamisen kyky ja tahto ovat myös miehekkäitä ominaisuuksia, samoin velvollisuudentunto. Miehekäs mies voi myös itkeä menettämättä tippaakaan miehekkyydestään.

Mikä on miehen paras ikä?

Joka iässä on puolensa: nuorena miehet ovat aktiivisia, kokemusten myötä muotoutuu karisma ja henkinen vahvuus. Mutta kuitenkin viisissäkymmenissä mies on parhaimmillaan. Silloin
on takana elettyä elämää, on tehty virheitä ja opittu niistä, ura on luotu. Siinä iässä miehillä on viisautta ja kunnioitusta naisia kohtaan.

Mitä mies ei saa sinulta anteeksi?

Julkista nöyryyttämistä eli jos hän loukkaa minua sanoilla tai teoilla, mutta niin typerää miestä minulla ei tule olemaan. Koska elän julkisuudessa, täytyy puolisoni olla nuhteeton tekemisissään.

Mitä piirrettä et siedä miehessä?

Epärehellisyyttä. Se tuhoaa tunteet ja kaiken herkän mitä suhteessa on.

Milloin itsehillintäsi pettää miehen kanssa?

Olen niin temperamenttinen ja suorasanainen, että itsehillintäni voi pettää tilanteessa kuin tilanteessa. Pahoitellen tunnustan, että monet muusikot ovat saaneet osansa äkkipikaisuudestani. Olen vaativa. Läheisessä ihmissuhteessa jokin pienikin asia saattaa ärsyttää – kuten esimerkiksi sovitusta tapaamisesta myöhästyminen. Nuorempana hermostuin, jos toinen käänsi päänsä toiseen suuntaan. Se oli epävarmuudesta johtuvaa mustasukkaisuutta. Niin moni mies on saanut kuulla kunniansa, anteeksi kaikille!

Miten lepytät suuttuneen miehen?

Halimisella, läheisyydellä. En osaa olla pitkävihainen ja toivon, ettei partnerinikaan.

Pahin virheesi miessuhteissasi?

Olin nuorena takertuva, mikä ahdisti läheistäni. En antanut tarpeeksi tilaa ja omaa vapautta. Olen aina ollut työssäni niin kunnianhimoinen, että ihmissuhteeni ovat siitä kärsineet; ne
ovat saaneet huomiota ja kehittyneet vain, jos työltä on jäänyt aikaa. Jos on tullut ongelmia, olen vain lähtenyt ovesta ulos. En ole pystynyt käsittelemään niitä, kun kaikki energia on mennyt työhön. Mutta en valita: olen kuitenkin saanut miehiltä elämäni aikana paljon rakkautta ja kunnioitusta, läheisyyttä ja hellyyttä. Toivottavasti olen pystynyt antamaan niitä heille edes suunnilleen yhtä paljon.

Suurin mieheltä saamasi kohteliaisuus?

Vuosia sitten eräs mies sanoi minulle, että hän haluaisi pitää minusta huolta elämäni loppuun saakka. En ottanut hänen tarjoustaan vastaan, se ei ollut silloin minulle ajankohtaista.

Mitä isäsi on opettanut sinulle miehistä?

Olen sitä sukupolvea, että isät eivät puhuneet tyttärilleen miehistä tai miehen ja naisen välisistä suhteista. Yksi lause on kuitenkin jäänyt mieleen: ”Muista Paula, että miehet ovat ikuisia
metsästäjiä.” Nyt, elettyäni elämää ja koettuani pettymyksiä, tajuan että pitäähän tuo osittain paikkaansa. Monet uskovat, että minä olen jättänyt mieheni ja elämänkumppanini, mutta kyllä minutkin on jätetty. Isäni oli muusikko. Siihen aikaan muusikot olivat kuninkaita, ja isäni oli menevä ja komea mies. Ottajia kyllä riitti. Isä sanoi äidille aikoinaan, ettei hän takaa
olevansa uskollinen, eli ota tai jätä. Äiti otti eikä koskaan valittanut, vaikka isä oli paljon poissa ja jäi keikkareissulle vähän sovittua pidemmäksi aikaa. Äiti ei myöskään ikinä sanonut isästä pahaa sanaa, kuten ei isäkään äidistä. Heillä oli hieno, voimakas rakkaussuhde.

Pahimmat tuskat, jotka olet kärsinyt miehen takia?

Kun rakastettuni on ollut kaukana maailman äärissä, esimerkiksi valtameren takana, on ikävä ollut yhtä tuskaa. Eivätkä siinä auta sähköpostit, messengerit tai puhelimet. Ja kun olen ollut oikein tuskissani, olen hypännyt lentokoneeseen.

Mihin tarvitset miestä?

Elämänkumppaniksi, rakastajaksi ja ystäväksi. Kaikkeen siihen, mitä yhdessäolo on.

Mitä julkisuus on opettanut sinulle miehistä?

Ainakin sen, että monet miehet eivät uskalla lähestyä minua kovin helposti. Olen kohdannut aika jänniä tapauksia, jotka ovat sanoneet, että jos en olisi julkisuuden henkilö, he voisivat ajatella suhdetta. Minusta se on tuntunut pahalta. Mutta tosimies ottaa minut ja julkisuuden, koko paketin.

Mitkä ovat ehdottomasti vain miesten asioita?

Kalareissut, saunaillat, autot, veneet, kodin tekniikka, klubi-illat kavereiden kanssa. Silloin mies saa omaa tilaa itselleen, se on sellaista miesten laatuaikaa.

Mistä puhut miesten kanssa?

Ihan mistä vain. En hätkähdä mistään. Olen avoin, minulla on aina ollut työkavereina miehiä. Olen tottunut olemaan heidän kanssaan kuin yhtenä heistä. Minulle ei ole olemassa
vain miesten juttuja, tai naisten juttuja. Minulla on myös paljon miehiä ystävinä, ja he kysyvät minulta usein, kuinka naiset toimivat, miten heillä on tapana ajatella. Olen heille
tulkkina.

Mistä olet kateellinen miehille?

Miksi olisin? Onko miehillä yhtään sen helpompaa kuin naisillakaan? Miehillä on nykyään aika vaikeaa, koska heidän täytyy sopeutua niin moniin rooleihin. Nykynaiset ovat aika vaativia.

Mikä miehen kanssa elämisessä on vaikeinta?

Ajankäyttö ja se, että vaadin hirveästi omaa tilaa. On aikoja, jolloin en kestä ketään lähelläni.

Millaisessa tilanteessa et halua miehen näkevän sinua?

Ei parisuhteessa ole sellaista tilannetta. Suhteen alussa alastomuus saattaa ujostuttaa, mutta olen kuitenkin sinut vartaloni kanssa. Olen huomannut, että nainen on itse paljon kriittisempi
vartalonsa suhteen kuin mies edes tajuaa olla.

Mitä sanoja käytät useimmin arvioidessasi miestä?

Fiksu, makee, upee ja wau. Tai sivistymätön nuija.

Kuka mies on vaikuttanut sinuun eniten?

Kaikki miessuhteeni ovat opettaneet minua ymmärtämään miestä. Miehillä on omat jutut, omat suoraviivaiset ajatukset, jotka poikkeavat naisten tavasta nähdä asioita. Miehet ja naiset ovat tosiaankin erilaisia.

Mistä toivot miestesi muistavan sinut?

Huumorintajustani ja pohjalaisesta sisustani. Ja myös sellaisena herkkänä pikkutyttönä, jollainen sisimmässäni olen.

Lue myös:

Danny, 73, rakkauselämästään: ”Tarvitsen naista yön jumalattareksi”

Seela Sella, 80: ”Eroottinen vire ei katoa ikääntyessä”

Pirkko Mannola rakkaudestaan Göran Stubbiin: ”En tiennyt, että yhteiselo voisi olla näin mukavaa”

Olli Lindholm: ”Tunnen itseni tosimieheksi, kun nainen makaa sylissäni peiton alla ja nukahtaa siihen”

X